Hoogleraar parlementaire geschiedenis Carla van Baalen: ‘Ik zie veel voordelen voor terugkeer koning in verkenningsfase’
Er valt veel te zeggen voor het terugbrengen van de koning in de verkenningsfase van de formatie. Dat zegt hoogleraar parlementaire geschiedenis Carla van Baalen in het radioprogramma Sven op 1. Van Baalen, die in opdracht van de Tweede Kamer de vorige formatie evalueerde, stelt dat de koning boven de partijen staat en daardoor een onafhankelijke factor in het proces kan zijn.
De terugkeer zou echter ook nadelen hebben, voegt ze toe. "Het kan de koning ook in ingewikkelde situaties brengen. Hij zou bijvoorbeeld keuzes kunnen maken die door anderen als politiek worden uitgelegd."
Luister nu naar de podcast:
Binnen half jaar formatie
Van Baalen verwacht dat deze formatie, hoe ingewikkeld ook, sneller zal zijn dan de vorige twee. "Ik denk dat politici er allemaal van overtuigd zijn dat er een einde moet komen aan de traditie van lange formatie." De hoogleraar parlementaire geschiedenis verwacht binnen een half jaar witte rook.
Tekst gaat verder onder X
Hoogleraar parlementaire geschiedenis Carla van Baalen denkt dat de formatie sneller zal gaan dan de vorige keer. "Ik denk dat ze er van overtuigd zijn dat er een einde moet komen aan de traditie van zulke lange formaties, dus binnen een half jaar zou het moeten lukken." #WNL pic.twitter.com/JwkuPbykGD
— Sven op 1 (@Sven_op_1) November 29, 2023
Ontvang jij onze nieuwsbrief al? Meld je hier nu gratis aan!
Verkenner
In haar evaluatie van het vorige formatieproces deed Van Baalen de aanbeveling om een verkenner met afstand tot de politiek te benoemen. De eerste verkenner Gom van Strien had die afstand niet voldoende, vindt de hoogleraar. "De verkenner moet wat ons betreft iemand zijn die niet in de actieve politiek zit."
De aanstelling van Ronald Plasterk kan dan ook op goedkeuring rekenen bij Van Baalen.