main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Goedemorgen Nederland - 27 november 2023 — 10:36

Verkenner Gom van Strien stapt op: ‘Een gek last minute-besluit dat Wilders wilde voorkomen’

Hij is nog amper begonnen met zijn werkzaamheden, maar PVV-senator Gom van Strien is opgestapt als verkenner. “Misschien is hij zelf tot inkeer gekomen”, zegt journalist bij EW Magazine Victor Pak in Goedemorgen Nederland op NPO 1. 

Dit weekend kwam het nieuws naar buiten dat Van Strien wordt verdacht van fraude en omkoping. Van Strien sprak hierover met demissionair Kamervoorzitter Vera Bergkamp en samen werd besloten dat de PVV-senator maandag als verkenner aan de slag zou gaan. Dit werd ook aan de lijsttrekkers voorgelegd en daar werd geen bezwaar tegen ingediend.

Op dat besluit is Van Strien deze morgen teruggekomen. “Dit weekend verschenen artikelen in de media over werkzaamheden in mijn verleden, waarin mijn integriteit in twijfel wordt getrokken. Zowel de hierdoor ontstane onrust als het voorbereiden van een reactie hierop verhouden zich in mijn ogen niet met mijn huidige werk als verkenner. Daarom heb ik Geert Wilders en de voorzitter van de Tweede Kamer laten weten mijn taken als verkenner per direct neer te leggen”, luidt de verklaring van Van Strien.

Ontvang jij onze nieuwsbrief al? Meld je hier nu gratis aan!

‘Dit wilde Wilders voorkomen’

Pak kan niet verklaren waarom Van Strien opeens totaal anders over de zaak denkt. “Het is heel vreemd. Hij heeft zich dit weekend zeker gesteld dat hij aan de slag kon gaan en dan deze ochtend, vlak voordat hij het eerste gesprek voert, stapt hij op.”

Heb jij Goedemorgen Nederland gemist? Kijk deze aflevering nu hier terug via NPO Start. 

Pak vraagt zich af of Van Strien zelf tot inkeer is gekomen of dat hij zich heeft bedacht dat doorgaan voor meer ophef zorgt. “Dit gekke last minute-besluit is precies wat Wilders wil voorkomen. Namelijk dat het een chaotische formatie wordt. En Van Strien is van zijn partij, dus het straalt meteen negatief af op de PVV.”

Nieuwe verkenner

Het is nu aan de PVV om een nieuwe verkenner aan te wijzen. Wie kan dat worden? “Er werd veel gesproken over Kees van der Staaij (voormalig fractievoorzitter SGP, red.) als iemand die wat meer boven de partij zou staan. Die naam kan nog steeds boven komen drijven”, zegt politiek verslaggever bij WNL Marieke Smits. “Er kan ook zomaar iemand uit de hoge hoed worden getoverd die wij niet kennen.”

Deze “valse start” hoeft volgens Smits niet altijd iets te betekenen. “Maar bij iets waar van tevoren al veel gedoe over is, is dit geen lekker begin. Het gaat lastig worden, ook om een nieuwe verkenner te vinden.”

Pak adviseert Wilders buiten zijn partij te kijken naar een verkenner. “Iemand van boven de partijen, zodat je het een beetje op afstand zet. Je hoeft er ook niet een heel politiek persoon op te zetten, omdat het een proces is waar de VVD de hakken in het zand zet. Je kunt even de lijstjes verzamelen en dan hoef je niet per se van dezelfde partij te zijn.”

Lees ook:

Verkenner Van Strien (PVV) legt werk per direct neer

Door: Vick ten Wolde

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Moordmythen ontrafeld: is de angst voor enge man in de bosjes en seriemoordenaar terecht?

Mythen over moord zullen altijd bestaan. Toch doen misdaadjournalist Gerlof Leistra en criminoloog Marieke Liem een poging er een aantal door te prikken in een nieuw boek.

Luister hier de podcast!

Terugluisteren: wie moeten straks het kabinet gaan vullen?

Mochten de formerende partijen tot een akkoord komen, wie moeten dan plaats nemen in het kabinet? Martijn de Greve bespreek het met…

  • Jozias van Aartsen, oud-minister van Landbouw en Buitenlandse zaken en voormalig VVD-fractievoorzitter;
  • Cees Veerman, oud-Landbouwminister voor het CDA;
  • Mark Frequin, voormalig topambtenaar en de schrijver van vele boeken over de samenwerking met bewindspersonen zoals ‘Ja minister, nee minister’.

Klik hier en luister deze uitzending terug.

Concertgebouw schrapt concerten Israëlische groep om demonstratie

Twee concerten van de Israëlische muziekgroep Jerusalem Quartet in het Koninklijk Concertgebouw in Amsterdam gaan niet door. Volgens de muziekzaal is dat besluit genomen “vanwege…

Lees meer

Faunabescherming naar rechter wegens afschieten wolf in Wapse

De Faunabescherming stapt naar de rechter in een zaak over de wolf die vorig jaar in Wapse werd doodgeschoten. De dierenorganisatie tekent bij de rechtbank…

Lees meer

Provincie Friesland wil Frysk vier jaar lang stimuleren

Het provinciebestuur van Friesland zet met de Friese Taalnota de komende vier jaar in op een toename van Friestalige communicatie. De provincie wil het schrijven…

Lees meer

Demissionair minister Van Gennip: kwestie Joost Klein nog niet voor Mariëtte Hamer

Regeringscommissaris seksueel grensoverschrijdend gedrag Mariëtte Hamer doet op dit moment geen onderzoek naar de kwestie Joost Klein. Dat zegt demissionair minister van Sociale Zaken en…

Lees meer

Vakantiegeld wordt weer gestort, maar mensen lossen liever schulden af

Over twee weken krijgen veel Nederlanders hun vakantiegeld weer gestort. Toch gebruikt niet iedereen het geld om op vakantie te gaan, blijkt uit onderzoek van…

Lees meer