main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Goedemorgen Nederland - 27 november 2023 — 10:36

Verkenner Gom van Strien stapt op: ‘Een gek last minute-besluit dat Wilders wilde voorkomen’

Hij is nog amper begonnen met zijn werkzaamheden, maar PVV-senator Gom van Strien is opgestapt als verkenner. “Misschien is hij zelf tot inkeer gekomen”, zegt journalist bij EW Magazine Victor Pak in Goedemorgen Nederland op NPO 1. 

Dit weekend kwam het nieuws naar buiten dat Van Strien wordt verdacht van fraude en omkoping. Van Strien sprak hierover met demissionair Kamervoorzitter Vera Bergkamp en samen werd besloten dat de PVV-senator maandag als verkenner aan de slag zou gaan. Dit werd ook aan de lijsttrekkers voorgelegd en daar werd geen bezwaar tegen ingediend.

Op dat besluit is Van Strien deze morgen teruggekomen. “Dit weekend verschenen artikelen in de media over werkzaamheden in mijn verleden, waarin mijn integriteit in twijfel wordt getrokken. Zowel de hierdoor ontstane onrust als het voorbereiden van een reactie hierop verhouden zich in mijn ogen niet met mijn huidige werk als verkenner. Daarom heb ik Geert Wilders en de voorzitter van de Tweede Kamer laten weten mijn taken als verkenner per direct neer te leggen”, luidt de verklaring van Van Strien.

Ontvang jij onze nieuwsbrief al? Meld je hier nu gratis aan!

‘Dit wilde Wilders voorkomen’

Pak kan niet verklaren waarom Van Strien opeens totaal anders over de zaak denkt. “Het is heel vreemd. Hij heeft zich dit weekend zeker gesteld dat hij aan de slag kon gaan en dan deze ochtend, vlak voordat hij het eerste gesprek voert, stapt hij op.”

Heb jij Goedemorgen Nederland gemist? Kijk deze aflevering nu hier terug via NPO Start. 

Pak vraagt zich af of Van Strien zelf tot inkeer is gekomen of dat hij zich heeft bedacht dat doorgaan voor meer ophef zorgt. “Dit gekke last minute-besluit is precies wat Wilders wil voorkomen. Namelijk dat het een chaotische formatie wordt. En Van Strien is van zijn partij, dus het straalt meteen negatief af op de PVV.”

Nieuwe verkenner

Het is nu aan de PVV om een nieuwe verkenner aan te wijzen. Wie kan dat worden? “Er werd veel gesproken over Kees van der Staaij (voormalig fractievoorzitter SGP, red.) als iemand die wat meer boven de partij zou staan. Die naam kan nog steeds boven komen drijven”, zegt politiek verslaggever bij WNL Marieke Smits. “Er kan ook zomaar iemand uit de hoge hoed worden getoverd die wij niet kennen.”

Deze “valse start” hoeft volgens Smits niet altijd iets te betekenen. “Maar bij iets waar van tevoren al veel gedoe over is, is dit geen lekker begin. Het gaat lastig worden, ook om een nieuwe verkenner te vinden.”

Pak adviseert Wilders buiten zijn partij te kijken naar een verkenner. “Iemand van boven de partijen, zodat je het een beetje op afstand zet. Je hoeft er ook niet een heel politiek persoon op te zetten, omdat het een proces is waar de VVD de hakken in het zand zet. Je kunt even de lijstjes verzamelen en dan hoef je niet per se van dezelfde partij te zijn.”

Lees ook:

Verkenner Van Strien (PVV) legt werk per direct neer

Door: Vick ten Wolde

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Blik op de politieke toekomst

Hoe ziet Nederland er over pak ‘m beet vijf jaar uit en welk langetermijnbeleid is nodig om ons land economisch op de rails te houden? Te gast zijn:
  • Barbara Baarsma, hoofdeconoom van PWC. Met haar onderzoeken we hoe we onze economie gezond maken en houden;
  • Energie-expert Jilles van den Beukel. Met hem duiken we in de toekomst van ons energiebeleid;
  • Evert Verhulp, hoogleraar arbeidsrecht aan de Universiteit van Amsterdam en veteraan van de sociaaleconomische raad. Hij vertelt wat ons te wachten staat op de arbeidsmarkt, die alsmaar krapper lijkt te worden.

Luister de podcast via je favoriete podcast-app!

Van dierenbeul tot moordenaar: ‘Psychopaten hebben er plezier in om anderen pijn te doen’

Wat maakt dat mensen onschuldige dieren de vreselijkste dingen aan doen? Bovendien zeggen de experts: ‘Waar dieren in nood zijn, zijn vaak ook mensen in nood’. Is dierenmishandeling een voorbode van geweld tegen mensen?

Presentator Maaike Timmerman gaat in gesprek met GZ-psycholoog Nienke Endenburg van het Landelijk Expertisecentrum voor Dierenmishandeling en Joop de Schepper, landelijk portefeuillehouder dierenpolitie. Onderzoeksjournalist Rick Pietersz duikt in de cijfers en rijdt mee met de dierenambulance.

Luister nu naar de podcast!
Moeder Navalny heeft haar zoon gezien

De moeder van de Russische oppositieleider Aleksej Navalny zegt dat ze het lichaam van haar overleden zoon heeft gezien. Ze vreest dat autoriteiten het lichaam…

Lees meer

Dode wolf niet omgekomen door geweld, maar door geelzucht

De jonge wolf die in november vorig jaar dood werd gevonden in een modderpoel in Uddel is gestorven aan geelzucht. Dat is gebleken uit onderzoek…

Lees meer

Ook het Witte Huis ziet Rutte zitten als NAVO-topman

Het Witte Huis schaart zich openlijk achter scheidend premier Mark Rutte als nieuwe topman van de NAVO. Een woordvoerder bevestigde de Amerikaanse steun voor de…

Lees meer

Nog twee mannen aangehouden voor rellen Eritreeërs

De politie heeft nog twee verdachten aangehouden voor de rellen tussen Eritreeërs rond een zalencentrum in Den Haag, meldt het OM donderdag. Het gaat om…

Lees meer

Houd paraplu, regenjas en laarzen in de aanslag: storm Louis kom eraan

Op Limburg na geldt donderdagavond in het hele land code oranje vanwege storm Louis, meldt het KNMI. Vanaf 19.00 uur trekt storm Louis over Zeeland…

Lees meer

Meisje (17) overleden door steekpartij Winsum

In het Groningse dorp Winsum is een meisje van 17 jaar overleden na een steekpartij op de A.S. de Blécourtlaan, woensdagavond. Ze werd woensdagavond zwaargewond…

Lees meer

COA: 2032 asielzoekers in Ter Apel, maximum overschreden

In het aanmeldcentrum in Ter Apel hebben 2032 asielzoekers de nacht doorgebracht, zegt een woordvoerder van het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA). Dat zijn er…

Lees meer

Jeroen Lenaers (CDA-Europarlementariër): ‘Pas na verkiezingen duidelijkheid of BBB en NSC welkom zijn bij EVP-fractie’

Het is voor NSC en BBB wachten geblazen tot zij duidelijkheid krijgen om zich te voegen aan de EVP-fractie in het Europees Parlement. Daar komt…

Lees meer