main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Goedemorgen Nederland - 27 november 2023 — 10:26

Kijkduin woedend over asielopvang: ‘Wordt door de strot geduwd’

Inwoners van de Haagse wijk Kijkduin zijn ‘compleet overdonderd’ door de opvang van asielzoekers in het NH Hotel, meldt De Telegraaf. Ze zijn ‘razend’ dat ze zaterdagmiddag een brief ontvingen waarin ze werden geïnformeerd over de spoedopvang in het hotel voor asielzoekers uit Ter Apel. “Dit wordt door de strot geduwd.”

Den Haag meldde zaterdag dat de gemeente vanaf zondag honderd tot honderdtwintig geregistreerde asielzoekers opvangt in het hotel omdat de nood bij het aanmeldcentrum in Ter Apel zo hoog is dat asielzoekers dreigen op het gras te moeten slapen. De opvang duurt uiterlijk tot 15 januari.

Twee bussen met asielzoekers arriveerden zondag in de badplaats. “Een schande”, zegt een inwoner tegen de krant over de noodopvang. “We zijn behoorlijk overdonderd. Iedereen zegt: ’hoe kan dit’”, zegt ondernemer Sylvain Koch, die een horecabedrijf heeft in de buurt van het hotel. “Het is het gesprek van de dag. Ik denk dat iedereen in Kijkduin een beetje in shock is.”

Heb jij Goedemorgen Nederland gemist? Kijk deze aflevering nu hier terug via NPO Start.

Inwoner Jessica vindt de situatie ‘heftig’. “Je hebt eigenlijk weinig te zeggen. Dat vind ik vooral bizar. Het klinkt onaardig, maar je hoort alleen ellende en narigheid over Ter Apel. Ik heb twee kleine kinderen. Deze vluchtelingen nu hier, vind ik niet prettig.”

Spoeddebat

De politieke partij Hart voor Den Haag heeft een spoeddebat aangevraagd over de situatie. Gemeenteraadslid Coen Bom hekelt dat omwonenden geen inspraak hebben gehad. “Het is ronduit schandalig dat omwonenden voor een voldongen feit worden gesteld. Nul inspraak, nul overleg.”

Hoeveel mensen daadwerkelijk worden opgevangen in het hotel aan het Deltaplein is volgens de gemeente afhankelijk van de instroom. Er zijn vijftig tot zestig kamers beschikbaar voor volwassen mannen, vrouwen en stellen. Er is geen plek voor kinderen.

Ontvang jij onze nieuwsbrief al? Meld je hier nu gratis aan!

Fractievoorzitter Lotte van Basten Batenburg van de Haagse VVD laat via X haar onvrede blijken over het besluit van het college van B en W. “Hoe verzin je het. In het hart van onze familiebadplaats Kijkduin. En de bewoners? Die ‘stellen we nog dit weekend op de hoogte’. Van het voldongen feit, welteverstaan.”

‘Dit is een noodsituatie’

De situatie in Kijkduin staat niet op zichzelf, weet politiek verslaggever van EW Magazine Victor Pak. “Dit zie je vaak. Mensen voelen zich overvallen en dat is begrijpelijk”, zegt Pak in Goedemorgen Nederland op NPO 1. “Aan de andere kant: anders heb je in Ter Apel weer zo’n situatie dat mensen buiten slapen en dat het daar overvol is. Waar vang je deze mensen op? Dat ligt continu gevoelig, ook in de politiek.”

Volgens Pak moet Ter Apel geholpen worden. “Tot nu toe zie je dat Ter Apel al jarenlang alles draagt. Dat kan soms niet. En dit is een noodsituatie, zeggen ze.”

“Dit soort dingen liggen erg gevoelig, meestal laait het dan op”, zegt politiek verslaggever van WNL Marieke Smits. “Maar politici hebben gezegd: ‘nooit meer buiten slapen in Ter Apel’. Als de druk dan zo oploopt, moet je met die mensen ergens naartoe. Mensen in de plaats waar ze dan terechtkomen zijn er minder blij mee. Dat is altijd een discussie”, weet Smits. “Maar het is maar tijdelijk.”

Lees ook: 

Bussen met asielzoekers vertrokken vanuit Ter Apel naar Den Haag

Door: Peter Visser

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Terugluisteren: WNL Haagse Lobby

Een mooie Mercedes kopen of een duur horloge, als het aan het kabinet ligt kan je bedragen hoger dan 3.000 euro niet langer contant betalen. Luister WNL Haagse Lobby met Michiel Zwinkels, hoofdofficier van het Functioneel Parket van het Openbaar Ministerie, oud-staatssecretaris van Cultuur en Media Medy van der Laan en Eddy van Hijum (NSC) nu terug!

Klik hier.

Den Haag: politie houdt verscherpt toezicht op dodenherdenking

De Haagse politie houdt volgende week “verscherpt toezicht” op de dodenherdenking en zal ingrijpen “indien daartoe onverhoopt aanleiding is”. Dat meldt de burgemeester van Den…

Lees meer

ASML wil graag in regio Eindhoven groeien, maar heeft een plan B

ASML wil op de lange termijn graag in Veldhoven en de regio Eindhoven uitbreiden, zei financieel directeur Roger Dassen op de aandeelhoudersvergadering van het bedrijf….

Lees meer

In de Franse ‘Diagonal du vide’ vind je nog amper een millennial terug: ‘Voor geen goud’

Dwars door Frankrijk loopt de Diagonale du vide, ofwel de Diagonaal van de leegte. Een groot gebied dat voornamelijk bestaat uit platteland, bos en velden…

Lees meer

FNV voorziet geen problemen om vakantiedrukte op Schiphol

Vakbond FNV verwacht geen grote problemen op Schiphol deze meivakantie. Volgens de bond is er veel werk gemaakt van het terugdringen van de personeelstekorten op…

Lees meer

Nederland mag asielzoeker niet buiten EU aanvraag laten doorlopen

Nederland mag asielzoekers niet naar een land buiten de Europese Unie sturen om daar de asielprocedure te doorlopen. Daarvoor moet de EU-wetgeving worden aangepast, zei…

Lees meer

ChristenUnie doet aangifte vanwege bekladding partijkantoor

De ChristenUnie gaat aangifte doen vanwege bekladding van het partijkantoor. Dat meldt partijleider Mirjam Bikker in het radioprogramma Sven op 1. “Dat zal het partijbureau…

Lees meer

Econoom waarschuwt voor grote gevolgen wetsvoorstel De Jonge voor goedkopere huur

De PVV gaat waarschijnlijk voor de wet van demissionair woonminister Hugo de Jonge stemmen, waardoor honderdduizenden woningen in de vrije huursector in de middenhuur zullen…

Lees meer