main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
WNL Op Zondag - 26 november 2023 — 12:40

Lale Gül: mensen met islamitische achtergrond fan van Geert Wilders en niet links-progressief

Volgens schrijver en columnist Lale Gül hebben veel mensen met een islamitische achtergrond gestemd op de PVV. “Mijn ervaring is dat juist mensen met een islamitische achtergrond heel conservatief zijn. Ze zijn niet links-progressief. Ik ben niet verbaasd dat ze PVV hebben gestemd”, zegt ze in WNL Op Zondag op NPO 1.

De PVV van Geert Wilders is de grote winnaar van de Tweede Kamerverkiezingen met 37 zetels. In verschillende Nederlandse steden gingen mensen deze week de straat op om tegen de verkiezingsuitslag te demonstreren. In Utrecht werd een demonstratie georganiseerd door de linkse actiegroep Antifa. Mensen scandeerden ‘you are not alone’, om mensen met een migratieachtergrond een hart onder de riem te steken.

Volgens Gül slaan die protesten de plank mis. Zij denkt dat juist veel mensen met een migratieachtergrond op Wilders hebben gestemd. “Er wordt gedaan alsof mensen met een migratieachtergrond vooral links-progressief zouden zijn, maar dat zijn ze niet. Dat is nooit mijn ervaring geweest, maar zo werd het wel voorgeschoteld.”

Juist mensen met een islamitische achtergrond zijn “heel conservatief”, zegt de schrijfster. Dat Wilders een “autoritaire leider” is, spreekt ze aan. “De PVV is sociaal-cultureel conservatief, ze zijn voor de bewaking van de culturele identiteit. Dat is weliswaar niet hun culturele identiteit, maar dat begrijpen ze, omdat ze met één been in de cultuur van het herkomstland staan. Links-progressieve idealen over feminisme en LGBTQ-rechten, hebben ze niks mee. Het verhaal over klimaat spreekt ze ook niet aan.”

Luister deze uitzending terug als podcast. Tekst gaat hieronder verder.

Gül heeft naar eigen zeggen vijftien vrienden met een migratieachtergrond die op de PVV hebben gestemd. En zij zijn niet eens conservatief, zegt ze. “Een maand voor de verkiezingen zeiden ze dat ze op Pieter Omtzigt of Dilan Yeşilgöz zouden stemmen. Een dag voor de verkiezingen hadden ze toch gekozen voor Wilders. Dat deden ze omdat hij voor seculiere waarden staat en de enige is die wat zegt over bijvoorbeeld de ruimte die religie tegenwoordig inneemt in de openbare ruimte.”

Ze vindt dat linkse partijen te weinig oog hebben voor de bescherming van seculiere waarden. “Ik ben zelf ooit uit de speech gehaald van Sigrid Kaag voor haar HJ Schoo-lezing. Haar speechwriter had het zinnetje toegevoegd: we moeten voor de vrijheid van schrijvers staan, zoals Lale Gül. Kaag had dat er persoonlijk uit laten halen. Dat is voor mij symbolisch.”

Ontvang jij onze nieuwsbrief al? Meld je hier nu gratis aan!

Ze gaat verder: “Wanneer hoor je links zeggen: we moeten voor seculiere waarden staan, we moeten religieuze scholen aanpakken. Wanneer hoor je ze opkomen voor mensen die hun gemeenschap geloven vanwege die conservatieve dogma’s? Dat is helemaal uit de mode op links.”

‘Demonstraties schattig en tenenkrommend’

Demonstranten die ‘you are not alone’ riepen vindt Gül “schattig” en “tenenkrommend” tegelijkertijd. “Maar ik neig toch vooral naar akward. Er staan geen mensen van kleur tussen, als je naar de filmpjes kijkt. Het is ook een soort stemmingmakerij en bijna demagogische angstmakerij.”

“Mensen hebben het over deportaties, alsof dat een mogelijkheid zou zijn”, zegt de columnist. “Als je er een beetje verstand van hebt, weet je dat zoiets nooit kan gebeuren en dat mensen zich met een migratieachtergrond zich nergens zorgen over hoeven te maken. Ik heb een migratieachtergrond en ik maak mij nergens zorgen over.”

Liever Geert dan Dilan

Mensen die deelnamen aan de protesten, ontkennen volgens Gül dat mensen met een migratieachtergrond liever op Geert Wilders stemmen dan op Dilan Yeşilgöz. “Ik volg internetplatforms waar mensen met een migratieachtergrond reageren. Ik lees dingen als: Ik heb liever Geert aan de macht dan iemand waarbij mijn kind morgen vraagt: ben ik een jongen of een meisje? Zij hebben helemaal niks met die linkse idealen.”

“Van Dilan zijn ze geen fan, omdat zij in de allochtone gemeenschap heel erg bekend staat als iemand die bijvoorbeeld de Armeense genocide heeft erkend en die voor LGBTQ- en vrouwenrechten heeft gestreden in de gemeenteraad in Amsterdam”, zegt Gül. “Ik vind het grappig dat de allochtonen worden geclaimd door links, terwijl zij niet links zijn. Dat is een soort huwelijk dat alleen in een schijnwerkelijkheid bestaat, maar niet in het echt.”

Lees ook: 

Waarom koos Brabant massaal voor de PVV? 

Door: Peter Visser

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Wat is de toekomst van de cultuursector?

Presentator Martijn de Greve bespreekt het met Anne Breure, voorzitter van lobbyorganisatie Kunsten ’92, vertegenwoordiger van de uitgeversbranche Martijn David en politiek commentator van EW Magazine Victor Pak.

Luister de podcast terug in je favoriete podcast-app!

Podcast: Dwingende Ali B. accepteerde geen nee

Het doek is gevallen voor rapper Ali B. Hij moet 2 jaar de cel in voor onder meer verkrachting en poging tot verkrachting. Zijn advocaat liet al weten in hoger beroep te gaan.

Presentator Maaike Timmerman bespreekt de geruchtmakende zaak met advocaat Maartje Schaap die slachtoffers van zedenzaken bijstaat en met Rosa Jansen van Slachtofferhulp Nederland. Onderzoeksjournalist Noa van Oostrom was bij de rechtszaak aanwezig.

Beluister de podcast!

Meer basisschoolleerlingen krijgen hoger advies door nieuwe toets

Na de invoering van de nieuwe doorstroomtoets hebben meer basisschoolleerlingen een hoger advies gekregen voor de middelbare school omdat ze de toets goed hebben gemaakt,…

Lees meer

Jaar cel voor bedreigen Frans Timmermans

Een 54-jarige man is dinsdag door de rechtbank in Den Haag veroordeeld tot een jaar cel, waarvan de helft voorwaardelijk, voor het bedreigen van Frans…

Lees meer

Cel- en taakstraffen voor AZ- en FC Twente-aanhangers na stadionrellen tijdens Europese wedstrijden

Voor zijn rol in de stadionrellen na de Europese wedstrijd tussen AZ en het Engelse West Ham United ruim een jaar geleden heeft de 51-jarige…

Lees meer

Burgemeester Nijmegen Hubert Bruls laakt actiegroep Nijmegen4Palestine: ‘Communiceren erg onhandig’

Burgemeester Hubert Bruls ontving zondag een brief van Nijmegen4Palestine, waarin zij een ‘te algemene aankondiging’ deden voor demonstraties tijdens de Nijmeegse Vierdaagse. Bruls laakt de…

Lees meer

NVWA: ‘volkoren’ producten zijn niet altijd volkoren

Producten die volgens de verpakking volkoren zijn, zijn dat niet altijd. Dat zegt de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA). Die onderzocht 190 volkorenproducten zoals koekjes,…

Lees meer

Zuid-Holland onderzoekt andere bestemming van vliegveld Rotterdam

De provincie Zuid-Holland laat onderzoeken wat het betekent als het vliegveld van Rotterdam wordt omgevormd tot een bedrijventerrein, een recreatie- of natuurgebied of een woningbouwlocatie….

Lees meer

Door recordprijzen verhuizen meer woningbezitters

Verrassend veel huiseigenaren kiezen er dit jaar voor hun woning te verkopen. ABN AMRO gaat er na een nieuwe analyse van uit dat er dit…

Lees meer

Huurprijzen blijven stijgen, aanbod droogt op mede door wet

Het vinden van een betaalbare huurwoning wordt met de dag lastiger. De gemiddelde vierkantemeterprijs steeg de afgelopen drie maanden met bijna 10 procent vergeleken met…

Lees meer

Arbeidsinspectie ontdekt per toeval arbeidsuitbuiting van Turkse chauffeurs

De Nederlandse Arbeidsinspectie heeft drie personen aangehouden in Den Haag op verdenking van betrokkenheid bij arbeidsuitbuiting. De zaak kwam per toeval aan het licht, vertelt…

Lees meer

Bezuinigingen op kunst en cultuur worden gezien als korten op de elite: ‘Het is een frame dat niet klopt’

Kunst en cultuur worden nog vaak in één adem genoemd met ‘de grachtengordel’ en ‘elite’ en dat beeld is al lang achterhaald, zegt de sector…

Lees meer

Republikeinen officieel achter Trump als presidentskandidaat

De Republikeinen hebben zich officieel achter ex-president Donald Trump geschaard als hun kandidaat voor de presidentsverkiezingen in november. Op een groot congres in Milwaukee nomineerden…

Lees meer