Tekstgrootte
Artikel delen
  • Gekopieerd

Lale Gül: mensen met islamitische achtergrond fan van Geert Wilders en niet links-progressief

Peter Visser

Volgens schrijver en columnist Lale Gül hebben veel mensen met een islamitische achtergrond gestemd op de PVV. "Mijn ervaring is dat juist mensen met een islamitische achtergrond heel conservatief zijn. Ze zijn niet links-progressief. Ik ben niet verbaasd dat ze PVV hebben gestemd", zegt ze in WNL Op Zondag op NPO 1.

De PVV van Geert Wilders is de grote winnaar van de Tweede Kamerverkiezingen met 37 zetels. In verschillende Nederlandse steden gingen mensen deze week de straat op om tegen de verkiezingsuitslag te demonstreren. In Utrecht werd een demonstratie georganiseerd door de linkse actiegroep Antifa. Mensen scandeerden 'you are not alone', om mensen met een migratieachtergrond een hart onder de riem te steken.

Volgens Gül slaan die protesten de plank mis. Zij denkt dat juist veel mensen met een migratieachtergrond op Wilders hebben gestemd. "Er wordt gedaan alsof mensen met een migratieachtergrond vooral links-progressief zouden zijn, maar dat zijn ze niet. Dat is nooit mijn ervaring geweest, maar zo werd het wel voorgeschoteld."

Juist mensen met een islamitische achtergrond zijn "heel conservatief", zegt de schrijfster. Dat Wilders een "autoritaire leider" is, spreekt ze aan. "De PVV is sociaal-cultureel conservatief, ze zijn voor de bewaking van de culturele identiteit. Dat is weliswaar niet hun culturele identiteit, maar dat begrijpen ze, omdat ze met één been in de cultuur van het herkomstland staan. Links-progressieve idealen over feminisme en LGBTQ-rechten, hebben ze niks mee. Het verhaal over klimaat spreekt ze ook niet aan."

Luister deze uitzending terug als podcast. Tekst gaat hieronder verder.

Gül heeft naar eigen zeggen vijftien vrienden met een migratieachtergrond die op de PVV hebben gestemd. En zij zijn niet eens conservatief, zegt ze. "Een maand voor de verkiezingen zeiden ze dat ze op Pieter Omtzigt of Dilan Yeşilgöz zouden stemmen. Een dag voor de verkiezingen hadden ze toch gekozen voor Wilders. Dat deden ze omdat hij voor seculiere waarden staat en de enige is die wat zegt over bijvoorbeeld de ruimte die religie tegenwoordig inneemt in de openbare ruimte."

Ze vindt dat linkse partijen te weinig oog hebben voor de bescherming van seculiere waarden. "Ik ben zelf ooit uit de speech gehaald van Sigrid Kaag voor haar HJ Schoo-lezing. Haar speechwriter had het zinnetje toegevoegd: we moeten voor de vrijheid van schrijvers staan, zoals Lale Gül. Kaag had dat er persoonlijk uit laten halen. Dat is voor mij symbolisch."

Ontvang jij onze nieuwsbrief al? Meld je hier nu gratis aan!

Ze gaat verder: "Wanneer hoor je links zeggen: we moeten voor seculiere waarden staan, we moeten religieuze scholen aanpakken. Wanneer hoor je ze opkomen voor mensen die hun gemeenschap geloven vanwege die conservatieve dogma's? Dat is helemaal uit de mode op links."

'Demonstraties schattig en tenenkrommend'

Demonstranten die 'you are not alone' riepen vindt Gül "schattig" en "tenenkrommend" tegelijkertijd. "Maar ik neig toch vooral naar akward. Er staan geen mensen van kleur tussen, als je naar de filmpjes kijkt. Het is ook een soort stemmingmakerij en bijna demagogische angstmakerij."

"Mensen hebben het over deportaties, alsof dat een mogelijkheid zou zijn", zegt de columnist. "Als je er een beetje verstand van hebt, weet je dat zoiets nooit kan gebeuren en dat mensen zich met een migratieachtergrond zich nergens zorgen over hoeven te maken. Ik heb een migratieachtergrond en ik maak mij nergens zorgen over."

Liever Geert dan Dilan

Mensen die deelnamen aan de protesten, ontkennen volgens Gül dat mensen met een migratieachtergrond liever op Geert Wilders stemmen dan op Dilan Yeşilgöz. "Ik volg internetplatforms waar mensen met een migratieachtergrond reageren. Ik lees dingen als: Ik heb liever Geert aan de macht dan iemand waarbij mijn kind morgen vraagt: ben ik een jongen of een meisje? Zij hebben helemaal niks met die linkse idealen."

"Van Dilan zijn ze geen fan, omdat zij in de allochtone gemeenschap heel erg bekend staat als iemand die bijvoorbeeld de Armeense genocide heeft erkend en die voor LGBTQ- en vrouwenrechten heeft gestreden in de gemeenteraad in Amsterdam", zegt Gül. "Ik vind het grappig dat de allochtonen worden geclaimd door links, terwijl zij niet links zijn. Dat is een soort huwelijk dat alleen in een schijnwerkelijkheid bestaat, maar niet in het echt."


Ook de moeite waard
Meest gelezen
Korte WNL video's
'Ik ken helemaal geen vooroordelen'
1:25

'Ik ken helemaal geen vooroordelen'

Team Bruh of Team Bro?
1:15

Team Bruh of Team Bro?

'Heel leuk om de stem van de NS te zijn'
1:28

'Heel leuk om de stem van de NS te zijn'

Fidan Ekiz wil actie tegen vrouwenbesnijdenis: 'Oorverdovend stil'
1:37

Fidan Ekiz wil actie tegen vrouwenbesnijdenis: 'Oorverdovend stil'

'Rusland investeert 35 procent in de defensie-industrie'
1:46

'Rusland investeert 35 procent in de defensie-industrie'

'De voordelen voor sekswerkers in loondienst zijn gigantisch'
1:28

'De voordelen voor sekswerkers in loondienst zijn gigantisch'

Meer van WNL
Steun WNL

Word lid. Het telt.

Waardeert u onze programma's? Steun WNL dan met de jaarlijkse bijdrage van slechts €8,50, de wettelijk minimale verplichte bijdrage voor omroepen.

Hiermee helpt u ons journalistieke geluid te behouden en voorkomt u dat WNL zijn publieke status en zendtijd verliest.

€ 8,50 per jaar

Word lid van WNL
Goedemorgen Nederland Op Zondag Stand van Nederland Café Kockelmann In de kantine Sven op 1 Het Misdaad- bureau