Docent-onderzoeker tegen tweede generatie migranten: ‘Wat doe jij om te integreren?’
Youssef Azghari, docent-onderzoeker en schrijver van het boek 'In Dialoog Met Mijn Zoon over 100 jaar migratie' is kritisch op migranten in Nederland. "De tweede generatie heeft vaak een te rooskleurig beeld van het thuisland van hun ouders", aldus Azghari in WNL In de Kantine op NPO Radio 1.
"Veel jongeren waarvan de ouders hier naartoe zijn verhuisd of gevlucht, hebben een identiteitscrisis. Ze zijn hier geboren, maar benadrukken vaker dat ze Marokkaan zijn of Surinamer zijn bijvoorbeeld. Met de huidige verkiezingsuitslag zeggen deze jongeren heel stellig dat ze zich niet thuis voelen in Nederland." Volgens de docent-onderzoeker is dat 'een teken aan de wand'. "Maar je kunt het ook omdraaien: wat doe jij om onderdeel te worden van de Nederlandse samenleving? Ga je alleen om met jongeren die eenzelfde achtergrond hebben of meng je je meer in de samenleving?"
Volgens Azghari geven topsporters die eenzelfde achtergrond hebben daarin niet altijd het goede voorbeeld. "Zij zijn hier geboren, maar komen uit onder de Marokkaanse of Turkse vlag en benadrukken daarmee dat ze geen Nederlander zijn."
Rauwe kanten
Met zijn boek probeert Azghari jongeren die met een dergelijke identiteitscrisis kampen ervan bewust te maken dat het vaderland van hun ouders of grootouders niet zo rooskleurig is als gedacht wordt. "Er wordt vergeten dat hun ouders geen perspectief hadden in het thuisland. Er was geen toekomst en soms was er zelfs sprake van onderdrukking. Ze zijn niet voor niets weggegaan. Over die rauwe kanten wordt niet gesproken."
Ook wil Azghari de jongeren meegeven dat 'integreren pijn doet'. "Je geeft een deel van jezelf weg, maar krijgt daarvoor iets anders moois terug."