Kritiek op reactie politiek en demonstranten na PVV-zege: ‘Pijnlijk en onnodig polariserend’
Hoofdredacteur van De Telegraaf Kamran Ullah vindt dat politieke partijen PVV-leider Geert Wilders moeten feliciteren met zijn overwinning om verdere polarisatie te voorkomen. Hij is kritisch op mensen die protesteerden naar aanleiding van de verkiezingsuitslag.
In verschillende Nederlandse steden gingen mensen gisteravond de straat op. Op een bijeenkomst in Utrecht, die werd georganiseerd door de linkse beweging Antifa, kwamen honderden mensen af. Ze riepen leuzen als "PVV, weg ermee", "Liefde boven haat " en "Free Palestine". Ook scandeerden ze "You are not alone" om mensen met een migratieachtergrond een hart onder de riem te steken.
Op De Dam in Amsterdam kwamen honderden mensen samen tegen 'fascisme, islamofobie, racisme en anti-queerhaat'. Er waren ook Palestijnse vlaggen te zien.
"Er komen sterke emoties naar boven", ziet Telegraaf-hoofdredacteur Ullah. "Het is ergens wel te begrijpen als je kijkt naar elementen in het verkiezingsprogramma van de PVV en naar uitspraken die Wilders eerder heeft gedaan. Maar je ziet dat het ook te maken heeft met de partijen die Wilders weigerden te feliciteren op de verkiezingsavond."
Heb jij Goedemorgen Nederland gemist? Kijk deze aflevering nu hier terug via NPO Start.
Politiek leiders die de PVV-zege niet omarmen wakkeren volgens Ullah polarisatie aan en maken zich schuldig aan "wat ze Wilders verwijten", namelijk angst inboezemen. "Dat doen ze door te doen alsof mensen het land worden uitgezet en er geen toekomst meer is voor kinderen met een migratieachtergrond. Dat is natuurlijk helemaal niet waar."
Hij heeft het te doen met kinderen met een migratieachtergrond die zich zorgen maken over de PVV-zege. "Het is nu de taak van politiek leiders, het onderwijsveld en publieke omroepen om uit te leggen wat de daden van Wilders zijn en wat hij de afgelopen weken heeft gezegd."
"Natuurlijk, Wilders moet het nog laten zien. Maar hij zegt dat hij een premier wil zijn voor alle Nederlanders. Daar moet de focus op liggen. En we moeten aan de kinderen uitleggen dat we in een democratische samenleving leven waarin we een verkiezingsuitslag echt te respecteren hebben", zegt Ullah.
Fatsoenlijke mensen
De hoofdredacteur vindt dat de bijna twee miljoen PVV-stemmers niet mogen worden weggezet "als een stel racisten". Kiezers die op de PVV stemden zijn mensen met verschillende achtergronden, zegt Ullah. "Het zijn mensen die in het verleden hebben gestemd op de SP, de Partij van de Arbeid, VVD en soms zelfs D66. Heel fatsoenlijke mensen die tabak hebben van al het Haagse gedoe en niet meer het vertrouwen hebben in de politiek. Dat is de reden van mensen om nu op Wilders te stemmen."
Ontvang jij onze nieuwsbrief al? Meld je hier nu gratis aan!
Ook de harde kritiek van Wilders op de islam weegt voor sommige kiezers mee in hun stem, denkt Ullah. "Maar bij heel veel mensen voert dat niet de boventoon. Ze geloven door de campagne van Wilders echt dat hij extreme standpunten zal weggeven aan de formatietafel."
Dat moet Wilders wel waarmaken, benadrukt Ullah. "De afgelopen twintig jaar heeft hij heel nadrukkelijk gezegd dat er geen plek is voor de ideologie van de Islam, hij heeft mensen uitgesloten. Dat is allemaal waar. Ik zit hier niet om Geert Wilders te verdedigen, ik vertel waarom mensen op Wilders stemmen. Dan zie je dat mensen vertrouwen hebben dat het met zijn extreme punten wel los zal lopen."
Demonstraties 'heel pijnlijk en onnodig polariserend'
Ullah vindt dat politieke tegenstanders van Wilders nu moeten kijken hoe ze een bijdrage kunnen leveren aan het oplossen van problemen. "Maar in plaats daarvan komen ze in opstand tegen de uitslag."
Hij roept demonstranten op de verkiezingsuitslag te respecteren. "Mensen die met een proteststem op Wilders hebben gestemd, krijgen nu te zien dat na aanleiding van democratische verkiezingen mensen de straat opgaan. Bij omroep BBNVARA komen ze samen en noemen ze het een donkere ochtend. Dat is echt heel pijnlijk en onnodig polariserend."