Kritiek op reactie politiek en demonstranten na PVV-zege: ‘Pijnlijk en onnodig polariserend’
Hoofdredacteur van De Telegraaf Kamran Ullah vindt dat politieke partijen PVV-leider Geert Wilders moeten feliciteren met zijn overwinning om verdere polarisatie te voorkomen. Hij is kritisch op mensen die protesteerden naar aanleiding van de verkiezingsuitslag.
In verschillende Nederlandse steden gingen mensen gisteravond de straat op. Op een bijeenkomst in Utrecht, die werd georganiseerd door de linkse beweging Antifa, kwamen honderden mensen af. Ze riepen leuzen als “PVV, weg ermee”, “Liefde boven haat ” en “Free Palestine”. Ook scandeerden ze “You are not alone” om mensen met een migratieachtergrond een hart onder de riem te steken.
Op De Dam in Amsterdam kwamen honderden mensen samen tegen ‘fascisme, islamofobie, racisme en anti-queerhaat’. Er waren ook Palestijnse vlaggen te zien.
“Er komen sterke emoties naar boven”, ziet Telegraaf-hoofdredacteur Ullah. “Het is ergens wel te begrijpen als je kijkt naar elementen in het verkiezingsprogramma van de PVV en naar uitspraken die Wilders eerder heeft gedaan. Maar je ziet dat het ook te maken heeft met de partijen die Wilders weigerden te feliciteren op de verkiezingsavond.”
Heb jij Goedemorgen Nederland gemist? Kijk deze aflevering nu hier terug via NPO Start.
Politiek leiders die de PVV-zege niet omarmen wakkeren volgens Ullah polarisatie aan en maken zich schuldig aan “wat ze Wilders verwijten”, namelijk angst inboezemen. “Dat doen ze door te doen alsof mensen het land worden uitgezet en er geen toekomst meer is voor kinderen met een migratieachtergrond. Dat is natuurlijk helemaal niet waar.”
Hij heeft het te doen met kinderen met een migratieachtergrond die zich zorgen maken over de PVV-zege. “Het is nu de taak van politiek leiders, het onderwijsveld en publieke omroepen om uit te leggen wat de daden van Wilders zijn en wat hij de afgelopen weken heeft gezegd.”
“Natuurlijk, Wilders moet het nog laten zien. Maar hij zegt dat hij een premier wil zijn voor alle Nederlanders. Daar moet de focus op liggen. En we moeten aan de kinderen uitleggen dat we in een democratische samenleving leven waarin we een verkiezingsuitslag echt te respecteren hebben”, zegt Ullah.
Fatsoenlijke mensen
De hoofdredacteur vindt dat de bijna twee miljoen PVV-stemmers niet mogen worden weggezet “als een stel racisten”. Kiezers die op de PVV stemden zijn mensen met verschillende achtergronden, zegt Ullah. “Het zijn mensen die in het verleden hebben gestemd op de SP, de Partij van de Arbeid, VVD en soms zelfs D66. Heel fatsoenlijke mensen die tabak hebben van al het Haagse gedoe en niet meer het vertrouwen hebben in de politiek. Dat is de reden van mensen om nu op Wilders te stemmen.”
Ontvang jij onze nieuwsbrief al? Meld je hier nu gratis aan!
Ook de harde kritiek van Wilders op de islam weegt voor sommige kiezers mee in hun stem, denkt Ullah. “Maar bij heel veel mensen voert dat niet de boventoon. Ze geloven door de campagne van Wilders echt dat hij extreme standpunten zal weggeven aan de formatietafel.”
Dat moet Wilders wel waarmaken, benadrukt Ullah. “De afgelopen twintig jaar heeft hij heel nadrukkelijk gezegd dat er geen plek is voor de ideologie van de Islam, hij heeft mensen uitgesloten. Dat is allemaal waar. Ik zit hier niet om Geert Wilders te verdedigen, ik vertel waarom mensen op Wilders stemmen. Dan zie je dat mensen vertrouwen hebben dat het met zijn extreme punten wel los zal lopen.”
Demonstraties ‘heel pijnlijk en onnodig polariserend’
Ullah vindt dat politieke tegenstanders van Wilders nu moeten kijken hoe ze een bijdrage kunnen leveren aan het oplossen van problemen. “Maar in plaats daarvan komen ze in opstand tegen de uitslag.”
Hij roept demonstranten op de verkiezingsuitslag te respecteren. “Mensen die met een proteststem op Wilders hebben gestemd, krijgen nu te zien dat na aanleiding van democratische verkiezingen mensen de straat opgaan. Bij omroep BBNVARA komen ze samen en noemen ze het een donkere ochtend. Dat is echt heel pijnlijk en onnodig polariserend.”
Lees ook:
Harde kritiek op ‘zure’ Frans Timmermans: ‘Dit is iemand die niet tegen zijn verlies kan’
Door: Peter Visser
Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier
Nieuw bij WNL: Op de Barricade
In Op de Barricade bezoekt Fidan Ekiz plekken in Nederland waar burgers opstaan tegen bedreigingen van buitenaf. In de eerste aflevering reist ze naar Zandvoort, waar recreanten strijden voor het behoud van hun camping.
Kijk Op de Barricade nu terug via NPO Start.
Terugluisteren: D66-leider Rob Jetten bij Rick Nieman
Ook te gast is voormalig MIVD-baas Pieter Cobelens over sabotage-activiteiten door de Russen en Chinezen. Rechtbankverslaggever Saskia Belleman van De Telegraaf schuift aan over geweld tegen vrouwen en journalist Rudi Vranckx neemt afscheid als oorlogsverslaggever bij de VRT en vertelt over zijn boek ‘Mijn Kleine Oorlog’.
Klik hier en luister deze uitzending nu terug!
Afgelopen zaterdag maakte Pieter Omtzigt zijn langverwachte terugkeer naar zijn pas opgerichte partij. Vanwege burn-outklachten kon Omtzigt langere tijd niet werken, maar zijn afwezigheid heeft…
Lees meerDat VVD’er Edith Schippers per 1 januari uit de Eerste Kamer vertrekt omdat ze twee banen naast elkaar heeft, vinden de tafelgasten van WNL Haagse…
Lees meerJoe Biden heeft kort voor het einde van zijn presidentschap nog gratie verleend aan twee kalkoenen: Peach en Blossom. De vogels worden komende donderdag niet…
Lees meerProRail begint dinsdagochtend met werken aan een “tijdelijke oplossing” die ervoor moet zorgen dat de treinen tussen de stations Groningen en Groningen Europapark zo snel…
Lees meerFractievoorzitter Edith Schippers van de VVD vertrekt uit de Eerste Kamer. Het lukt Schippers niet om die taak met haar werk als topvrouw van een…
Lees meerEen vrachtcontainerschip laten varen met hulp van vliegtuigvleugels. Het lijkt onwaarschijnlijk, maar dit is precies waar het bedrijf Econowind uit Zeewolde hoge ogen mee gooit….
Lees meerVolgens critici is de afgelopen klimaattop in Bakoe (Azerbeidzjan) uitgedraaid op een regelrecht fiasco, omdat rijke landen hebben afgesproken tot aan 2035 jaarlijks ‘slechts’ 300…
Lees meerNederland haast zich vrijdag massaal naar de winkelstraat of webshop voor producten tegen een spotprijs. Maar kun je winkelketens op Black Friday wel vertrouwen? “De…
Lees meerVrijwel al zijn dorpsgenoten zijn vertrokken naar de stad, maar de Somalische boer Mohamed houdt hoop dat hij ooit weer maïs kan verbouwen op zijn…
Lees meer”Hij had haar brein overgenomen. Isolatie. Dat was zijn enige doel. Zij is nu van hem”, vertelt Wim Hertgers. Zijn dochter Sanne (31) werd vermoord…
Lees meerOud-premier Mark Rutte heeft zelf zijn opvolger Dick Schoof gepolst. Dat meldt het Algemeen Dagblad maandagochtend. Schoof was niet de eerste kandidaat die met Rutte…
Lees meerVan Bristol tot Big Bazaar. Van Game Mania tot Blokker. Het aantal faillissementen in de detailhandel is in het derde kwartaal bijna met de helft…
Lees meerBrussel moet zo snel mogelijk in gesprek met Donald Trump, de gekozen president van de Verenigde Staten. Dat zegt journalist van Het Financieele Dagblad Jean…
Lees meerDe hoge buitenlandvertegenwoordiger van de EU Josep Borrell heeft in de Libanese hoofdstad Beiroet opgeroepen tot een “onmiddellijk staakt-het-vuren” in de oorlog tussen Israël en…
Lees meerDe waarde van de bitcoin is dit weekend tot nu toe onder de grens van 100.000 dollar gebleven. ’s Werelds bekendste en meest verhandelde cryptomunt…
Lees meer