Tekstgrootte
Artikel delen
  • Gekopieerd

Hoofdeconoom bang voor lange formatieperiode na verkiezingen: ‘Geld grote struikelblok’

Rick Hartkamp

Hoofdeconoom van ING Marieke Blom is bang voor een lange formatieperiode na de Tweede Kamerverkiezingen. Ze denkt dat kiezers het fijn zullen vinden als er snel duidelijkheid is, met het oog op economische vraagstukken die volgens Blom liever gisteren dan vandaag behandeld moeten worden. "De vraag is waar het op vast gaat lopen. Het eerste grote struikelblok wat ik zie aankomen is geld", benadrukt ze in Goedemorgen Nederland op NPO 1.

"Geld is heel lang heel goedkoop geweest en we hebben nog steeds een lage staatsschuld. Wat dat betreft staan we er goed voor, maar er moet wel een plan gemaakt worden wat je tien jaar zou kunnen volhouden zonder problemen", vervolgt de ING-econoom.

Partijen moeten keuzes maken

"De partijen die hun verkiezingsprogramma hebben door laten rekenen door het Centraal Planbureau komen wel op een lager tekort uit, maar als econoom zeg ik: dat is nog steeds te hoog." Ze benadrukt dat als de verkiezingsplannen op langere termijn worden volgehouden, de schuld alleen maar verder kan oplopen. Voor Blom is de vraag dus vooral waar partijen wel en niet het geld aan uit gaan geven.

"Veel van de plannen die we de afgelopen weken gehoord hebben, zoals zorg en wonen, zijn erg duur", zegt ze. "Als we het hebben over betaalbaar wonen: wie gaat dat betalen? Als we allemaal betaalbaar willen wonen, moet het geld ergens vandaan komen. Het is wat dat betreft lastig om te zien wat we straks gaan krijgen."

Heb jij Goedemorgen Nederland gemist? Kijk deze aflevering nu hier terug via NPO Start.

Onvoorspelbaarheid

Blom nam bij andere verkiezingen ook alle doorrekeningen door en kon toen al zien wat er ongeveer ging gebeuren. "Het klopte vaak best goed met wat uit het coalitieakkoord kwam. Maar nu kan ik het helemaal niet zeggen."

Volgens de econoom ligt dat aan het feit dat meerdere grote partijen in de peilingen hun plannen niet hebben laten doorrekenen. "Voor zover er is doorgerekend zie je dat partijen vaak tot een tekort van drie procent komen, wat een hoog tekort is. Als het maar een beetje misgaat, zit je al voorbij de Europese normen. Dan moet je gaan bezuinigen."

Ontvang jij onze nieuwsbrief al? Meld je hier nu gratis aan!

De ING-econoom benadrukt dat alle politieke partijen binnen deze norm willen blijven, maar dat de lijn nogal dun is. "Als ik bedrijven probeer te informeren over wat er na de verkiezingen komt, zeg ik dat ik het heel lastig vind om dat te voorspellen."

Demissionair minister van Binnenlandse Zaken Hugo de Jonge zegt zich in de woorden van Blom te herkennen. "Politiek is keuzes maken in schaarste. Die schaarste hebben ze niet evenveel rekenschap gegeven de afgelopen weken. Dat hoort ook een beetje bij de campagne, maar aan de formatietafel moet je een plan maken wat ook echt kan." De Jonge verwacht dat het "hele ingewikkelde gesprekken" kunnen worden.


Ook de moeite waard
Meest gelezen
Korte WNL video's
Meer van WNL
Steun WNL

Word lid. Het telt.

Waardeert u onze programma's? Steun WNL dan met de jaarlijkse bijdrage van slechts €8,50, de wettelijk minimale verplichte bijdrage voor omroepen.

Hiermee helpt u ons journalistieke geluid te behouden en voorkomt u dat WNL zijn publieke status en zendtijd verliest.

€ 8,50 per jaar

Word lid van WNL
Goedemorgen Nederland Op Zondag Stand van Nederland Café Kockelmann In de kantine Sven op 1 Het Misdaad- bureau