main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Foto ANP. Ter illustratie.
22 november 2023 — 16:53

Europees Parlement stemt tegen plastic en eenmalige verpakkingen

Kleine of eenmalige plastic verpakkingen moeten van de Europese markt verdwijnen, zo vindt het Europees Parlement. Als ook de lidstaten ermee instemmen, komen er beperkingen voor eenmalige wegwerpverpakkingen voor boter, mayonaise of zeepjes in hotels. Verpakkingen moeten ook beter afbreekbaar worden, zonder chemische schadelijke stoffen. De maatregel kan helpen om de door de EU afgesproken klimaat- en milieudoelen te halen.

Het Europees Parlement heeft woensdag voor de wetgeving gestemd die in 2040 het aantal verpakkingen met vijftien procent moet verminderen. Aan de stemming ging een flinke discussie in het Europees Parlement vooraf. Veel Europarlementariërs vonden dat de EU met dergelijke regelgeving te ver gaat met haar “micromanagement”. Er was ook veel gelobby van verpakkingsfabrikanten. Onder meer een producent van doosjes voor Franse kazen vond dat de nieuwe wetgeving onterecht de eenmalige houten verpakking van de Camembert-kaas leek te verbieden.

Voor streekproducten, en dus ook voor de echte Camembert, maakte de wetgeving al eerder een uitzondering. Die uitzondering zal er wat het Europees Parlement betreft nu ook tijdelijk komen voor alle verpakkingen van hout of was.

Uiteindelijk woog voor een ruime meerderheid van de parlementariërs, 426 van in totaal 625 stemmen, de milieuwinst het zwaarst. Het voorstel zal na vandaag door de EU-lidstaten worden bekeken. Daarna zullen EU-parlement en lidstaten samen beslissen over de definitieve versie van de verpakkingswetgeving.

Volgens het Europese statistiekbureau Eurostat zorgt elke EU-burger op dit moment voor 188 kilo aan verpakkingsafval per jaar. Dit kleine huishoudelijk afval heeft in de afgelopen tien jaar gezorgd voor een toename van 20 procent aan afval.

Lees ook:

Onderzoek: veel minder plastic in de oceanen dan gedacht

Door: Redactie

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Moordmythen ontrafeld: is de angst voor enge man in de bosjes en seriemoordenaar terecht?

Mythen over moord zullen altijd bestaan. Toch doen misdaadjournalist Gerlof Leistra en criminoloog Marieke Liem een poging er een aantal door te prikken in een nieuw boek.

Luister hier de podcast!

Is Zweden het beloofde land?

Het welvarende Zweden lijkt in alles een verzorgingsstaat pur sang. Maar geldt dat wel voor iedereen? Is Zweden het beloofde land voor alle Zweedse jongeren, ook als zij niet aan het ideaalplaatje voldoen?

Presentator Jill Bleiksloot gaat op onderzoek uit.

Donderdag 20.55 uur
Rechter spreekt UvA-demonstrant vrij van geweld tegen politie

De politierechter heeft een aangehouden UvA-demonstrant vrijgesproken van geweld tegen de politie. Volgens de rechter is er te veel twijfel dat hij de persoon was…

Lees meer

Yeşilgöz en Van der Plas: binnen paar dagen duidelijkheid over wie premier wordt

Vlak na de presentatie van het hoofdlijnenakkoord, schuiven VVD-partijleider Dilan Yeşilgöz en BBB-fractievoorzitter Caroline van der Plas aan bij het radioprogramma Sven op 1. Daarin…

Lees meer

PVV, VVD, NSC en BBB presenteren plannen: we schrijven geschiedenis, de zon gaat weer schijnen

De rechtse partijen “schrijven geschiedenis” met hun akkoord over een nieuw kabinet, zegt PVV-leider Geert Wilders in een toelichting op de plannen. “De zon gaat…

Lees meer