Nieuwe stichting komt op voor rechten ‘kinderen van de staat’
De nieuwe stichting Recht Kinderen van de Staat biedt juridische hulp aan onder anderen kinderen en ouders die tegen problemen aanlopen in de jeugdzorg. Daarmee willen de initiatiefnemers enkele lacunes in het rechtssysteem aanpakken, maakten ze bekend op een persconferentie in Den Haag.
"De jeugdzorg in Nederland is een treinbotsing in slow motion", zei ondernemer en investeerder Martijn van Rheenen, die zelf als kind te maken had met jeugdzorg. Hij begon de stichting naar aanleiding van het vorig jaar verschenen boek Kinderen van de Staat van auteur Hélène van Beek. Zij vroeg hem voordat ze in december 2022 overleed om juridische opvolging te geven aan haar werk.
Hij benadrukt dat de stichting niet alleen is bedoeld voor ouders en kinderen, maar ook voor bijvoorbeeld medewerkers in jeugdzorginstellingen. Hij doelde daarbij op medewerkers die vinden dat er iets moet veranderen, maar dat niet durven te zeggen omdat ze bang zijn voor de gevolgen daarvan.
Advocaat steunt stichting
Advocaat Reinier Feiner, specialist op het gebied van het jeugdrecht, steunt de stichting. Hij schreef in 2008 een brandbrief over de problemen in de jeugdzorg, maar vindt dat er sindsdien onvoldoende is veranderd. Zo is de wachtlijstproblematiek, waardoor gemeenten vaak niet in staat zijn voldoende jeugdzorg te verlenen, volgens de advocaat in strijd met de Jeugdwet. Ook is de stichting kritisch op de manier waarop de uithuisplaatsing van kinderen nu plaatsvindt. Zo worden broers en zussen soms gescheiden geplaatst en worden sommige pleeggezinnen zwaar belast met meerdere pleegkinderen.
Vorige week is de eerste lacune per brief aangekaart bij het demissionaire kabinet. De stichting verzoekt de regering op te treden tegen de zogenoemde beschikkingsvrije werkwijze die sommige gemeenten hanteren. In een beschikking staat welke zorg een kind krijgt en hoe het kind of de ouders in beroep kunnen gaan. Nu krijgen ze vaak mondeling te horen welke zorg ze krijgen, maar is niet duidelijk hoe ze dat besluit kunnen aanvechten. Dat is volgens de advocaat in strijd met de Algemene wet bestuursrecht (Awb). Mocht het demissionaire kabinet niet op het verzoek ingaan, waarschuwt Feiner voor juridische stappen.
Het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport, dat verantwoordelijk is voor de Jeugdwet, erkent dat deze werkwijze in strijd is met de Awb, maar dat sommige gemeenten al bezig zijn met aanpassingen.