Henri Bontenbal (CDA) ziet samenwerking met DENK ‘absoluut niet zitten’
CDA-leider Henri Bontenbal ziet samenwerken met DENK "absoluut" niet zitten. Dat heeft te maken met pro-Palestinaleuzen van fractievoorzitter Stephan van Baarle. "Het heeft niet mijn sympathie. Samenwerking ligt absoluut niet voor de hand", zegt de CDA'er in Goedemorgen Nederland op NPO 1.
Aanleiding van het gesprek is een nieuwe pro-Palestinademonstratie in Rotterdam. Wederom werd het centraal station met een sit-in overgenomen. De demonstratie werd onder meer georganiseerd door Samidoun. "Dat is een organisatie die terreur verheerlijkt en in Duitsland verboden is, omdat ze na de verschrikkelijke barbarij op 7 oktober baklavas hebben uitgedeeld en stonden te jubelen om wat er gebeurde in Israël", zegt hoofdredacteur van De Telegraaf Kamran Ullah. In Nederland is Samidoun niet verboden.
Volgens Ullah staat DENK "schouder aan schouder met een club die terreur verheerlijkt". In de Tweede Kamer is DENK een oppositiepartij, maar in steden als Rotterdam en Den Haag niet. In de Hofstad zit DENK onder meer in een coalitie met het CDA. "Dat is op een bepaalde manier pijnlijk en ingewikkeld", zegt Bontenbal.
Ontvang jij onze nieuwsbrief al? Meld je hier nu gratis aan!
'Samenwerking heeft absoluut niet mijn voorkeur'
De CDA-leider zegt dat de manier waarop DENK zich lokaal uit veel genuanceerder is dan wat de partij laat zien in de Tweede Kamer. Hij wil de partij niet uitsluiten van samenwerking, zoals Bontenbal al wel deed met Forum voor Democratie en de PVV. Het verschil is volgens Bontenbal dat die twee partijen "anti-rechtsstatelijk" zijn. "Het aantasten van grondrechten van de democratische rechtsstaat is mij een brug te ver."
Heb jij Goedemorgen Nederland gemist? Kijk deze aflevering nu hier terug via NPO Start.
De 'From the River to the Sea'-uitspraak van Van Baarle is "superongemakkelijk" en iets waar "ik het heel erg mee oneens ben", zegt Bontenbal. "Iets anti-rechtsstatelijk doen is voor mij het criterium om partijen uit te sluiten en dat is dit niet. Ik vind het wel heel naar. Dit heeft absoluut niet mijn sympathie, dus samenwerken met DENK ligt absoluut niet voor de hand."
Pro-Palestinademonstraties
Demonstraties die bijvoorbeeld worden georganiseerd door Samidoun wil Ullah niet verbieden. "Hoe pijnlijk het ook is dat mensen demonstreren voor onvrijheden op andere plekken. Het hoort bij onze vrijheid en dat moeten wij koesteren." Daar zitten wel grenzen aan, vindt de Telegraaf-hoofdredacteur. "Wat NS en ProRail terecht zeggen: grijp in bij de sit-ins. Dat kan ook."
Ullah hoopt dat dit ook gebeurt met opnieuw aangekondigde sit-ins. "Vanwege lokaal vredebreuk", zegt hij. "Maar waar ik mij echt zorgen over maak zijn de denkbeelden die jonge kinderen meekrijgen, hoe op onze scholen over Israël wordt gesproken en hoe Jodenhaat achter de voordeur weegt."