CEO Tata Steel: vergroeningsstap had sneller gemaakt kunnen worden
CEO van Tata Steel Nederland Hans van den Berg geeft toe dat het bedrijf een aantal facetten "sneller had kunnen doen" wat betreft het maken van de vergroeningsstap. Sommige omwonenden van Tata Steel IJmuiden willen de CEO persoonlijk aansprakelijk stellen voor de gezondheidsgevolgen waar mensen mee kampen. "Ik ben geen milieucrimineel. Ik vind het heel erg om in die hoek weggezet te worden. Wij luisteren juist naar de omgeving", zegt hij in Op1.
Het bedrijf was ooit het paradepaardje van de industrie, maar ligt nu steeds zwaarder onder vuur. Van den Berg erkent dat in de omgeving van Tata Steel mensen ziek worden. "Het RIVM-rapport heeft aangetoond dat wij impact hebben op de leefomgeving en gezondheid van mensen."
Van den Berg zegt dat ze intussen "goed op snelheid" zijn met vergroening. "We hebben de laatste jaren het roer behoorlijk omgegooid. We zijn goed gaan luisteren naar de omgeving om onze plek terug te winnen en weer onderdeel van de samenleving te worden", aldus de CEO.
Tekst gaat verder onder de X:
Hoe welkom voelen Tata-CEO Hans van den Berg en zijn medewerkers zich nog in Nederland? De CEO zegt demonstranten te begrijpen, maar druk bezig te zijn met vergroenen. “Ik denk dat we ondertussen erg sterk op snelheid zijn.” #Op1 #WNL pic.twitter.com/im2ehm5Kel
— Café Kockelmann (@CafeKockelmann) November 20, 2023
Wantrouwen begrijpelijk
Van den Berg zegt het wantrouwen van de mensen goed te snappen. "Wij halen heel veel informatie van buiten naar binnen. Op basis daarvan doen we wat wij denken dat het beste is: zo snel mogelijk die impact op de leefomgeving verminderen."
Ontvang jij onze nieuwsbrief al? Meld je hier nu gratis aan!
Volgens Van den Berg staat het economische belang niet boven het gezondheidsbelang. "Het is zware industrie en wij zullen altijd een vorm van impact op de leefomgeving hebben. Maar die moeten we zo ver mogelijk terugdringen."
Hij geeft aan begrip te hebben voor de demonstranten, al is hij het niet altijd eens op de manier waarop ze dat doen. "Er is een aantal mensen die vinden dat het allemaal niet snel genoeg gaat. Maar we zijn volop bezig." Van den Berg ziet dat sommige mensen ook een andere keuze maken dan gebruikmaken van het demonstratierecht. "Het is toch een beetje demonstreren of solliciteren bij ons. Veel mensen, ook jonge mensen, werken met plezier bij ons om juist die groene stap te maken."
'Vergroenen of vertrekken'
Voor Jesse Klaver (GroenLinks-PvdA) is het vergroenen of vertrekken voor de zware industrie in Nederland. "Dat betekent niet het einde van de industrie, maar we willen dat de Nederlandse industrie verandert. Dat houdt in dat je groen staal zal moeten maken en meer op de gezondheid van de omwonenden moet letten."
"Als het tot 2030 duurt voordat we eenmaal die omschakeling hebben gemaakt, zitten nog steeds mensen die in de buurt wonen met onaanvaardbare gezondheidsrisico's", benadrukt Klaver. "Wij zijn voor om bedrijven die snel positieve veranderingen door willen maken financieel te helpen." Van den Berg reageert dat het plan van Tata Steel is dat in 2030 "de helft van de productie groen zal zijn".
Tekst gaat verder onder de X:
Voor @JesseKlaver is het vergroenen of vertrekken voor de zware industrie. “We willen dat de Nederlandse industrie verandert”, zegt hij. Tata-CEO Hans van den Berg: “Volgens de planning is in 2030 de helft van onze productie groen.” #Op1 #WNL pic.twitter.com/YjQYW29Rol
— Café Kockelmann (@CafeKockelmann) November 20, 2023
Mona Keijzer (BBB) staat pal achter het bedrijfsleven, benadrukt zij. "We moeten ons realiseren dat we economie en zware industrie nodig hebben in Nederland en Europa. We moeten ons ook realiseren dat bedrijven en de economie een gigantisch positieve invloed hebben op onze gezondheid. Omdat mensen met banen substantieel langer leven."