main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Goedemorgen Nederland - 20 november 2023 — 08:11

CDA wil problemen thuis met gezinsminister oplossen: ‘Gezinnen meer financiële armslag geven’

Het CDA hoopt de problemen bij het gezin op te lossen middels een gezinsminister. Die kan ervoor zorgen dat de kinderbijslag omhoog gaat. “Zodat het gezin financieel meer armslag heeft”, zegt lijsttrekker Henri Bontenbal in Goedemorgen Nederland op NPO 1. 

Om de bestaanszekerheid te verbeteren kijkt Bontenbal liever naar een andere oplossing dan het verhogen van het minimumloon. “Het begint bij een gezinspakket. Wij moeten gezinnen versterken, want daar staat de grootste druk op.”

Het gaat met name om gezinnen met kinderen. Bontenbal ziet namelijk dat het voor die groep heel belastend is om kinderen in te schrijven bij een sportclub of muziekschool. “Begin met het verhogen van de kinderbijslag”, noemt de CDA’er als oplossing. Dat geldt ook voor het kindgebonden budget voor gezinnen met lage inkomens. “Dat geeft het gezin financieel meer armslag. Dan kunnen dingen gedaan worden en dan is er meer tijd voor opvoeding.”

Ontvang jij onze nieuwsbrief al? Meld je hier nu gratis aan!

‘Daar krijg ik jeuk van’

Het benoemen van een gezinsminister is iets “waar ik jeuk van krijg”, zegt adjunct-hoofdredacteur van EW Magazine Hella Hueck. “Het grote punt is dat arbeid op dit moment niet loont. Dat is voor Nederland een van de belangrijkste punten die een keer aangepast moet worden.”

Bontenbal reageert: “Het verschuiven van het belasten van arbeid naar het belasten van vermogen staat ook in ons programma.”

Lasten verschuiven

Het CPB berekende programma’s van politieke partijen door, ook die van het CDA. Uit de doorberekening blijkt dat GroenLinks-PvdA van Frans Timmermans de lasten van gezinnen verlaagt met 15 miljard, terwijl het CDA de lasten met 1 miljard verhoogt. “Dan moeten wij even echt onder de motorkap kijken en dan kunnen wij hele discussies voeren over wat onder die CPB-doorrekening zit”, reageert Bontenbal.

Heb jij Goedemorgen Nederland gemist? Kijk deze aflevering nu hier terug via NPO Start. 

Hij doelt op het feit dat het CDA de lasten wil verhogen die mensen moeten betalen over hun woning die meer dan één miljoen kost. “Die lasten komen ook bij ‘gezinnen’ terecht.” Bontenbal vindt om die reden doorberekeningen niet altijd een juist beeld geven.

Volgens Bontenbal moet je “veel preciezer kijken naar wat je met kinderarmoede doet”. Het CDA-Kamerlid zegt dat zijn partij een verschuiving van de lasten wil realiseren. “De gezinnen met lage inkomens gaan er een stuk op vooruit en dat wordt betaald door de mensen die wat meer geld hebben”, aldus Bontenbal.

Lees ook:

VVD-lijsttrekker Dilan Yeşilgöz: oplossingen Wilders maken land kapot

Door: Vick ten Wolde

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Moordmythen ontrafeld: is de angst voor enge man in de bosjes en seriemoordenaar terecht?

Mythen over moord zullen altijd bestaan. Toch doen misdaadjournalist Gerlof Leistra en criminoloog Marieke Liem een poging er een aantal door te prikken in een nieuw boek.

Luister hier de podcast!

Is Zweden het beloofde land?

Het welvarende Zweden lijkt in alles een verzorgingsstaat pur sang. Maar geldt dat wel voor iedereen? Is Zweden het beloofde land voor alle Zweedse jongeren, ook als zij niet aan het ideaalplaatje voldoen?

Presentator Jill Bleiksloot gaat op onderzoek uit.

Donderdag 20.55 uur
Rechter spreekt UvA-demonstrant vrij van geweld tegen politie

De politierechter heeft een aangehouden UvA-demonstrant vrijgesproken van geweld tegen de politie. Volgens de rechter is er te veel twijfel dat hij de persoon was…

Lees meer

Yeşilgöz en Van der Plas: binnen paar dagen duidelijkheid over wie premier wordt

Vlak na de presentatie van het hoofdlijnenakkoord, schuiven VVD-partijleider Dilan Yeşilgöz en BBB-fractievoorzitter Caroline van der Plas aan bij het radioprogramma Sven op 1. Daarin…

Lees meer

PVV, VVD, NSC en BBB presenteren plannen: we schrijven geschiedenis, de zon gaat weer schijnen

De rechtse partijen “schrijven geschiedenis” met hun akkoord over een nieuw kabinet, zegt PVV-leider Geert Wilders in een toelichting op de plannen. “De zon gaat…

Lees meer