main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Stand van Nederland - 19 november 2023 — 09:45

Fietslandschap Nederland sterk veranderd: ‘Verkopen alleen nog maar elektrische fietsen’

Nederland is een echt fietsland, maar de afgelopen tien jaar is het fietslandschap flink veranderd. Waar elektrische fietsen eerder vooral onder ouderen populair waren, heeft ook de jongere generatie de e-bike inmiddels helemaal omarmd. 60 procent van alle verkochte fietsen in Nederland is tegenwoordig elektrisch.

De reden om een elektrische fiets te kopen is vooral gemakzucht, blijkt uit onderzoek van Stand van Nederland: Generatie Next. 72,9 procent vindt de elektrische fiets vooral gemakkelijk, 15,1 procent noemt fysieke klachten de voornaamste reden om een elektrische fiets aan te schaffen. 11 procent geeft de hoge brandstofprijzen als argument en 1 procent vindt het simpelweg ‘cool’.

De elektrische fietsenhandel van de familie Vossebeld uit de Achterhoek maakte de opmars van de e-bike van begin af aan mee. “Ik ben zeventien jaar geleden begonnen”, zegt eigenaar Laurens Vossebeld, die zijn rijwielhandel bij zijn huis heeft. Zijn zoon Joost Vossebeld vertelt dat ze eerst gewone én elektrische fietsen verkochten. “Maar we merkten dat er steeds meer vraag was naar e-bikes.” Sindsdien verkoopt het familiebedrijf alleen nog maar elektrische fietsen.

Anderhalf miljard

Het afgelopen jaar gaven Nederlanders in totaal anderhalf miljard euro uit aan nieuwe fietsen. 60 procent daarvan is dus elektrisch en de gemiddelde prijs van een elektrische fiets ligt tussen de 2.500 en 3.000 euro. In Amsterdam is er zelfs een aantal fanatiekelingen die elektrische fietsen aanschaffen die ruim boven de gemiddelde prijs liggen. De duurste e-bike die fietsenverkoper Stijn Pocerattu verkoopt, de fatbike, kost 6.199 euro. “Het is natuurlijk echt een show als je hierop fietst.”

Waarom geven consumenten zoveel geld uit aan een elektrische fiets? Volgens eigenaar van een rijwielhandel Joost Vossebeld is het voor veel mensen naast functionaliteit ook vooral een hobby. “Wat je ziet is dat mensen aan hun tweede, derde of vierde elektrische fiets toe zijn. Ze krijgen meer wensen. De elektrische fiets die ze hebben is prima, maar ze willen toch een wat sterkere motor of een grotere accu. Dan worden ze wel wat duurder.”

Fietsenverkopers moeten daardoor over veel ruimte en financiële middelen beschikken om aan de toenemende vraag te voldoen. Bij de fietsenhandel van de familie Vossebeld stond op zolder op een dag een verkoopwaarde van één miljoen.

Ontvang jij onze nieuwsbrief al? Meld je hier nu gratis aan!

Steeds jonger

Joost Vossebeld ziet dat de mensen die elektrische fietsen kopen steeds jonger worden. “Het was ooit meer voor ouderen, maar dat is allang niet meer zo. We zien veel tieners die ermee naar school gaan.” Vader Laurens benadrukt dat het veel gezonder is voor de jonge generatie om de gewone fiets te pakken. “Maar als drie van de vier jongeren een elektrische fiets heeft, is dat voor die vierde wel heel gemeen. Die komt gewoon niet meer mee.” De e-bike is daarom volgens hem niet alleen meer een modeverschijnsel of statussymbool. “Het is dan vooral functioneel.”

Wel uit hij kritiek op mensen die een e-bike kopen voor de kleine kilometers. “Als je bijvoorbeeld in de stad woont en nou één kilometer moet fietsen, dan heb je toch geen e-bike nodig?” Met de opkomst van de fatbike ziet Laurens Vossebeld wel dat er ook nog genoeg mensen zijn die een dure e-bike kopen om ermee te pronken. “Als ik nu die nieuwe trend met die fatbikes zie, dat is wél echt een modeartikel.”

Het fietslandschap in Nederland is flink veranderd: 60 procent van alle fietsen is tegenwoordig elektrisch. Steeds meer jongeren schaffen ook een elektrische fiets aan en de e-bike lijkt zijn label als statussymbool voorbij te zijn. Of toch niet? En waarom zijn e-bikes zo gevoelig voor fietsendieven? Kijk deze en andere afleveringen van Stand van Nederland: Generatie Next hier terug, via NPO Start.

Lees ook:

Nederland een walhalla voor fietsendieven: ‘Mijn fatbike is zes keer gestolen’

Door: Rick Hartkamp

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Kan het kabinet het beloofde asielbeleid waarmaken?

Kan het kabinet deze beloftes van het ‘strengste asielbeleid ooit’ waarmaken en wat voor impact heeft het op gemeentes met een azc, en in Ter Apel in het bijzonder?

Presentator Martijn de Greve bespreekt het met:

  • Burgemeester Jaap Velema van Westerwolde (waar Ter Apel onder valt);
  • Politiek journalist van het AD Hans van Soest.

Beluister hier de podcast!

Mart Smeets: Gesaboteerd treinverkeer in Frankrijk rond Olympische Spelen 'natuurlijk te verwachten'

Decennia lang was hij hét gezicht van NOS op de Olympische Spelen: Mart Smeets. De oud-verslaggever, schrijver en bovenal verhalenverteller neemt Thomas van Groningen mee in de wonderlijke wereld van de topsport die hij meer dan 40 jaar van dichtbij meemaakte.

Luister de podcast hier!

Burgemeesters hangen ambtsketen aan de wilgen vanwege bedreigingen: ‘We accepteren dit niet’

Waar in 2020 nog de helft van de Nederlandse burgemeesters aangaf te maken hebben gehad met agressie en geweld, was dit in 2022 toegenomen tot…

Lees meer

Zeven Europese landen onder verscherpt financieel toezicht gesteld

Zeven van de 27 lidstaten van de Europese Unie hebben een veel groter tekort op hun begroting dan volgens Europese regels is toegestaan. Italië spant…

Lees meer

Utrechter (45) elf jaar de bak in voor doodsteken partner

Elf jaar de gevangenis in, dat is de straf die een 45-jarige man uit Utrecht krijgt voor het doodsteken van zijn partner. De man doodde de…

Lees meer

Nederlandse tak kledingketen Esprit failliet, geen zicht op doorstart

De Nederlandse tak van modeconcern Esprit is door de rechter in Amsterdam failliet verklaard. Daardoor verliezen ruim tweehonderd mensen hun baan. Volgens curator Erik Schuurs…

Lees meer

Olympische sporters klagen over organisatie in aanloop naar Spelen

De laatste dagen van voorbereiding op de Olympische Spelen van Parijs verlopen voor de Nederlandse sporters bepaald niet vlekkeloos. Ze klagen over het transport en…

Lees meer

Nederlandse (47) glijdt 70 meter van berg en raakt zwaargewond

Een vrouw van 47 uit Nederland is zwaargewond geraakt tijdens de beklimming van een berg in Oostenrijk. Vlak onder de top gleed ze weg, waarna…

Lees meer

Franse justitie opent onderzoek naar ‘georganiseerde misdaad’

Justitie in Parijs is een onderzoek gestart naar de sabotage-actie die op de dag van de opening van de Olympische Spelen het netwerk van de…

Lees meer

Eerste 1,5 miljard aan bevroren Russische tegoeden naar Oekraïne

De Europese Unie heeft de eerste 1,5 miljard euro van bevroren Russische rentes en dividenden beschikbaar gesteld voor hulp aan Oekraïne. Dat heeft de Europese…

Lees meer

Mart Smeets: gesaboteerd treinverkeer tijdens Olympische Spelen ‘natuurlijk te verwachten’

Volgens oud-sportverslaggever Mart Smeets was het “natuurlijk te verwachten” dat het treinverkeer in Frankrijk gesaboteerd zou worden rondom de Olympische Spelen, zegt hij in het…

Lees meer

Kinderopvang kost heel vaak meer dan landelijke maximumprijs

Kinderopvang kost in veel gevallen meer dan de maximum-uurprijs die landelijk is vastgesteld. Driekwart van de ouders betaalde vorig jaar voor zeker één kind een…

Lees meer

Meer burgemeesters hebben saferoom in huis na forse toename bedreigingen

Burgemeesters en hun gezinnen hebben vaker te maken met bedreigingen aan de voordeur van hun huis. Omdat de dreiging en intimidatie de afgelopen jaren fors…

Lees meer