main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Stand van Nederland - 19 november 2023 — 09:45

Fietslandschap Nederland sterk veranderd: ‘Verkopen alleen nog maar elektrische fietsen’

Nederland is een echt fietsland, maar de afgelopen tien jaar is het fietslandschap flink veranderd. Waar elektrische fietsen eerder vooral onder ouderen populair waren, heeft ook de jongere generatie de e-bike inmiddels helemaal omarmd. 60 procent van alle verkochte fietsen in Nederland is tegenwoordig elektrisch.

De reden om een elektrische fiets te kopen is vooral gemakzucht, blijkt uit onderzoek van Stand van Nederland: Generatie Next. 72,9 procent vindt de elektrische fiets vooral gemakkelijk, 15,1 procent noemt fysieke klachten de voornaamste reden om een elektrische fiets aan te schaffen. 11 procent geeft de hoge brandstofprijzen als argument en 1 procent vindt het simpelweg ‘cool’.

De elektrische fietsenhandel van de familie Vossebeld uit de Achterhoek maakte de opmars van de e-bike van begin af aan mee. “Ik ben zeventien jaar geleden begonnen”, zegt eigenaar Laurens Vossebeld, die zijn rijwielhandel bij zijn huis heeft. Zijn zoon Joost Vossebeld vertelt dat ze eerst gewone én elektrische fietsen verkochten. “Maar we merkten dat er steeds meer vraag was naar e-bikes.” Sindsdien verkoopt het familiebedrijf alleen nog maar elektrische fietsen.

Anderhalf miljard

Het afgelopen jaar gaven Nederlanders in totaal anderhalf miljard euro uit aan nieuwe fietsen. 60 procent daarvan is dus elektrisch en de gemiddelde prijs van een elektrische fiets ligt tussen de 2.500 en 3.000 euro. In Amsterdam is er zelfs een aantal fanatiekelingen die elektrische fietsen aanschaffen die ruim boven de gemiddelde prijs liggen. De duurste e-bike die fietsenverkoper Stijn Pocerattu verkoopt, de fatbike, kost 6.199 euro. “Het is natuurlijk echt een show als je hierop fietst.”

Waarom geven consumenten zoveel geld uit aan een elektrische fiets? Volgens eigenaar van een rijwielhandel Joost Vossebeld is het voor veel mensen naast functionaliteit ook vooral een hobby. “Wat je ziet is dat mensen aan hun tweede, derde of vierde elektrische fiets toe zijn. Ze krijgen meer wensen. De elektrische fiets die ze hebben is prima, maar ze willen toch een wat sterkere motor of een grotere accu. Dan worden ze wel wat duurder.”

Fietsenverkopers moeten daardoor over veel ruimte en financiële middelen beschikken om aan de toenemende vraag te voldoen. Bij de fietsenhandel van de familie Vossebeld stond op zolder op een dag een verkoopwaarde van één miljoen.

Ontvang jij onze nieuwsbrief al? Meld je hier nu gratis aan!

Steeds jonger

Joost Vossebeld ziet dat de mensen die elektrische fietsen kopen steeds jonger worden. “Het was ooit meer voor ouderen, maar dat is allang niet meer zo. We zien veel tieners die ermee naar school gaan.” Vader Laurens benadrukt dat het veel gezonder is voor de jonge generatie om de gewone fiets te pakken. “Maar als drie van de vier jongeren een elektrische fiets heeft, is dat voor die vierde wel heel gemeen. Die komt gewoon niet meer mee.” De e-bike is daarom volgens hem niet alleen meer een modeverschijnsel of statussymbool. “Het is dan vooral functioneel.”

Wel uit hij kritiek op mensen die een e-bike kopen voor de kleine kilometers. “Als je bijvoorbeeld in de stad woont en nou één kilometer moet fietsen, dan heb je toch geen e-bike nodig?” Met de opkomst van de fatbike ziet Laurens Vossebeld wel dat er ook nog genoeg mensen zijn die een dure e-bike kopen om ermee te pronken. “Als ik nu die nieuwe trend met die fatbikes zie, dat is wél echt een modeartikel.”

Het fietslandschap in Nederland is flink veranderd: 60 procent van alle fietsen is tegenwoordig elektrisch. Steeds meer jongeren schaffen ook een elektrische fiets aan en de e-bike lijkt zijn label als statussymbool voorbij te zijn. Of toch niet? En waarom zijn e-bikes zo gevoelig voor fietsendieven? Kijk deze en andere afleveringen van Stand van Nederland: Generatie Next hier terug, via NPO Start.

Lees ook:

Nederland een walhalla voor fietsendieven: ‘Mijn fatbike is zes keer gestolen’

Door: Rick Hartkamp

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Nieuw bij WNL: Op de Barricade

In Op de Barricade bezoekt Fidan Ekiz plekken in Nederland waar burgers opstaan tegen bedreigingen van buitenaf. In de eerste aflevering reist ze naar Zandvoort, waar recreanten strijden voor het behoud van hun camping.

Kijk Op de Barricade nu terug via NPO Start.

Terugluisteren: de stand van zaken in Den Haag

Opnieuw stond het kabinet aan de rand van de afgrond, nadat NSC-staatssecretaris Nora Achahbar opstapte. Dat deed ze vanwege ‘polariserende omgangsvormen’. Hoe nu verder? Martijn de Greve bespreekt het met:

  • Oud-vicepremier Annemarie Jorritsma;
  • Oud-topambtenaar Mark Frequin;
  • En politiek duider Hans van Soest.

Luister deze uitzending van WNL Haagse Lobby nu terug in je favoriete podcastapp.

RvT-voorzitter Joustra (NPO) staat achter VVD-plannen: ‘Elke stresstest gaat niet goed’

De VVD heeft deze week een plan gepresenteerd om de NPO op de schop te gooien. Tjibbe Joustra, voorzitter van de Raad van Toezicht van…

Lees meer

Sywert van Lienden en zakenpartners vervolgd om mondkapjesdeal

Het Openbaar Ministerie vervolgt Sywert van Lienden en twee zakenpartners van de Stichting Hulptroepen Alliantie (SHA) voor oplichting, verduistering, valsheid in geschrifte en witwassen. Het…

Lees meer

Beleggingen naar recordhoogte, kwart Nederlanders doet mee: ‘Mag wat mij betreft nog veel meer’

Particuliere beleggers in Nederland bezaten in het derde kwartaal samen 190,4 miljard euro aan beleggingen. Dat is twee procent meer dan in het voorgaande kwartaal…

Lees meer

NS: vrijdagochtend forse hinder in noorden en oosten door staking

De NS verwacht dat het treinverkeer vrijdagochtend in het noorden en oosten van het land fors gehinderd zal worden als gevolg van een staking. Ook…

Lees meer

Honderden dakloze mensen maken gebruik van winterkoudeopvang

Honderden dak- en thuisloze mensen hebben in de nacht van dinsdag op woensdag gebruikgemaakt van de winterkoudeopvang in Amsterdam, Rotterdam, Den Haag en Utrecht. De…

Lees meer

VVD-Kamerlid Van der Burg: ‘Geen taboe op het inzetten van Nederlandse soldaten bij vredesmacht in Oekraïne’

Volgens VVD-Kamerlid Erik van der Burg rust er geen taboe op het inzetten van Nederlandse militairen in het geval er een vredesmacht komt in Oekraïne….

Lees meer

Prijs treinkaartje en abonnement NS stijgt met 6,18 procent

De prijs van een treinkaartje en abonnementen bij de NS stijgt vanaf 1 januari met gemiddeld 6,18 procent. Dat meldt de NS woensdag. Met Prinsjesdag…

Lees meer