Rob Jetten (D66) wil lerarentekort terugdringen: ‘Minder werkdruk, meer salaris en meer tijd voor kinderen’
D66-lijsttrekker Rob Jetten maakt zich in deze campagneperiode hard voor het onderwijs. "Lerarentekort terugdringen staat bij ons op één, zodat je vijf dagen in de week een goede leraar voor de klas hebt", zegt hij in Goedemorgen Nederland op NPO 1.
Een andere partij waar onderwijs hoog op de agenda staat is Volt. Die investeert bijna 2 miljard euro meer in het onderwijs dan D66. "Volt maakt het heel ingewikkeld door alle problemen van de samenleving op de klas te projecteren met ik weet niet hoeveel nieuwe vakken erbij. Daarmee verhoog je werkdruk nog meer", reageert de demissionair minister.
D66 staat anders in de wedstrijd. "De komende jaren moeten wij het plezier voor de leraar terugbrengen. Minder werkdruk, goede salarissen en meer tijd voor de kinderen in de klas."
Heb jij Goedemorgen Nederland gemist? Kijk deze aflevering nu hier terug via NPO Start.
'Onderwijs staat altijd op één'
De partij van Jetten heeft het beste voor met het leraren, toch blijkt uit peilingen dat de liefde niet altijd wederzijds is. Want: slechts zes op tien ervan overweegt op D66 te stemmen. "Dit moet helemaal goedkomen", zegt de lijsttrekker zelfverzekerd. "Wij hebben de afgelopen jaren keihard geknokt voor extra geld voor het onderwijs. Leraren zijn er zo'n 1800 euro per maand op vooruit gegaan, omdat wij die salarisverhoging hebben geregeld."
Als puntje bij paaltje komt kiezen andere partijen vaak voor een ander thema, gaat Jetten verder. "Bij ons staat onderwijs altijd op één. Als je voor het onderwijs gaat zijn wij de meest veilige stem."
Jetten voegt eraan toen dat zij samen met kenners uit het onderwijs het partijprogramma hebben opgetuigd. Als voorbeeld noemt de lijsttrekker de Rijke Schooldag. "Veel kinderen in Nederland gaan naar school zonder ontbijt, omdat ouders dat niet kunnen betalen. Wij hebben op heel veel scholen geregeld dat daar nu een goede lunch is, want op een lege maag kun je niet leren."
De D66'er wil tevens meer aandacht besteden aan mbo-leerkrachten en scholen met veel achterstanden. "Als je als leraar kiest om in een moeilijkere wijk te werken met kinderen die extra aandacht nodig hebben, dan moeten zij extra beloond worden", vindt Jetten. "Zij zijn heel belangrijk voor de emancipatie van kinderen die vanwege hun postcode minder kansen krijgen."
Ontvang jij onze nieuwsbrief al? Meld je hier nu gratis aan!
D66 een provinciepartij?
D66 stond lang bekend als een Randstadpartij, al lijkt daar verandering in te komen, ziet ook Jetten. "Ik zag een peiling in Dagblad van het Noorden met 25 procent voor D66. Dat komt vooral vanwege de persoonlijke benadering die wij daar afgelopen jaren hebben gehad." De lijsttrekker doelt op zijn partijcollega demissionair staatssecretaris Hans Vijlbrief (Mijnbouw). "Hij is dag en nacht bezig geweest de veiligheid van de Groningers op één te zetten en met de provincie te werken aan een nieuw toekomstperspectief."
Voorheen waren mensen uit de provincie vaak niet te porren voor een stem op de democraten. Waarschijnlijk vanwege de uitspraak van het willen halveren van de veestapel. "Voor de stikstofcrisis en de gascrisis in Groningen heeft Hans Vijlbrief veel gedaan. Ik was er wel eens verbaasd over hoe gewaardeerd hij werd", zegt AD-hoofdredacteur Rennie Rijpma.
Een ander punt is Tjeerd de Groot, die volgens Rijpma veel meer voor de kiezen krijgt. "Die heeft zich uitgesproken en daar hebben wij behoefte aan. Dat je weet waar een partij voor staat, maar dat roept ook weerstand op."