ASML versus woningen, geen goed huwelijk: ‘Over tien jaar wonen hier alleen nog expats’
In het Brabantse Veldhoven zijn ze er trots op dat één van 's werelds meest vooraanstaande techbedrijven in hun dorp zit, maar de keerzijde is dat woningen schaars zijn en zelfs onbetaalbaar voor de inwoners. Omroep Brabant sprak met een aantal inwoners over hun groeiende zorgen.
"Onze kinderen hebben hun roots in Veldhoven. Vrienden, sport, alles is hier. Maar hier wonen? Dat zal nooit gaan gebeuren”, vertelt een stel. "Over 10 jaar wonen in Veldhoven alleen nog ouderen en expats. Want onze jeugd trekt weg uit Veldhoven."
Wethouder Caroline van Brakel van Wonen kan de problemen met de huizen voor 'eigen' starters niet ontkennen. "Over het algemeen verdienen expats heel goed in Veldhoven. Belastingtechnisch hebben ze ook nog voordelen. Daardoor hebben ze net iets meer te besteden. Daar zit wel een stukje verdringingseffect." De wethouder wil vooral bijbouwen om het probleem snel op te lossen, maar loopt daarbij tegen het stikstofprobleem aan.
"Een tweede huis in de tuin zou nog een optie kunnen zijn", zegt Van Brakel tegen de regionale omroep. "Kinderen kunnen dan bij hun ouders in de tuin gaan wonen, dat gaat dan weer wat sneller."
Ondertussen debatteert Den Haag met regelmaat over de belastingvoordelen waar expats van profiteren, maar of dat verdwijnt is maar zeer de vraag. "Zonder ze was ASML nooit zo groot geworden", aldus een Veldhovenaar.