Tekstgrootte
Artikel delen
  • Gekopieerd

Haaksbergse zoutwinning zorgt voor onrust in gemeente: ‘Begin er niet aan’

Rick Hartkamp

Inwoners van het Overijsselse Haaksbergen vrezen voor trillingen, bodemdalingen en Groningse toestanden door de gemeenteplannen om zout te gaan winnen. Ludwig ten Broeke van actiegroep Laat De Hoeve Niet Zakken zegt in Goedemorgen Nederland op NPO 1 zich zorgen te maken over de risico's. "Scheuren in huizen en aardbevingen kunnen voorkomen door zoutwinning."

De gemoederen zijn inmiddels zo hoog opgelopen dat het Rijk een bemiddelaar heeft aangesteld om tot een besluit te komen. Dat besluit werd uitgesteld, tot vandaag. Vanavond praat de Haaksbergse gemeenteraad over de plannen die zoveel onrust bij inwoners veroorzaakt.

"Volgens ons is hier aan de voorkant echt alles gedaan om het zo veilig mogelijk te maken", zegt Gea Costeris, fractievoorzitter van Dé Actieve Partij van Haaksbergen. "Er zijn meerder ijkmomenten. Er wordt regelmatig gecontroleerd en volgens ons is daar geen speld meer tussen te krijgen."

Acht kleine industrieterreinen

Ten Broeke laat zien dat er nabij het dorp acht kleine industrieterreintjes gesticht worden waar nu nog weiland is. "De zoutwinning gaat hier dus echt plaatsvinden. Ze boren een buis in de grond, ze spoelen er vervolgens zoet water in, verzadigen dat met zout, wat pekel heet, en dat pompen ze weer naar boven."

Volgens Ten Broeke wordt veel onderzoek gedaan naar hoe groot de mogelijke gevolgen kunnen zijn. "Ik wil alleen geen gevolgen achteraf, ik wil vooraf zekerheid hebben dat de bodem niet verzakt. Want trillingen in de grond betekenen altijd gevolgen bovengronds."

Heb jij Goedemorgen Nederland gemist? Kijk deze aflevering nu hier terug via NPO Start.

'Begin er niet aan'

Lijsttrekker van GroenLinks-PvdA Frans Timmermans benadrukt dat de gemeente Haaksbergen zich nog even achter de oren moet krabben of ze het zoutwinningsplan moeten uitvoeren. "Als het risico er is, begin er dan gewoon niet aan", zegt hij in de studio van Goedemorgen Nederland op NPO 1.

Jean Dohmen, journalist van Het Financieele Dagblad, snapt dat er veel economische belangen mee gemoeid zijn. "Maar ik kom zelf uit de oostelijke mijnstreek, waar je 50 jaar na het sluiten van de mijnen nog steeds mijnschade hebt, waaronder scheuren in huizen. Ik denk dat je voorzichtig moet zijn."


Ook de moeite waard
Meest gelezen
Korte WNL video's
'Ik ken helemaal geen vooroordelen'
1:25

'Ik ken helemaal geen vooroordelen'

Team Bruh of Team Bro?
1:15

Team Bruh of Team Bro?

'Heel leuk om de stem van de NS te zijn'
1:28

'Heel leuk om de stem van de NS te zijn'

Fidan Ekiz wil actie tegen vrouwenbesnijdenis: 'Oorverdovend stil'
1:37

Fidan Ekiz wil actie tegen vrouwenbesnijdenis: 'Oorverdovend stil'

'Rusland investeert 35 procent in de defensie-industrie'
1:46

'Rusland investeert 35 procent in de defensie-industrie'

'De voordelen voor sekswerkers in loondienst zijn gigantisch'
1:28

'De voordelen voor sekswerkers in loondienst zijn gigantisch'

Meer van WNL
Steun WNL

Word lid. Het telt.

Waardeert u onze programma's? Steun WNL dan met de jaarlijkse bijdrage van slechts €8,50, de wettelijk minimale verplichte bijdrage voor omroepen.

Hiermee helpt u ons journalistieke geluid te behouden en voorkomt u dat WNL zijn publieke status en zendtijd verliest.

€ 8,50 per jaar

Word lid van WNL
Goedemorgen Nederland Op Zondag Stand van Nederland Café Kockelmann In de kantine Sven op 1 Het Misdaad- bureau