Frans Timmermans (GL-PvdA) reageert op zorgen over verhogen minimumloon: ‘Geeft economie enorme boost’
Lijsttrekker van GroenLinks-PvdA Frans Timmermans wil het minimumloon verhogen naar zestien euro, ondanks de zorgen van het bedrijfsleven. "Je kunt heel veel mensen uit de armoede trekken en de Nederlandse economie een enorme boost geven", zegt Timmermans in Goedemorgen Nederland op NPO 1.
In Nederland leven naar schatting 800.000 mensen in armoede, ruim 6 procent van de totale bevolking. Dat aandeel daalt als GroenLinks en Partij van de Arbeid hun plannen ten uitvoer brengen naar 3 procent, concludeert het Centraal Planbureau (CPB) na een doorrekening van het gezamenlijke verkiezingsprogramma van de linkse partijen. Dat komt met name door een fikse verhoging van het minimumloon.
Dat gaat - als de linkse partijen het voor het zeggen krijgen - in 2025 naar 16 euro per uur, daarna groeit het stapsgewijs naar 18 euro per uur in 2028. Uitkeringen als de AOW en bijstand stijgen mee.
Heb jij Goedemorgen Nederland gemist? Kijk deze aflevering nu hier terug via NPO Start.
Het bedrijfsleven en verschillende economen waarschuwen voor een te snelle stijging van het minimumloon, dat nu ligt op zo'n 12 euro. Vooral mkb-ondernemers zouden de lasten niet kunnen dragen. Volgens Timmermans zijn de zorgen niet terecht. "Als werkende mensen meer geld in hun portemonnee krijgen, geven ze het uit omdat ze veel achterstanden hebben. Dat geeft een stimulans aan de economie en is goed voor de bedrijvigheid. Dat blijkt wel uit de doorrekeningen."
Maar ook binnen eigen gelederen klinkt kritiek. Financieel woordvoerder van de PvdA Tom van der Lee waarschuwde tijdens het partijcongres drie maanden geleden dat het minimumloon in fases moet worden verhoogd, zodat mkb'ers de groei kunnen meemaken. "Wij zeggen: doe het zo snel mogelijk", reageert Timmermans.
"Bovendien is Nederland een coalitieland. Als we de kans krijgen, moeten we een coalitie vormen. Andere partijen denken misschien anders over het verhogen van het minimumloon, maar ik denk dat het voor de mensen en de economie heel goed is om het zo snel mogelijk te doen", zegt de leider van GL-PvdA.
'Geven mkb'ers meer ruimte'
Volgens Timmermans maken de plannen van de linkse combinatie het leven van mkb'ers juist makkelijker. "We geven ze meer ruimte om mensen aan te nemen en om investeringen te doen. Waar wij de lasten neerleggen, is bij de zeven procent grootste en rijkste bedrijven in Nederland. We verhogen de vennootschapsbelasting naar 30 procent voor de grootste bedrijven. Daar verhogen wij dus de lasten, want je moet het ergens vandaan halen als je het eerlijker wil verdelen in Nederland."
Ontvang jij onze nieuwsbrief al? Meld je hier nu gratis aan!
Nu is het in Nederland oneerlijk verdeeld, vindt Timmermans. "Als je leeft van een inkomen uit vermogen, betaal je zo'n 28 procent belasting. Als je het moet hebben van je salaris uit werk, betaal je ongeveer 40 procent belasting. Waarom zou je minder belast worden als je leeft van vermogen dan als je leeft van werk? Daar moeten we een verschuiving laten plaatsvinden. Dat vinden vermogenden misschien niet leuk, maar ik vind het wel eerlijker."
Elektriciteitsnet
Volgens Timmermans zijn investeringen in het elektriciteitsnet broodnodig. "Daar zijn grote achterstanden." Ook investeringen in hernieuwbare energiebronnen kunnen het net ontlasten, denkt Timmermans. "Als je mensen heel direct betrekt bij hernieuwbare energie door lokaal en regionaal coöperaties op te zetten, zien mensen meteen het voordeel van een windmolenpark of zonnepanelen. Dat werkt al aardig, maar moeten we snel uitbreiden. Dat betekent ook dat je het net minder belast, want stroom blijft dan in de regio."
Voorlopig blijft gas nodig, omdat groene energiebronnen geen uitkomst bieden bij te weinig wind en zon. "Je moet ongeveer 3000 uur per jaar opvangen." Maar volgens Timmermans heeft groene waterstof de toekomst. "We hebben een ondiepe Noordzee, daar kun je veel wind genereren. Als je daarmee meer stroom opwekt dan je nodig hebt, kun je die stroom opslaan in groene waterstof en kan dat stap voor stap in plaats komen van gas."