Estse premier Kaja Kallas concurrent voor Mark Rutte bij opvolging NAVO-topman Stoltenberg
Demissionair minister-president Mark Rutte heeft er een concurrent bij voor de functie van secretaris-generaal van de NAVO. Kaja Kallas, sinds januari 2021 de premier van Estland, wordt nu ook genoemd als prominent kandidaat om NAVO-topman Jens Stoltenberg op te volgen.
Frans Timmermans, lijsttrekker van GroenLinks-PvdA, kent beide kandidaten goed en heeft zo zijn twijfels over Kallas. "Ze is een heel interessant persoon die op een inspirerende wijze leiding geeft aan Estland. Maar ze is ook premier van een land dat aan de grens met Rusland ligt", zegt hij in Goedemorgen Nederland op NPO 1.
Estland is sinds 2004 lidstaat van de NAVO en haalt de norm van 2% bbp voor defensie-uitgaven, een NAVO-afspraak die in 2014 is ingevoerd. Daarnaast is Kallas de eerste vrouwelijke premier van Estland. Zij zou gehoord hebben dat deze zaken essentieel zijn voor de topfunctie van de NAVO.
Heb jij Goedemorgen Nederland gemist? Kijk deze aflevering nu hier terug via NPO Start.
Onder druk
Timmermans ziet de ligging van Estland als een mogelijk probleem voor een eventuele benoeming. "Ik denk dat voor de meeste NAVO-lidstaten het idee is dat de secretaris-generaal van de NAVO dan wel heel erg onder druk staat. Ik denk dat ze toch liever voor Rutte gaan dan voor haar."
Persoonlijke voorkeur
Timmermans geeft aan verder geen persoonlijke voorkeur te hebben. "Als Nederlander zou ik het mooi vinden als Rutte secretaris-generaal van de NAVO wordt. Kallas kan het ook, maar ik denk dat de politieke omstandigheden anders zijn. Alleen weet ik van de Amerikanen dat ze heel graag een vrouw in die rol zouden willen zien. Ze zou dan de eerste vrouwelijke secretaris-generaal zijn. Dat is ook mooi."
Rutte wordt al langere tijd genoemd als opvolger van Stoltenberg en hij heeft er zelf ook wel oren naar, verklapte de demissionair premier onlangs in het radioprogramma Spuigasten van Den Haag FM.
Vandaag reist hij af naar Brussel voor een overleg met Stoltenberg. Het overleg zal gaan over de oorlog in Oekraïne, de situatie in Israël en Gaza en andere geopolitieke ontwikkelingen. Maar zal het ook gaan over de wisseling van de wacht?