Heerlense ondernemer wanhopig door tekorten bij politie: ‘Als ik 112 bel, komt er niemand’
In het Limburgse Heerlen lopen de capaciteitstekorten bij de politie de spuigaten uit. Supermarktuitbater Danny Rosenboom vertelt in de podcast Het Misdaadbureau op NPO Radio 1 dat de meeste ondernemers meldingsmoe worden, omdat de politie niet altijd de tijd heeft om te komen bij calamiteiten. Bijvoorbeeld toen een man met een steen op een klant in sloeg. "Mijn vrouw is op dat moment 112 aan het bellen, hangt acht minuten aan de lijn, en er kan gewoon niemand komen."
De gemeente Heerlen staat volgens onderzoeksjournalist Rick Pietersz bekend om de problematiek met armoede, schulden en onveiligheid. "Burgemeester Roel Wever noemt die factoren een voedingsbodem voor criminaliteit. Desondanks krijgt de stad minder agenten", vertelt hij. "Van 188 FTE gaan ze naar 153 FTE. Netto houden ze door de hoge uitstroom bij de politie slechts 125 FTE over."
Gewapende overval
De afname van de politiecapaciteit zorgt voor een onveilig gevoel bij de ondernemers in de stad. In de wijk Hoensbroek voelt driekwart van de ondernemers zich onveilig. Eén van en is Danny Rosenboom. Hij heeft al zeven jaar een supermarkt en is jaarlijks tussen de 40.000 en 50.000 euro kwijt aan enkel winkeldiefstallen. "Wij maken van alles mee. Wij hebben een gewapende overval gehad, een bedreiging met mes gehad, verbaal geweld", somt hij op. "Er is geweld op straat, voor de winkel. Er speelt van alles in onze wijk."
Ontvang jij al de WNL nieuwsbrief? Meld je hier gratis aan en mis niets!
Een dieptepunt van het geweld was de gewapende overval waar zijn vrouw het slachtoffer van is geworden. Ze heeft volgens Rosenboom nog steeds last van angsten en schrikmomenten. "In de eerste instantie ben je boos, is er woede en frustratie. Je weet niet precies wat je ermee aan moet", zegt hij. De overval heeft een enorme impact gehad op zijn gezin en het personeel.
Luister de podcast:
Om zijn personeel weerbaarder te maken voor dit soort geweldsincidenten hebben zijn teamleiders lessen in zelfverdediging gevolgd. "Dat was om hen een aantal grepen te leren om mensen onder controle kunt houden, zonder dat je zelf heel agressief hoeft te worden. Dat maakt in ieder geval wel dat de mensen die dat hebben gehad een stuk zelfverzekerder naar buiten durven te stappen", vertelt de ondernemer.
Tekst gaat verder onder de X.
Ondernemer Danny Rosenboom maakt regelmatig incidenten mee, maar de politie komt handen tekort. "Iemand trok bakstenen uit de straat en sloeg ermee op iemand in, maar de politie had het te druk om te komen." #WNL pic.twitter.com/OyaFQH1Tye
— Het Misdaadbureau (@misdaadbureau) November 10, 2023
'Twee bakstenen worden uit de grond getrokken'
Dat het nodig is bleek ook afgelopen week, toen er een incident voordeed op de parkeerplaats bij de supermarkt. "Een man trok twee bakstenen uit de grond en sloeg op een meneer in", vertelt Rosenboom. "Mijn vrouw is op dat moment 112 aan het bellen, hangt acht minuten aan de lijn, en er kan gewoon niemand komen."
Zijn vrouw kreeg het advies om de winkel te sluiten en te zorgen dat de mensen veilig zijn. "Voor de rest kun je op dat moment niks. Althans, dat wordt geadviseerd", zegt hij.
Uiteindelijk is er toch ingegrepen, maar niet door de politie. Rosenboom vertelt: "Via de ondernemersvereniging hebben wij een particulier beveiligingsbedrijf ingeschakeld. Die zijn naar ons toegekomen. Wij waren inmiddels al met een mannetje of vier, vijf vanuit onze winkel, hebben we de twee personen uit elkaar kunnen houden en kunnen kalmeren."
Meldingsmoe
Veel ondernemers in Heerlen zijn inmiddels meldingsmoe, stelt Rosenboom. "Soms heb je een halve dagtaak aan dit soort incidenten." Toch benadrukt hij dat er meldingen moeten worden gemaakt, omdat er anders wordt gezegd: "Er zijn geen incidenten en gaan we geen politie toevoegen. Sterker nog, we gaan mensen wegpakken."
De politie en de burgemeester zijn in ieder geval op de hoogte van het onveilige gevoel. "We werken nauw met elkaar samen, ook vanuit de ondernemersvereniging. De wijkagent is ook erg betrokken. Iedereen doet wat hij kan, maar er zijn gewoon te weinig mensen."
Heeft u een vraag over misdaad? De onderzoeksredactie van Het Misdaadbureau beantwoordde eerder al vragen als ‘Hoe vaak wordt er gestolen bij de zelfscankassa?‘, ‘Waarom worden vrouwen verliefd op mannen in de gevangenis?‘ en ‘Heeft het zin om aangifte te doen van fietsendiefstal?‘ Heeft u ook een vraag, stuur die dan het liefst als audio-bericht naar Het Misdaadbureau via 06 57 83 28 94. Wie weet wordt jouw vraag behandeld in de volgende uitzending!
Luister iedere vrijdagavond tussen 19.00 en 20.00 naar Het Misdaadbureau op NPO Radio 1. Of luister het WNL-programma terug als podcast, via je favoriete podcast-app.
Scan de QR-code om het nummer op te slaan: