Steeds meer mensen vallen uit met burn-outklachten: aantal stijgt naar 1,6 miljoen
Eén op de vijf werknemers kampt met druk en stress op de werkvloer. Dat blijkt uit cijfers van onderzoeksbureau TNO waar De Telegraaf over schrijft. Het aantal werkenden dat burn-outklachten ervaart is het afgelopen jaar gestegen van 1,3 naar 1,6 miljoen.
Veel werknemers ervaren stress tijdens het werk en gaan daaronder gebukt. Uit onderzoek blijkt dat herstellen van een burn-out gemiddeld 288 dagen duurt. Het kwam vorig jaar in Nederland vaak voor. In totaal werden 11 miljoen verzuimdagen opgenomen, meldt TNO.
Werknemers ongelukkig
Uit het onderzoek van TNO blijkt dat veel werkenden niet lekker in hun vel zitten. Een derde ervaart dat zij aan te hoge eisen moeten voldoen. Iets meer dan een kwart (26 procent) zit in een conflict met een leidinggevende of collega. Een andere klacht is dat bijna de helft van de werknemers meer eigen regie willen hebben over zij te werk gaan of iets aanpakken.
Arbodiensten geven tegelijkertijd aan dat de burn-outklachten niet altijd werkgerelateerd zijn. Soms ligt het ook aan de privésituatie, met bijvoorbeeld (zieke) kinderen of financiële problemen.
Ontvang jij al onze gratis nieuwsbrief? Meld je hier nu aan en mis niets!
'Anders zit één op de drie straks uitgeblust op de bank'
Directeur van koepelorganisatie van Nederlandse arbodiensten OVAL Erwin Wolters zegt tegen De Telegraaf dat arbodiensten meer aan preventie moeten doen. Bijvoorbeeld door in een vroeg stadium het gesprek aan te gaan met werknemers. De overheid kan ook zo haar steentje bijdrage, vindt hij. "Wij vragen minister Van Gennip van Sociale Zaken om het fiscaal aftrekbaar te maken als je als bedrijf geld in preventie steekt."
Als laatste hulpmiddel noemt Wolters dat werknemers en werkgevers afspraken moeten maken over niet bereikbaar zijn. Zodat als iemand zijn laptop dichtklapt, die tot de volgende dag ook niet meer over werk hoeft na te denken. Want het constant aanstaan zorgt ook voor veel prikkels en stress. Dit alles is nodig om een nog erger scenario te voorkomen. "Als we niks doen zit in 2030 een op de drie Nederlanders uitgeblust op de bank", aldus Wolters tegen de krant.
Roofbouw op je lichaam
Partijleider van Partij voor de Dieren Esther Ouwehand heeft het zelf meegemaakt. "Ik heb een aantal jaar geleden een burn-out gehad. Het is het raarste wat ik ooit in mijn leven meegemaakt. Ik kon voor mijn gevoel altijd alles en opeens zei mijn systeem nee", vertelt zij in Goedemorgen Nederland op NPO 1.
Ouwehand vertelt dat soms de meest basale dingen niet meer lukten. Zoals een sleutel in het sleutelgat stoppen of de straat oversteken. "Het is je lichaam dat zegt dat je te lang roofbouw hebt gepleegd. Daar moet je een poos van herstellen."