Macron wil staakt-het-vuren voor Israël: ‘Daarmee geef je de sleutel van het conflict aan je tegenstander’
Franse president Emmanuel Macron pleit voor een staakt-het-vuren in het conflict tussen Israël en Hamas. Dat is geen goed idee volgens directeur politieke zaken bij HCSS Han ten Broeke. "Daarmee geef je de sleutel van het conflict aan de tegenstander", zegt hij in Goedemorgen Nederland op NPO 1.
Het is vijf weken na de terreuraanslag van Hamas, waarna Israël de oorlog verklaarde. Sindsdien is van een staakt-het-vuren, na meerdere oproepen vanuit het Westen, geen sprake. Macron legde dit onlangs nog voor aan Israël, in tegenstelling tot demissionair premier Mark Rutte. Hij is voorstander van een humanitaire pauze.
Staakt-het-vuren
Er zitten wat verschillen tussen beide voorstellen. Bij een staakt-het-vuren gaat het om het stoppen van vijandelijkheden voor de lange termijn. Met een humanitaire pauze worden de vijandelijkheden kort onderbroken, zodat gewonde mensen naar buiten kunnen worden gebracht en hulpgoederen ingeladen kunnen worden. Vaak is zo'n pauze een paar uur op een dag, waarna de vijandelijkheden weer worden voortgezet.
Een ander verschil is dat Israël bij een staakt-het-vuren niet meer de mogelijkheid krijgt zijn militaire doelen te behalen. "Dat hebben wij de afgelopen vier, vijf Gaza-oorlogen gezien. Dan is het twee maanden of twee jaar stil en dan begint het weer van voor af aan", zegt Ten Broeke. Dat kan niet meer, volgens de directeur politieke zaken bij HCSS. "Die barbaarse uitbraak van Hamas richting een aantal kibboetsen in Israël heeft ertoe geleid dat Israël met Hamas wil afrekenen. Waar die ook zit."
Heb jij Goedemorgen Nederland gemist? Kijk deze aflevering nu hier terug via NPO Start.
'Je geeft de sleutel aan je tegenstander'
Om die reden moet er geen staakt-het-vuren komen, vindt Ten Broeke. "Het klinkt erg sympathiek en ik snap het als je in het Westen comfortabel thuis zit en je helemaal niets begrijpt van de veiligheidsomstandigheden van Israël." En waarom is een staakt-het-vuren dan niet wenselijk? "Daarmee geef je de sleutel van het conflict aan je tegenstander. Je geeft de terroristen een veto op militair optreden."
Dat Israël op dit moment een einde wenst te maken aan de vijand Hamas na zoveel Gaza-oorlogen is volgens Ten Broeke "niet alleen begrijpelijk, het is volstrekt legaal en legitiem". Dat de internationale gemeenschap pleit voor een staakt-het-vuren helpt dan niet volgens Ten Broeke. "Ze kunnen veel beter druk op Israël uitoefenen om de humanitaire pauze mogelijk te maken."
"Iedereen is het erover eens dat Hamas gruweldaden heeft gepleegd, maar het is ook geen optie om onschuldige burgers in Palestina te bombarderen en af te sluiten van alle hulp", reageert Partij voor de Dieren-leider Esther Ouwehand. Daarom is zij wel voorstander van een staakt-het-vuren. "Een humanitaire pauze betekent alleen dat je iets helpt en erna gaan de bombardementen gewoon door."
"Perspectief moet er ook komen, maar dat bied je niet door terroristen een veto te geven over je militaire doelen", reageert Ten Broeke op Ouwehand. "Dat zou wel gebeuren als je nu een staakt-het-vuren afkondigt."
Ontvang jij onze nieuwsbrief al? Meld je hier nu gratis aan!
Nederlandse politici hebben 'de mond vol'
Ten Broeke kijkt kritisch naar hoe Nederlandse politici "de mond vol hebben" van internationaal recht, oorlogsrecht en humanitair recht. Hij legt uit: "Er is voor Israël geen verplichting om water en benzine te leveren aan de vijand. En als er een militaire commandopost onder een ziekenhuis ligt, dan is dat ziekenhuis volgens het internationaal recht een legitiem doel, hoe vreselijk dat ook is."
Om invloed te blijven uitoefenen op Israël heeft het volgens Ten Broeke geen zin Israël opnieuw onder internationale druk te zetten en hen te ontzeggen dat zij militaire doeleinden mogen raken. Zeker niet nadat Israël dat al meerdere keren heeft gedaan na de vele Gaza-oorlogen. "Daarom is het onverstandig wat Marcon zegt."