Kinderen vieren Sint-Maarten en gaan langs de deuren
Kinderen gaan zaterdagavond met lampionnen langs de deuren en hopen met het zingen van liedjes snoepgoed of fruit te krijgen. Dit doen ze ter ere van de christelijke feestdag Sint-Maarten, een dag die in het teken staat van delen.
Volgens het katholieke verhaal is Martinus een soldaat die al zijn bezittingen en geld deelt met de armen. Uiteindelijk houdt hij alleen zijn mantel, een gewaad met status, over. Als hij op een koude avond een bedelaar tegenkomt waar al zijn collega-soldaten aan voorbij gaan, deelt hij met een zwaard zijn mantel door tweeën en geeft een helft aan de bedelaar. Deze bedelaar zou volgens het verhaal Jezus zijn. De soldaat en latere bisschop en heilige werd op 11 november 397 in het Franse Tours begraven.
Het huidige lopen met een lampion van kinderen komt voort uit de vroegere actie om bij rijken langs de deuren te gaan. Door voedsel en brandstof te vragen, maakte men zich klaar voor de winter. In het tweede deel van de vorige eeuw werd het feest van Sint-Maarten populairder door antroposofische scholen. In Utrecht is de viering sinds 2012 immaterieel erfgoed.