main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Goedemorgen Nederland - 10 november 2023 — 09:40

Wordt Pieter Omtzigt echt geen premier? ‘Er is altijd een mogelijkheid dat’

Pieter Omtzigt zegt een ‘stellige voorkeur’ te hebben om na de verkiezingen plaats te nemen in de Tweede Kamer als fractievoorzitter. Legt hij daarmee het premierschap definitief naast zich neer? Politiek commentator bij De Telegraaf Wouter de Winther denkt van niet. “Er is altijd een mogelijkheid dat”, zegt hij in Goedemorgen Nederland op NPO 1. 

Tijdens een WNL-uitzending van Op1 sprak de partijleider van Nieuw Sociaal Contract (NSC) zich gisteren eindelijk uit over zijn ambities om premier te worden. Hij zei dat hij “stellig de voorkeur heeft” om als fractievoorzitter een stoeltje te pakken in de Tweede Kamer.

Tekst gaat verder onder X:

Heeft de kiezer dan eindelijk duidelijkheid? Politiek commentator De Winther plaatst daar zijn vraagtekens bij. “Er is altijd een mogelijkheid dat”, doelt hij op Omtzigt die mogelijk toch in het Torentje gaat zitten als de uitslag na de verkiezingen tussen de nummer één en twee dusdanig groot is. “Dan kun je er bijna niet meer omheen.”

Ontvang jij onze nieuwsbrief al? Meld je hier nu gratis aan!

De Winther baseert zich ook op de bewoordingen van Omtzigt. “Hij zegt niet voor niets ‘het is mijn voorkeur’ en niet ‘ik word geen premier’.”

‘Bij NSC is dat een enigma’

“Het geeft ook aan hoe wij vlak voor de verkiezingen zitten en onduidelijkheid hebben over wie straks met enige aan zekerheid grenzende waarschijnlijkheid in het Torentje terechtkomt”, gaat de journalist verder. Van Frans Timmermans (GroenLinks-PvdA) en Dilan Yesilgöz (VVD), die samen met NSC bovenaan staan in de peilingen, is dat wel duidelijk. Beide partijleiders hebben hun premiersambities uitgesproken. “Maar bij virtueel de grootste partij (NSC, red.) in de peilingen is dat een enigma.”

Omtzigt heeft zich uitgesproken over de macht van het Torentje. Die moet volgens de NSC’er bij de Tweede Kamer liggen. De Winther noemt het een “nobel streven”, maar voegt eraan toe dat de premier ook een belangrijke rol heeft in de ministerraad of internationale overleggen. “Op het moment dat niemand dat weet, kan je je afvragen of de kiezer daarmee voldoende informatie krijgt van deze nieuwe partij. Als je een serieuze partij bent moet je daar duidelijkheid over geven.”

‘Pieker Omtzigt’

Dat Omtzigt zijn kaken min of meer op elkaar houdt over het premierschap of dat hij nog geen persoon heeft aangewezen om die taak op zich te nemen, is dat een goede campagnestrategie? “Dat weet ik niet zo goed”, zegt campagnestrateeg Annemarie Litjens.

Zij adviseert Omtzigt hier snel duidelijkheid over te geven. Ook omdat het veel negatief sentiment kan oproepen. “Iemand noemde hem Pieker Omtzigt. Zo wil je niet de campagne in gaan.”

Heb jij Goedemorgen Nederland gemist? Kijk deze aflevering nu hier terug via NPO Start. 

GroenLinks-PvdA en VVD in de aanval

Inmiddels begint de onduidelijkheid ook enige irritatie op te wekken bij Yesilgöz en Timmermans. De liberaal noemt Omtzigt ‘conservatief’, omdat hij de SGP overweegt en Timmermans beticht de NSC’er van ‘besluiteloosheid’. Echte frustratie of heeft het een doel om Omtzigt een linkse en rechtse hoek te geven? “Het is én én”, denkt De Winther.

Hij legt uit: “Je ziet onder politici en in de media dat Pieter Omtzigt met de fluwelen handschoen werd aangepakt. Of eigenlijk niet werd aangepakt. Omdat men bang was voor het frame dat men aan Omtzigt bashen zou doen.”

De angst voor dat frame hebben de grote partijen in de peilingen inmiddels losgelaten, zegt De Winther. “Met de kans dat NSC de grootste partij wordt zoekt men de aanval. Dat is niet ongebruikelijk in verkiezingstijd.” Het valt De Winther op dat het vooral GroenLinks-PvdA en VVD zijn die de aanval zoeken, en niet NSC. “Dat geeft aan dat zij er nu echt rekening mee houden dat zij niet de grootste worden. Want als je in de comfortabele leunstoel van de eerste plek zit, laat je de aanvallen komen en ga je zelf niet aanvallen.”

Lees ook:

Omtzigt geeft duidelijkheid en wil geen premier worden: ‘Voorkeur die ik al heel lang heb’

Door: Vick ten Wolde

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Moordmythen ontrafeld: is de angst voor enge man in de bosjes en seriemoordenaar terecht?

Mythen over moord zullen altijd bestaan. Toch doen misdaadjournalist Gerlof Leistra en criminoloog Marieke Liem een poging er een aantal door te prikken in een nieuw boek.

Luister hier de podcast!

Is Zweden het beloofde land?

Het welvarende Zweden lijkt in alles een verzorgingsstaat pur sang. Maar geldt dat wel voor iedereen? Is Zweden het beloofde land voor alle Zweedse jongeren, ook als zij niet aan het ideaalplaatje voldoen?

Presentator Jill Bleiksloot gaat op onderzoek uit.

Donderdag 20.55 uur
Spanje heeft geen trek in schip vol explosieven voor Israël en weigert toegang

Spanje weigert een schip met aan boord explosief materiaal voor Israël de toegang tot de haven van Cartagena. Het gaat om het Deense schip Marianne…

Lees meer

Duizenden mensen de dupe van pinstoring

De landelijke storing met pinnen in winkels is voorbij. Dat meldt Betaalvereniging Nederland. De storing begon kort na 18.00 uur. Volgens een woordvoerder van Betaalvereniging…

Lees meer

Ook Universiteit Tilburg dreigt bezet te worden

Donderdagavond hing een gespannen sfeer op en rondom het universiteitsterrein van de Universiteit Tilburg. Een groep demonstranten was van plan om de universiteit te bezetten….

Lees meer

Rechter spreekt UvA-demonstrant vrij van geweld tegen politie

De politierechter heeft een aangehouden UvA-demonstrant vrijgesproken van geweld tegen de politie. Volgens de rechter is er te veel twijfel dat hij de persoon was…

Lees meer

Yeşilgöz en Van der Plas: binnen paar dagen duidelijkheid over wie premier wordt

Vlak na de presentatie van het hoofdlijnenakkoord, schuiven VVD-partijleider Dilan Yeşilgöz en BBB-fractievoorzitter Caroline van der Plas aan bij het radioprogramma Sven op 1. Daarin…

Lees meer