main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Goedemorgen Nederland - 9 november 2023 — 10:57

Europa moet zich voorbereiden op tweede termijn van Donald Trump, waarschuwt Amerikakenner

Ondanks schandalen en strafzaken gaat voormalig president Donald Trump aan kop in de Amerikaanse peilingen. Amerikadeskundige Jan-Kees Emmer waarschuwt dat Europa voorbereid moet zijn op een tweede termijn van de Republikein.

De America first-politiek waar Trump tijdens zijn presidentschap om bekend stond, wordt in een tweede termijn alleen maar sterker, zegt Emmer in Goedemorgen Nederland op NPO 1. “Al tijdens zijn eerste periode wilde hij Amerika terugtrekken uit het internationale domein en uit de NAVO. Hij heeft gezegd: als ik mijn tweede termijn krijg, ga ik écht doen wat ik toen al wilde.”

Mocht Trump president worden, is Europa op zichzelf aangewezen, denkt Emmer. “Wij schuilen nog steeds achter de schouders van Amerika bij de oorlog in Oekraïne en nu bij de oorlog tussen Israël en Hamas. We moeten ons voorbereiden op een presidentschap van Trump. Dat betekent dat de defensie-uitgaven omhoog moeten en we in Europa meer moeten samenwerken om onze veiligheid en democratie te waarborgen.”

‘We moeten verdediging op orde hebben’

Emmer krijgt bijval van hoogleraar aan de Nederlandse Defensie Academie Martijn Kitzen. Volgens hem zijn de verhoudingen op het wereldtoneel de afgelopen jaren verschoven. “Vroeger was het Amerika dat de klok sloeg, tegenwoordig hebben we ook China, Rusland en regionale machten als Iran.”

Ontvang jij onze nieuwsbrief al? Meld je hier nu gratis aan. 

Volgens Kitzen is de wereld onveiliger geworden. “We hebben de oorlog in Oekraïne, in Gaza en andere conflicten in het Midden-Oosten. Ook in Sahel is veel gaande, hoewel we daar weinig over horen. We moeten als Europa strategische autonomie krijgen. We moeten zelfstandig de verdediging op orde hebben.”

De defensiehoogleraar is blij dat steeds meer partijen willen voldoen aan de NAVO-norm van twee procent voor defensie-uitgaven. Volgens Emmer heeft Nederland geen andere keus. “We moeten daar niet alleen aan voldoen, we moeten er sneller aan voldoen dan nu het plan is. We moeten ons voorbereiden op een moment dat wij als Europa meer alleen zijn en autonoom moeten zijn.”

Israël

Mocht Trump gekozen worden, dan heeft dat mogelijk ook gevolgen voor Israël. De Verenigde Staten is een sterke bondgenoot van Israël en steunt het land in de oorlog tegen Hamas. In zijn tijd als president verplaatste Trump de Amerikaanse ambassade van Tel Aviv naar Jeruzalem, een symbolisch gebaar geboren uit vriendschap. Maar volgens Emmer is er iets veranderd in de houding van de ex-president.

Heb jij Goedemorgen Nederland gemist? Kijk deze uitzending nu hier terug, via NPO Start. 

“Je ziet dat nu Joe Biden heel sterk achter Israël staat, Trump zich veel minder over Israël uitspreekt”, zegt Emmer. “Hij ziet ook dat de moslimbeweging in Amerika van de Democraten richting de Republikeinen trekt. Daar vaart Trump wel bij. Hij houdt zich daarom heel kalm over Israël.”

‘Kans dat Trump president wordt groot’

De kans dat Trump na de Amerikaanse verkiezingen volgend jaar zijn intrek neemt in het Witte Huis, is volgens Emmer groot. Hoewel Trump zich afzijdig houdt van debatten, gaat Trump bij de Republikeinen aan kop. In de landelijke peilingen staat Trump een paar procent voor op zittend president Biden. “Trump staat voor in vier van de vijf zogenoemde swing states, belangrijke staten die het verschil maken tijdens de stembusgang.”

“Dat is niet per se omdat Trump het zo goed doet”, zegt Emmer. “Biden wordt in het binnenland slecht gepercipieerd, omdat de inflatie hoog is. Mensen voelen zich armer dan onder Trump en zien geld naar Oekraïne gaan. Ze denken: waarom gaat dat geld niet naar mijn portemonnee? Als je arm bent, is dat ook wel een reflex die je kan begrijpen.”

“Doordat Biden zo slecht peilt en hij gezien wordt als te oud, komt Trump als ‘sterke man’ opeens weer bovendrijven. Terwijl het de man is die drie jaar geleden het systeem omver heeft willen werpen, met bijna een coup”, zegt Emmer over de bestorming van Het Capitool in Washington door Trumpaangangers na de verloren verkiezingen in 2021.

‘Wat in Amerika gebeurt, raakt ons’

Het is niet het enige schaal dat de ex-president achtervolgt. Zo zou hij zwijggeld hebben betaald aan pornoster Stormy Daniels en nam hij geheime documenten uit het Witte Huis mee naar huis, iets wat verboden is. “Tot nu toe kleeft het allemaal niet aan hem”, zegt Emmer. “Heel veel Republikeinse kiezers, vooral mensen in het Middenwesten, die zich achtergesteld voelen, zien in Trump hun man. Ze zeggen: hij strijdt voor ons.”

Het Westen moet zich daarom voorbereiden op een presidentschap van Trump. “De Tweede Kamerverkiezingen zijn echt belangrijker voor ons, maar dit is iets wat wij in de gaten moeten houden. Wat in Amerika gebeurt, raakt ons.”

Lees ook: 

Politiefoto (mugshot) van Donald Trump verschijnt online

Door: Peter Visser

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Kan het kabinet het beloofde asielbeleid waarmaken?

Kan het kabinet deze beloftes van het ‘strengste asielbeleid ooit’ waarmaken en wat voor impact heeft het op gemeentes met een azc, en in Ter Apel in het bijzonder?

Presentator Martijn de Greve bespreekt het met:

  • Burgemeester Jaap Velema van Westerwolde (waar Ter Apel onder valt);
  • Politiek journalist van het AD Hans van Soest.

Beluister hier de podcast!

Mart Smeets: Gesaboteerd treinverkeer in Frankrijk rond Olympische Spelen 'natuurlijk te verwachten'

Decennia lang was hij hét gezicht van NOS op de Olympische Spelen: Mart Smeets. De oud-verslaggever, schrijver en bovenal verhalenverteller neemt Thomas van Groningen mee in de wonderlijke wereld van de topsport die hij meer dan 40 jaar van dichtbij meemaakte.

Luister de podcast hier!

Roparun schenkt 1,5 miljoen aan Prinses Máxima Centrum

Het Prinses Máxima Centrum in Utrecht, waar kinderen met kanker worden behandeld, krijgt een grote schenking van de Stichting Roparun. Het estafetteloopevenement doneert 1,5 miljoen…

Lees meer

NOC*NSF wil dat journalisten binnen mondkapjes dragen op Spelen

Sportkoepel NOC*NSF roept Nederlandse journalisten op mondkapjes te dragen als ze in een besloten en drukke ruimte na wedstrijden met sporters praten tijdens de Olympische…

Lees meer

Belasting voor superrijken een stapje dichterbij

De landen van de G20 hebben in het Braziliaanse Rio de Janeiro afgesproken om samen te werken aan de introductie voor een belasting voor de…

Lees meer

Extinction Rebellion protesteert op Schiphol en Maastricht Aachen Airport

Klimaatactivisten van Extinction Rebellion (XR) protesteren zaterdag op Schiphol en Maastricht Aachen Airport. Ook op luchthavens elders in Europa voeren klimaatactivisten actie, net als in…

Lees meer

Rotterdams Zomercarnaval voor de veertigste keer van start

Een kleurrijke stoet van dansers en praalwagens trekt zaterdag vanaf het middaguur door de binnenstad van Rotterdam. Het is de veertigste keer dat de straatparade…

Lees meer

Faissal Taghi uitgeleverd vanuit Dubai aan Nederland: ‘Criminelen zijn niet onaantastbaar’

De 23-jarige zoon van Marengo-hoofdverdachte Ridouan Taghi is vrijdag overgebracht vanuit de Verenigde Arabische Emiraten (VAE) naar Nederland. Dat bevestigt een woordvoerder van het Openbaar…

Lees meer

Soundmixshowlegende Jacques d’Ancona (86) overleden

Journalist en Soundmixshow-juryvoorzitter Jacques d’Ancona is op 86-jarige leeftijd overleden. Dat meldt zijn Dagblad van het Noorden, waarvoor D’Ancona begin deze maand zijn laatste stuk…

Lees meer

Burgemeesters hangen ambtsketen aan de wilgen vanwege bedreigingen: ‘We accepteren dit niet’

Waar in 2020 nog de helft van de Nederlandse burgemeesters aangaf te maken hebben gehad met agressie en geweld, was dit in 2022 toegenomen tot…

Lees meer

Zeven Europese landen onder verscherpt financieel toezicht gesteld

Zeven van de 27 lidstaten van de Europese Unie hebben een veel groter tekort op hun begroting dan volgens Europese regels is toegestaan. Italië spant…

Lees meer

Utrechter (45) elf jaar de bak in voor doodsteken partner

Elf jaar de gevangenis in, dat is de straf die een 45-jarige man uit Utrecht krijgt voor het doodsteken van zijn partner. De man doodde de…

Lees meer

Nederlandse tak kledingketen Esprit failliet, geen zicht op doorstart

De Nederlandse tak van modeconcern Esprit is door de rechter in Amsterdam failliet verklaard. Daardoor verliezen ruim tweehonderd mensen hun baan. Volgens curator Erik Schuurs…

Lees meer

Olympische sporters klagen over organisatie in aanloop naar Spelen

De laatste dagen van voorbereiding op de Olympische Spelen van Parijs verlopen voor de Nederlandse sporters bepaald niet vlekkeloos. Ze klagen over het transport en…

Lees meer

Nederlandse (47) glijdt 70 meter van berg en raakt zwaargewond

Een vrouw van 47 uit Nederland is zwaargewond geraakt tijdens de beklimming van een berg in Oostenrijk. Vlak onder de top gleed ze weg, waarna…

Lees meer

Franse justitie opent onderzoek naar ‘georganiseerde misdaad’

Justitie in Parijs is een onderzoek gestart naar de sabotage-actie die op de dag van de opening van de Olympische Spelen het netwerk van de…

Lees meer

Eerste 1,5 miljard aan bevroren Russische tegoeden naar Oekraïne

De Europese Unie heeft de eerste 1,5 miljard euro van bevroren Russische rentes en dividenden beschikbaar gesteld voor hulp aan Oekraïne. Dat heeft de Europese…

Lees meer