main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Goedemorgen Nederland - 8 november 2023 — 10:11

VVD Amsterdam: protest Amsterdam CS had verplaatst moeten worden vanwege veiligheid Joodse bevolking

De VVD in Amsterdam vindt dat het protest gisteravond op het Centraal Station van Amsterdam, waar pro-Palestijnse betogers samenkwamen, verplaatst had moeten worden. Amsterdamse Joden konden zich door verschillende leuzen die werden geroepen geïntimideerd voelen, zegt fractievoorzitter van de VVD in Amsterdam Claire Martens in Goedemorgen Nederland op NPO 1.

Vanaf 18.00 uur hield de groep een zogenoemde sit-in, waarbij de stationshal deels werd bezet. Actievoerders eisten onder meer dat Nederland oproept tot een staakt-het-vuren. Vrijdag was er ook een soortgelijke actie op Rotterdam Centraal.

Demonstranten riepen leuzen als “Free Free Palestine”, “ceasefire now” en “Israël terrorist”. Ook werd de zeer omstreden leus “From the river to the sea, Palestine will be free” geroepen. Er werden pamfletten uitgedeeld en demonstranten hadden spandoeken bij zich met teksten als “Stop Dutch complicity” en “EU stop genocide”. Ook hielden demonstraten bordjes omhoog met daarop het woord ‘intifada’.

Heb jij Goedemorgen Nederland gemist? Kijk deze uitzending nu hier terug, via NPO Start. 

Fractievoorzitter van de VVD in Amsterdam Claire Martens vindt het onbegrijpelijk dat de demonstranten op het station konden blijven zitten. “De politie had ze moeten verwijzen naar een andere openbare plek. Mensen die gebruik willen maken van de trein, moeten door die hal.”

‘Joodse Amsterdammer geïntimideerd’

Martens denkt dat een Joodse Amsterdammer die door de stationshal liep zich geïntimideerd voelde door de roep om een intifade en leuzen als ‘from the river to the sea, Palestine will be free’. “We weten allemaal wat dat betekent”, zegt Martens. “Het is ontzettend intimiderend.”

Mensen die met de trein reizen, moeten door de stationshal. “Dat is genoeg grond om de demonstranten te verzoeken naar een andere plek te gaan.”

Vandaag komt de gemeenteraad van Amsterdam samen. Volgens Martens wordt er dan gesproken over antisemitisme in de stad. “Je ziet het percentage antisemitisme ontzettend hard stijgen”, zegt de liberaal. “We spreken bijvoorbeeld over de intimidatie die afgelopen week op de Universiteit van Amsterdam heeft plaatsgevonden.” Een Joods gezin werd daar vrijdag geschoffeerd door studenten, nadat ze tijdens een uitreiking bezwaar maakten tegen de leus ‘from the river to the sea, Palestine will be free’.

Ontvang jij onze nieuwsbrief al? Meld je hier nu gratis aan!

Martens vindt dat de politiek een duidelijk onderscheid moet maken tussen de vrijheid van meningsuiting en intimidatie. “De politiek moet zeggen: vrijheid van meningsuiting is A, intimidatie is B. Ongeacht je politieke kleur, wij zouden ons allemaal moeten verzetten tegen intimidatie. Dat gebeurt wat mij betreft nu onvoldoende.”

‘Demonstratie niet vredelievend’

Ook stadsdeelcommisielid van de VVD in Amsterdam-Zuid Michael Vis vindt dat de politie had moeten ingrijpen tijdens de demonstratie op het Centraal Station van Amsterdam. “Als we dit toestaan, is het hek van de dam. Demonstraties met enorm veel deelnemers, is precies iets wat je absoluut moet zien te voorkomen. Het is storend, je kan er nauwelijks langs met de kinderwagen of als je slecht ter been bent.”

“Als je het wel toestaat, dan schept het een precedent. We moeten er geen gewoonte van maken”, zegt Vis in Goedemorgen Nederland.

Tekst gaat verder onder X.

Hij vraagt zich af wat de bedoelingen waren van de demonstranten. “Hoewel de demonstranten zelf volhouden dat het allemaal enorm vredelievend was, vind ik oproepen tot een intifada, wat in de praktijk aanslagen op burgers betekent, absoluut niet vredelievend.”

De politiek moet vinger aan de pols houden, zegt Vis. “De reizigers van de NS moeten mensen kunnen zijn uit alle lagen van de bevolking, met alle achtergronden.”

Lees ook: 

Bikker (CU) over leuzen op Amsterdam CS: ‘Joodse medeburger moet veilig zijn, Halsema had kunnen ingrijpen’

Door: Peter Visser

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Luister WNL Op Zondag terug als podcast

In deze uitzending van WNL Op Zondag bespreekt Rick Nieman met minister voor Rechtsbescherming Franc Weerwind zijn pleidooi voor een strenger gevangenisregime.

Daarnaast ontleden Han ten Broeke (HCSS) en Jeff Mac Mootry (oud-Commandant Korps Mariniers) de gevolgen van de uitspraak van Emmanuel Macron over het mogelijk sturen van NAVO-troepen naar Oekraïne.

Oud-politicus Rob Oudkerk vertelt over de nieuwe dramaserie ‘De Joodse Raad’. Daarin wordt het verhaal verteld van zijn grootvader, voorzitter van De Joodse Raad, en van zijn moeder, een verzetsheldin die honderden Joodse baby’s redde.

Tenslotte vertelt de Vlaamse Europarlementariër Assita Kanko over haar biografie ‘Zoeken naar vrijheid, waarom ik niet zwijg’.

Luister deze uitzending van WNL Op Zondag nu terug als podcast.

Staat de toekomst van de Nederlandse scheepsvaart op het spel?

Al jaren wachten Nederlandse scheepsbouwers in spanning af: volgende week beslist het kabinet bij welk bedrijf vier nieuwe onderzeeboten worden besteld. De beloning: een slordige 4 tot 6 miljard euro.

Wordt de opdracht uitbesteed aan het Nederlandse Damen, of gaat de Franse scheepsvaart ermee aan de haal?  Te gast hierover:

  • SGP-fractievoorzitter Chris Stoffer;
  • Oud top-diplomaat, onder meer voormalig secretaris-generaal van het ministerie van Buitenlandse Zaken en ambassadeur in Frankrijk en China, Ed Kronenburg;
  • Strategisch analist bij HCSS Frederik Mertens.
Maandag tussen 20.30 en 21.30
Vanavond in WNL Haagse Lobby: staat de toekomst van de Nederlandse scheepsvaart op het spel?

Al jaren wachten Nederlandse scheepsbouwers in spanning af: volgende week beslist het kabinet bij welk bedrijf vier nieuwe onderzeeboten worden besteld. De beloning: een slordige…

Lees meer

Burgemeester Vlaardingen begrijpt oproep, maar: ‘Ik verwacht dat derdelanders naar Ter Apel gaan’

Burgemeester van Vlaardingen Bert Wijbenga weet niet of hij gehoor kan geven aan de oproep van het Centraal Orgaan opvang asielzoekers om geen derdelanders naar…

Lees meer

ProRail waarschuwt voor meer hinder op spoor van 2025 tot 2030

Treinreizigers krijgen de komende jaren nog veel meer last van hinder door werkzaamheden op het spoor. Vorig jaar kondigde beheerder ProRail al aan in 2024…

Lees meer

Inflatie zorgt voor hogere waarde Nederlandse landbouwexport, maar er is een keerzijde

De landbouwexport doet het goed. Nederland is nog altijd een grote speler op de wereldmarkt. Er ging in 2023 voor 123,8 miljard euro aan producten…

Lees meer

NS-topman hoopt op politieke oplossing tegen duurdere prijzen

President-directeur Wouter Koolmees van de Nederlandse Spoorwegen (NS) hoopt met de politiek tot een oplossing te komen om een forse stijging van de prijzen voor…

Lees meer

COA: weer minder dan 2000 asielzoekers in Ter Apel

In het aanmeldcentrum voor asielzoekers in Ter Apel hebben 1973 mensen de nacht van zaterdag op zondag doorgebracht, laat het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA)…

Lees meer

Dramaserie ‘De Joodse Raad’ toont familiedaden van oud-politicus Rob Oudkerk: ‘Mijn opa was niet het kwaad’

Er is geen enkel land in West-Europa van waaruit verhoudingsgewijs meer Joden gedeporteerd en vermoord werden als uit Nederland tijdens de Tweede Wereldoorlog. Een belangrijke…

Lees meer

Ten Broeke (HCSS) over ‘onverstandige’ uitspraak Macron: ‘Speelt Poetin in de kaart’

Directeur politieke zaken van denktank HCSS Han ten Broeke denkt niet dat de kans groot is dat Europese grondtroepen naar Oekraïne worden gestuurd. Dat zegt…

Lees meer

Minister voor Rechtsbescherming: ‘Moeten communicatiemogelijkheden voor criminelen in detentie de kop indrukken’

Minister voor Rechtsbescherming Franc Weerwind pleit ervoor om de communicatiemogelijkheden voor criminelen in detentie, zoals de recent tot levenslang veroordeelde Ridouan Taghi, de kop in…

Lees meer