main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Goedemorgen Nederland - 8 november 2023 — 11:14

Vergeet Rome en Parijs, Amersfoort mogelijk beste stad van Europa

Amersfoort hoort woensdag of de stad is verkozen tot beste van Europa. Eerder wist Rotterdam deze prijs te winnen en Amersfoort hoopt Nederland weer trots te maken. In september kwamen vier Britse beoordelaars naar Nederland om de stad te keuren op de kenmerken aantrekkelijkheid, duurzaamheid, welzijn, economie en bereikbaarheid. “Amersfoort is een stad waarbij historie en nieuwbouw heel goed met elkaar verbonden is”, zegt stadsgids Inge Vos in Goedemorgen Nederland op NPO 1.

De concurrenten zijn de Spaanse stad Estepona en de Britse stad Exeter. “Het is leuk om te vertellen dat we de beste stad van Europa zouden zijn, maar of we ook daadwerkelijk Exeter en Estepona kunnen verslaan, hangt van de jury af.” Amersfoort is niet kansloos, denkt de stadsgids. “Zodra je de de oude stad binnenloopt, waan je je in de middeleeuwen.”

Vos geeft aan dat veel mensen met plezier in Amersfoort wonen. “De bekendste plek in Amersfoort is de Koppelpoort. Daarnaast hebben we één van de hoogste torens van Nederland, de Onze Lieve Vrouwetoren.” De stadsgids vertelt ook over zogenoemde muurhuizen, woningen die zijn gebouwd van stenen van de oude stadsmuur. “Duurzaamheid in de vijftiende eeuw.”

Heb jij Goedemorgen Nederland gemist? Kijk deze uitzending nu hier terug, via NPO Start. 

Arno Visser, voorzitter van Bouwend Nederland, vindt Amersfoort ondergewaardeerd. “Het is een prachtige stad. Als mensen uit het buitenland naar Nederland komen denken ze vaak aan Amsterdam natuurlijk. Of Leiden of Delft, maar Amersfoort is prachtig. Ze moeten gewoon winnen.”

Lees ook:

Wie is de mysterieuze bomenkiller in Amersfoort? ‘Meld je alsjeblieft’

Door: Rick Hartkamp

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Deze week in WNL In de Kantine: volop aandacht voor Oekraïne en het Maritiem Museum Rotterdam

In WNL In de Kantine volop aandacht voor de oorlog in Oekraïne, die twee jaar bezig is. Fidan Ekiz en Wieger Hemmer ontvangen zaterdag de volgende gasten aan de stamtafel: 

  • De zus van de Oekraïense Kataryna Azarian vecht aan het front in Oekraïne;
  • VVD-fractievoorzitter Europees Parlement Malik Azmani vertelt over de steun aan Oekraïne;
  • Politiek fotograaf Martijn Beekman liep jarenlang rond op het Binnenhof;
  • Dit jaar bestaat het Maritiem Museum Rotterdam 150 jaar. Marja Tiemens-Idzinga schreef geschiedenis als eerste vrouwelijke student aan de Hogere Zeevaartschool.
  • Chef politiek van NRC Pim van den Doolen praat ons bij over de formatie
Luister zaterdag vanaf 17.00 uur

Stand van Nederland: Generatie Next

Doe je als single boodschappen, dan ben je sowieso tien procent duurder uit. En dan ben je er nog niet. Hoe houd je je als single financieel staande in deze maatschappij? Nejifi Ramirez zoekt het uit.

Zaterdag 22.00 uur
Staan jonge criminelen straks niet meer in Top600? ‘Naam is misleidend’

Het bekende Amsterdamse Top600-beleid – dat zich richt op de 600 meest criminele jongeren van de stad – is volgens D66 Amsterdam aan naamsverandering toe….

Lees meer

Informateur Putters: samenwerking vereist ‘gemeenschappelijke basis’

Welke partijen ook samen gaan regeren, zij zullen dat vanuit een “gemeenschappelijke basis” moeten gaan doen. Dat schrijft informateur Kim Putters in een brief aan…

Lees meer

EU-kopstukken beloven Oekraïne te steunen in derde oorlogsjaar

Oekraïne kan ook twee jaar na de Russische invasie rekenen op de “onwankelbare” steun van de Europese Unie, verzekeren de voorzitters van de belangrijkste Europese…

Lees meer

Dit weekend geen friet op tafel? Frietmaker Aviko kan door stakingen niet aan vraag voldoen

Aardappelverwerker Aviko kan dit weekend niet aan alle vraag naar verse friet voldoen, omdat medewerkers het werk in meerdere fabrieken hebben neergelegd. “De klanten die…

Lees meer

Meer dan 200 schadeclaims na storm Louis, zeggen verzekeraars

Meer dan tweehonderd mensen hebben een schadeclaim ingediend nadat storm Louis donderdag over Nederland raasde. Dat laten verzekeraars Interpolis, Univé en Nationale Nederlanden (NN) vrijdag…

Lees meer

Commandant der strijdkrachten: proberen nog in 2024 F-16’s naar Oekraïne te brengen

Nederland probeert nog in 2024 F-16’s direct te leveren aan Oekraïne. Dat zegt de Nederlandse Commandant der Strijdkrachten Onno Eichelsheim in het radioprogramma Sven op…

Lees meer