Vermoeide medewerkers kost bedrijfsleven jaarlijks 15 miljard euro: ‘Enorm productiviteitsverlies’
Het Nederlandse bedrijfsleven is jaarlijks zo'n 15 miljard euro kwijt aan niet uitgeslapen medewerkers, blijkt uit een berekening van slaapexpert Floris Wouterson. "Dat is een enorm productiviteitsverlies", zegt hij in Stand van Nederland: Generatie Next.
De aanbevolen nachtrust is zeven tot negen uur per nacht. Medewerkers die standaard minder dan zes tot zeven uur slapen, melden zich sneller ziek en zijn minder geconcentreerd. Dit kost een werkgever in totaal 9,7 dagen per jaar aan zogenoemde meetbare productiviteitsuitval.
Als deze dagen worden vermenigvuldigd met het gemiddelde uurloon van medewerkers in Nederland, bedraagt de productiviteitsuitval van werknemers door een tekort aan slaap ruim 15 miljard euro per jaar, zegt Wouterson. "En als iemand ziek is of niet komt opdagen, hoe ga je die werkzaamheden dan overpakken en coördineren? Het is een veel grotere kostenpost dan alleen de personen die niet komen opdagen."
's Nachts ontgiften
De slaapexpert benadrukt dat een goede nachtrust essentieel is en benoemt drie redenen. "De eerste is herstel, wat we allemaal wel weten. De tweede is wat minder bekend en dat is dat we 's nachts ontgiften. De hersenen worden ongeveer 30 tot 40 procent kleiner. Daarmee worden slechte eiwitten uit de hersenen gespoeld en dat is een belangrijk proces. De derde reden is dat het een boost voor je immuunsysteem is. Het is erg belangrijk dat je lichaam op dat vlak kan herstellen."
Nederland slaapt slecht
Uit onderzoek van Stand van Nederland: Generatie Next blijkt dat 42,6 procent van de Nederlanders gemiddeld acht uur per dag slaapt en 57,4 procent niet. "Als we kijken naar de werkende bevolking, is het zo dat ongeveer 51 procent moe wakker wordt", zegt Wouterson. "Daarvan heeft tien procent een chronisch slaapprobleem en dat is een groep die steeds groter wordt."
De slaapcoach denkt dat dit komt door de coronaperiode, waarin werkend Nederland de grens tussen werk en privé zag vervagen. "Mensen werken steeds meer thuis en er is geen duidelijke grens meer."
Wil je weten hoe dit enorme bedrag naar beneden kan worden gebracht? Kijk dan deze aflevering van Stand van Nederland: Generatie Next hier terug, via NPO Start.