Vooroorlogse panden verdwijnen uit Nederlands straatbeeld: ‘Sloop is soms onvermijdelijk’
Steeds meer vooroorlogse woningen uit de jaren '30 verdwijnen uit het Nederlandse straatbeeld om duurzame redenen, meldt het AD. "Sloop is altijd de laatste optie, maar soms ontkom je er niet aan", zegt demissionair minister Hugo de Jonge (Volkshuisvesting) in Goedemorgen Nederland op NPO 1.
De afgelopen tien jaar zijn 95.008 vooroorlogse panden met de grond gelijk gemaakt. Op 1 oktober 2023 staan nog 1,58 miljoen van dit soort panden overeind. Tien jaar geleden lag dat aantal op 1,67 miljoen, zo blijkt uit cijfers van het Kadaster.
Sloopzucht
Panden zouden te snel en te makkelijk vernietigd worden, vaak omdat veel vooroorlogse woningen een slecht energielabel hebben. Woningcorporaties hebben dan bijvoorbeeld de keuze om te renoveren of te kiezen voor sloop en nieuwbouw. Zij kiezen veelal voor het laatste, omdat dit de meest energiezuinige en voordeligste optie is.
Erfgoedinstanties waarschuwen in het AD voor sloopzucht. Zij doen een oproep om beter te kijken naar wat je met de bestaande woningen kunt doen, want niet iedere woning kan van het gas af of kan zonnepanelen op het dak kwijt. "Met goede renovatie ben je duurzamer uit. Het gaat ook om de identiteit van een dorp, stad of streek", zegt voorzitter Karel Loeff van erfgoedvereniging Heemschut.
Goedemorgen Nederland gemist? Kijk hier de aflevering terug op NPO Start.
'Sloop is soms onvermijdelijk'
De Jonge noemt de oproep "terecht", maar vindt dat er geen sprake is van het slopen van karakter uit de wijken. "Die oproep wordt allang ter harte genomen. Corporaties zijn nu veel terughoudender met slopen dan zij een tijd geleden waren", zegt de bewindsman, die vindt dat sloop in sommige gevallen onvermijdelijk is. "Soms is een woning gewoon op en kost het twee tot drie ton om zo'n woning weer bij de tijd te brengen. Dat gaat gewoon niet."
Dat wil niet zeggen dat erfgoed niet behouden moet worden, gaat De Jonge verder. "Als er sprake is van renovatie is het beste om te kijken wat je kunt behouden. Dat gebeurt ook echt, juist in toenemende mate."