Ondernemers in Twello kopen bedrijfspand en houden zo opvang asielzoekers tegen: ‘Het is een statement’
Een groep ondernemers uit het Gelderse Twello heeft met een bliksemaankoop van een pand op bedrijventerrein Engelenburg voorkomen dat de gemeente Voorst daar zestig jonge asielzoekers kan opvangen. De ondernemers zijn boos dat ze niet van de plannen op de hoogte waren, meldt De Stentor.
Het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) had Voorst gevraagd om een bedrijfspand te mogen gebruiken als noodopvang. De eerste bewoners moesten daar op 1 maart hun intrede maken. De gemeente ging akkoord met het verzoek om zo "een humane bijdrage te leveren aan de hoognodige en onmisbare asielopvang", schreef wethouder Peter Wormskamp aan de gemeenteraad.
Ondernemers wisten lang van niets. Zij werden maandag opgeschrikt door het nieuws nadat de plannen naar ze waren gelekt, zegt Gerard van Dalen, voorzitter van de ondernemersvereniging op het bedrijventerrein, tegen de krant. De ondernemers maakten zich zorgen over de veiligheid en verzamelden zich dinsdag op de stoep van het gemeentehuis in een poging het besluit nog tegen te houden.
De ondernemers vinden het terrein geen geschikte woonomgeving voor de jongeren, omdat er nauwelijks buitenruimte is. Ze zijn ook bang voor overlast en vandalisme. "Die jongeren blijven niet op het terrein, maar gaan rondzwerven. Het is jongereneigen om soms een beetje baldadig te worden. Ik maak me daar wel zorgen over", zei ondernemer Jeroen Boerkamp.
Maandagavond vroegen de ondernemers een gesprek aan met verantwoordelijk wethouder Wormskamp. Dat leverde niet het gewenste resultaat op. "Ik begrijp uw zorgen. Die nemen we mee in ons besluit, maar we zitten hier voor een maatschappelijke opgave en verantwoordelijkheid, niet om burgertje te pesten", zei Wormskamp.
'Het is ook een statement'
Het gemeentebestuur ging dinsdag definitief akkoord met de plannen voor de asielopvang, maar de ondernemers zijn de gemeente te snel af. Na het gesprek met wethouder Wormskamp ging een notieblokje rond waarop ondernemers konden aangeven of zij mee wilden doen met de koop van het pand. "Rond twaalf uur zaten we met de verkopende partij aan tafel", zegt Van Dalen.
De ondernemers willen een signaal afgeven. "Hoe met ons is omgegaan, willen we in de toekomst voorkomen. We werden totaal niet betrokken hierbij. Het is ook een statement", zegt ondernemer Jan Timmermans.
De achttien ondernemers die het pand hebben gekocht, hebben er nog geen bestemming voor. "Het moet nog een beetje indalen. Daarna gaan de betreffende ondernemers bij elkaar zitten om plannen te maken voor de toekomst. De bedoeling is wel dat het een bedrijf blijft", zegt Van Dalen tegen De Stentor.
Spreidingswet
Volgens demissionair minister Hugo de Jonge (Volkshuisvesting) toont de situatie in Twello dat de asielopvang eerlijk over Nederland moet worden verdeeld. "Daar is de spreidingswet voor bedoeld", zegt De Jonge in Goedemorgen Nederland op NPO 1. "Net als dat we de huisvesting van statushouders eerlijk verdelen, moeten we ook de opvang van asielzoekers eerlijk verdelen."
"Nu is het zo dat sommige gemeenten echt heel veel doen en anderen hun snor drukken. Dat kan niet. Je moet het eerlijk spreiden, eerlijk verdelen. In dit geval: het is niet oké dat als je genoeg geld hebt, het in jouw achtertuin allemaal niet gebeurt. Dat zouden we niet moeten willen", reageert De Jonge.
Goedemorgen Nederland gemist? Kijk hier de aflevering terug op NPO Start.
"Natuurlijk: uiteindelijk moeten we zorgen dat we minder migratie hebben. We moeten de spankracht van de samenleving niet overvragen", vindt de CDA-bewindsman. "De aantallen nu zijn echt te hoog, op asiel en arbeidsmigratie. Maar er zullen altijd mensen naar Nederland komen, omdat ze huis en haard moeten verlaten en vluchten. Die mensen moet je goed opvangen."