Stroomverdeler, misschien wel dé baan van de toekomst
We gebruiken massaal stroom. We hebben het nodig voor het huishouden, werk, we laden onze auto's ermee op, maar die enorme vraag kan ons stroomnet niet altijd aan. Kunnen we dan geen stroom delen met onze buren? Onderzoeker Auke Hoekstra pleit al jaren voor dit idee, zegt hij in Stand van Nederland: Generatie Next op NPO 2.
De energietransitie is volgens Hoekstra de grootste transitie in de mensheid. "Erg makkelijk wordt het niet, maar in essentie komt het erop neer dat elektriciteit in het grootste geval van de tijd onderbenut wordt. Als we die tijd beter zouden benutten, dan kunnen we die paar keer dat we een piek hebben beter voorkomen. Dus wanneer we energie gebruiken." Kortom, er moeten manieren komen zodat we duurzamer en daardoor spaarzamer met onze energie om kunnen gaan.
Piekmoment ontlasten
Eén van de landen die daar al vergevorderd onderzoek naar heeft gedaan, is Spitsbergen. Millennial Enzo Diependaal was daarbij betrokken. "Wij zagen als we in de kroeg zaten letterlijk wanneer de piek werd bereikt. Het licht ging dan langzaam uit."
Hij ontwikkelde een manier waarop bedrijven, maar ook bijvoorbeeld woonwijken samen kunnen werken om energie beter te verdelen. "Je gaat geen vijfbaanssnelweg aanleggen naar Zandvoort voor één Grand Prix per jaar, maar ook geen dikke kabel voor één piek per jaar. In plaats daarvan vlakken we die piek af."
Stroom delen met de buren
Uit een enquête van Stand van Nederland: Generatie Next blijkt dat een meerderheid van 60,1 procent van de mensen bereid is om met hun buren af te spreken wanneer ze stroom gebruiken. Zo'n 76,4 procent van de mensen wil hun stroomgebruik ook best uitstellen tot een moment dat het minder druk is op het stroomnet, maar dan willen ze er wel korting voor ontvangen op de rekening.
Hoekstra vertelt dat energieverdeler misschien wel dé baan van de toekomst is. In een simulatie laat hij zien hoe je de energieverdeling slim kan instellen. "Je kunt bijvoorbeeld slim laden activeren. Dan gaan auto's meer op het goede moment laden."
Hij en tal van andere bedrijven zijn op zoek naar mensen die ons hiermee kunnen helpen. "Omdat we een paar miljard kunnen besparen als we dit slim aanpakken. Dan moeten een paar duizend mensen aan de gang met dit soort dingen." Nog liever gisteren dan vandaag.
Kijk zaterdagavond om 22.00 uur naar Stand van Nederland: Generatie Next, om 22.00 uur op NPO 2. Eerdere uitzendingen zie je hier terug op NPO Start.