Jesse Klaver (GL-PvdA): Frans Timmermans ideale premier door internationale spanningen
Fractievoorzitter van GroenLinks-PvdA Jesse Klaver vindt dat Nederland voor de VN-resolutie had moeten stemmen die oproept tot een humanitair staakt-het-vuren tussen Israël en Hamas. "Als wij werkelijk hoeders van het internationaal recht zijn en zeggen dat Den Haag daar de hoofdstad van is, dan moet je niet kunnen worden beschuldigd van hypocrisie", zegt Klaver in WNL Op Zondag op NPO 1.
De Algemene Vergadering van de Verenigde Naties heeft vrijdagavond met een ruime meerderheid de resolutie van Jordanië gesteund, waarin tot het staakt-het-vuren werd opgeroepen. Dat gebeurde met 120 stemmen voor, 14 tegen en 45 stemonthoudingen, waaronder Nederland. Nederland vond de resolutie te ver gaan en kon deze daarom niet steunen.
"Ik denk dat het verstandig was om voor te stemmen", reageert Klaver. "Ongeacht hoeveel slachtoffers er precies zijn gevallen, de beelden uit Gaza laten de catastrofe zien. Dat helpt de vrede niet en maakt Israël niet veiliger. Dat er nu zoveel burgers het slachtoffer zijn van deze aanval van Israël, maakt dat het tijd is voor een staakt-het-vuren."
WNL Op Zondag gemist? Kijk deze uitzending nu hier terug via NPO Start.
Volgens de regering ontbrak het in de resolutie aan het recht op zelfverdediging van Israël tegen terrorisme. Ook wordt er niet opgeroepen om de door Hamas gegijzelden mensen vrij te laten. "Ik vind dat de VN zich daarvoor had moeten uitspreken, dat is superbelangrijk", zegt Klaver. "Maar verder is dit een hele redelijke resolutie. Hier had Nederland gewoon voor kunnen stemmen, zoals ook andere Europese landen dat hebben gedaan."
Hoogleraar irreguliere oorlogvoering Martijn Kitzen, ook te gast in WNL Op Zondag, vindt het "goed voor de geloofwaardigheid van de VN" dat de resolutie is aangenomen. "Maar ik denk dat de positie van Nederland veel slimmer is dan dat ik in alle reacties hoor. Ik vraag me altijd af: wat schieten de mensen in Gaza hier zelf mee op? Als je humanitaire hulp wil toelaten, dan moet je dat ook met Israël afspreken. Ik denk dat door niet te stemmen, Nederland bij Israël kan blijven aangeven: we willen dat de mensen in Gaza geholpen worden."
Frans Timmermans
Geopolitieke spanningen maken dat Frans Timmermans de ideale premierskandidaat is voor Nederland, vindt Klaver. "De vraag is: wat willen partijen met Nederland? Maar er is nog een belangrijke vraag tijdens de verkiezingen: wie wil je dat er straks in het Torentje zit? Als je het hebt over de internationale context, dan gaan wij er alles aan doen om ervoor te zorgen dat Frans Timmermans premier wordt. Hij is iemand met enorm veel ervaring op het internationale toneel."
"De geopolitieke context is zo ingewikkeld en potentieel van zoveel meer invloed op Nederland dan alle plannen van alle politieke partijen bij elkaar opgeteld, dat het belangrijk is dat er een kabinet zit met iemand aan het hoofd die ons door deze woelige tijden weet te sturen. Dat is Frans Timmermans", herhaalt de fractievoorzitter.
Programma NSC 'niet concreet'
Maandag gaat lijsttrekker van GL-PvdA Timmermans in debat met lijsttrekker van Nieuw Sociaal Contract Pieter Omtzigt. Dat debat organiseren de partijen samen. "Dat GroenLinks en Partij van de Arbeid samen zijn gegaan, is tegen de trend van versplintering. We hopen de politieke cultuur iets te kunnen veranderen. Daarbij hoort samenwerking in plaats van elkaar bestrijden. Daar hoort ook bij: beter naar elkaar luisteren en in gesprek gaan."
Luister deze uitzending terug als podcast. Tekst gaat hieronder verder.
Timmermans en Omtzigt gaan over verschillende onderwerpen dertig minuten met elkaar in gesprek. "Dat is heel goed voor de democratie", vindt Klaver.
Hij helpt Timmermans met de voorbereiding op het debat. "Mijn taak tijdens deze campagne is om te kijken naar de inhoud van partijen. Ik ken Pieter goed en ik heb mij verdiept in zijn programma. Daar heeft zijn verkiezingsprogramma het niet makkelijker bij gemaakt. Het is nog niet concreet genoeg en de financiële degelijkheid ontbreekt."
Subsidies fossiele brandstof
Voor GL-PvdA is het belangrijk dat Nederland stopt met subsidies op fossiele brandstoffen. Klaver: "Klimaatverandering kan je niet alleen doen met mooie woorden. Dat betekent dat je hele grote keuzes moet maken. Op dit moment zie je dat we in Nederland miljarden uitgeven aan het gebruik van fossiele brandstoffen. Hoe kan dat als we tegelijkertijd zeggen: we moeten de fossiele brandstoffen uitfaseren? Je moet andere keuzes maken en bedrijven helpen om de omschakeling te maken."
De belastingvoordelen en andere regelingen die gebruik van fossiele brandstoffen stimuleren, moeten voor 2030 zijn afgeschaft, vindt Klaver. GroenLinks-PvdA diende hiervoor een wetsvoorstel in. "Het probleem van opwarming van de aarde is dat als de opwarming te ver is doorgeschoten, we de aarde niet meer kunnen afkoelen. Je moet vanwege politieke grilligheid 2030 vastleggen in de wet. Dat biedt zekerheid aan iedereen, aan klimaatactivisten en bedrijven."
Veel regelingen rond subsidies voor fossiele brandstoffen liggen vast in internationale verdragen. "Wat we in de wet regelen is dat Nederland moet aangeven wat we internationaal doen om hier afspraken over te maken. We willen dat daar jaarlijks over gerapporteerd wordt", reageert Klaver. "Je kan ook andere maatregelen nemen, om fossiele voordelen teniet te doen, bijvoorbeeld met een vliegbelasting. Dat je niks kan doen vanwege verdragen, is niet waar."