main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Stand van Nederland - 27 oktober 2023 — 11:41

Bedrijvenpark start unieke coöperatie tegen tekort op stroomnet, maar stuit op verzet

Het Nederlandse stroomnet is vol, duizenden bedrijven kunnen op dit moment geen (nieuwe) aansluiting krijgen. Op een bedrijventerrein in Nederweert hebben ze daar iets op bedacht: bedrijven leveren binnenkort stroom aan elkaar. En dat is een stuk ingewikkelder dan het klinkt.

Initiatiefnemer is de gepensioneerde ondernemer Wim Schilders. Hij werkte veertig jaar op het bedrijvenpark, waar hij verschillende ondernemingen had. “Dit bedrijf levert medische hulpmiddelen aan ziekenhuizen en zorgcentra”, vertelt Schilders, die op het bedrijvenpark nog kind aan huis is, in Stand van Nederland: Generatie Next op NPO 2. “Ze verhuren onder andere bedden en de hoezen daarvan moeten worden gewassen in een industriële wasmachine en worden gedroogd in een industriële droger.”

Dat kost behoorlijk wat elektriciteit. “Het staat gelijk aan het gebruik van tien huishoudens met een normale wasmachine en droger. Maar eigenlijk hebben ze niet genoeg stroom om de machines te laten draaien. Als we niets doen, gaat de wasmachine uit.”

Omdat meer bedrijven op het park problemen ervaren door tekorten op het stroomnet, bracht Schilders ze samen in een unieke energiecoöperatie. Twintig ondernemers delen straks een eigen mininetwerk. Daarvoor moeten ze wel aan strenge voorwaarden voldoen. In Nederland hebben regionale netwerkbedrijven namelijk een monopolie op het leveren van stroom.

Stroomaanbieders moeten steeds meer elektriciteit leveren en tegelijkertijd stijgt het aanbod aan wind- en zonne-energie. Dat heeft ervoor gezorgd dat het stroomnet overbelast is: duizenden bedrijven in Nederland krijgen geen (nieuwe) stroomaansluiting, waardoor ze niet kunnen starten of uitbreiden. Ook kunnen ze stroom die ze opwekken met bijvoorbeeld zonnepanelen, niet terugleveren aan het net.

Coöperatie stuit toch op verzet

Als het stroomnet ondernemers in de weg zit, dan maken we ons eigen net, dacht Schilders. Verschillende bedrijven op het park hebben het dak inmiddels volgelegd met zonnepanelen . “Samen met de gemeente Nederweert hadden we bedacht: we leggen alle daken vol met zonnepanelen, dan hoeven die panelen niet in de wei.”

“Als we de daken volleggen met zonnepanelen en we leveren buurman aan buurman, dan lossen we in ieder geval op het park een groot deel van het probleem op én lossen we een klein stukje van het netwerkprobleem op, omdat we geen stroom meer vragen”, vertelt Schilders. “Bovendien is het honderd procent groene stroom.”

Een idee dat daarom met open armen wordt ontvangen door de netbeheerder, dachten de ondernemers. Maar dat bleek niet helemaal juist. “Enexis zei: je kan de daken wel volleggen, maar wij willen de stroom niet terug. Volgens Enexis kon ons idee daarom niet.”

‘Als wij geen stroom hebben, staat hier alles stil’

Een grote kunststoffabriek bracht uitkomst. Dat bedrijf heeft zoveel stroom nodig, dat het al het overtollige stroom van de buren kan overnemen. Directeur Walther Mahieu: “Met spuitgiettechniek maken wij kunststof spuitgietproducten. Dat proces kost veel energie. Sterker nog: wij hebben 24 uur per dag stroom nodig. Als wij geen stroom hebben, staat hier alles stil.”

Volgens Schilders is de kunststoffabriek voor uitbreiding afhankelijk van de energiecoöperatie op het bedrijventerrein. De netbeheerder had namelijk geen ruimte voor een nieuwe aansluiting. Inmiddels hebben twintig van de honderd bedrijven op het park een speciaal kastje naast de meterkast, waarmee gekeken wordt hoeveel stroom ze gebruiken en hoeveel ze leveren. Schilders: “Alles wat teveel wordt opgewekt, gaat naar de buurman. En wij doen alles op een manier dat we niet buiten de pieken komen die Enexis ons heeft opgelegd.”

De economie dreigt stil te vallen door een overvol stroomnet. Wat kunnen we doen? Kijk zaterdagavond om 22.00 uur naar Stand van Nederland: Generatie Next, om 22.00 uur op NPO 2. Eerdere uitzendingen zie je hier terug op NPO Start.

Door: Peter Visser

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Moordmythen ontrafeld: is de angst voor enge man in de bosjes en seriemoordenaar terecht?

Mythen over moord zullen altijd bestaan. Toch doen misdaadjournalist Gerlof Leistra en criminoloog Marieke Liem een poging er een aantal door te prikken in een nieuw boek.

Luister hier de podcast!

Is Zweden het beloofde land?

Het welvarende Zweden lijkt in alles een verzorgingsstaat pur sang. Maar geldt dat wel voor iedereen? Is Zweden het beloofde land voor alle Zweedse jongeren, ook als zij niet aan het ideaalplaatje voldoen?

Presentator Jill Bleiksloot gaat op onderzoek uit.

Donderdag 20.55 uur
Rechter spreekt UvA-demonstrant vrij van geweld tegen politie

De politierechter heeft een aangehouden UvA-demonstrant vrijgesproken van geweld tegen de politie. Volgens de rechter is er te veel twijfel dat hij de persoon was…

Lees meer

Yeşilgöz en Van der Plas: binnen paar dagen duidelijkheid over wie premier wordt

Vlak na de presentatie van het hoofdlijnenakkoord, schuiven VVD-partijleider Dilan Yeşilgöz en BBB-fractievoorzitter Caroline van der Plas aan bij het radioprogramma Sven op 1. Daarin…

Lees meer

PVV, VVD, NSC en BBB presenteren plannen: we schrijven geschiedenis, de zon gaat weer schijnen

De rechtse partijen “schrijven geschiedenis” met hun akkoord over een nieuw kabinet, zegt PVV-leider Geert Wilders in een toelichting op de plannen. “De zon gaat…

Lees meer