Tekstgrootte
Artikel delen
  • Gekopieerd

‘Amateuristische’ Nederlandse politici moeten voorbeeld nemen aan John F. Kennedy: ‘Stijg eens uit boven dat gekrakeel’

Amerikadeskundige Willem Post vindt Nederlandse politici "amateurs" en vindt dat zij een voorbeeld moeten nemen aan de overleden oud-president John F. Kennedy. "Kom op, stijg eens uit boven dat gekrakeel", zegt hij in Goedemorgen Nederland op NPO 1.

John F. Kennedy is misschien wel de meest bekende president die Amerika heeft gehad. Hij werd op 22 november 1963 doodgeschoten tijdens een bezoek aan Dallas, een stad in de Amerikaanse staat Texas. Bijna 60 jaar na dato is zijn nalatenschap nog steeds zichtbaar. Uitspraken als 'Don't ask what your country can do for you, ask what you can do for your country! of 'Ich bin ein Berliner' staan in het collectief geheugen gegrift.

Volgens Post was Kennedy in zijn tijd geliefd bij jong en oud. "Voor oudere mensen was hij een oorlogsheld uit de Tweede Wereldoorlog. Hij was een ideale schoonzoon, een felle anticommunist", zegt de Amerikadeskundige. Jongeren die naar vernieuwing zochten konden ook bij de oud-president terecht. "Hij sprak over armoede. Of neem het Vredeskorps dat hij oprichtte. Tienduizenden vrijwilligers, ook Nederlanders, gingen naar Afrika en Azië om mensen te helpen." Het is volgens Post toonaangevend de invloed die Kennedy had op het volk.

Goedemorgen Nederland gemist? Kijk deze uitzending nu hier terug via NPO Start.

Voorbeeld nemen aan Kennedy

Post vindt dat Nederlandse politici vaker moeten kijken naar hoe John F. Kennedy het deed. Zo had Kennedy met de Koude Oorlog en de Cubacrisis, net zoals politici in Nederland nu, te maken met spannende tijden. "Men dacht dat het einde van de wereld nabij was", zegt Post.

Met de oorlog in Oekraïne en het bloedige conflict tussen Israël en Hamas is het volgens Post nu net zo spannend. Dat vraagt om een charismatisch leider zoals Kennedy dat was, vindt Post. "Onze politici zijn zo technocratisch en saai. Juist nu: straal vertrouwen en warmte uit en sla eens een arm om de mensen heen. Veel mensen zijn nu angstig en dan heb je politici nodig die niet alleen maar praten over belastingen. Kom op, stijg eens uit boven dat gekrakeel."

'Het zijn amateurs'

Campagnestrateeg Annemarie Litjens zegt dat in Amerika de speechcultuur heel belangrijk is. "In Nederland zien wij dat minder. We hebben wel lezingen en speeches, maar niet dat hele charismatische. Het is wel iets waar politici nu naar streven."

Die zoektocht naar charisma "gebeurt te weinig", vindt Post. "Je kan toch proberen om iets van charisma te ontwikkelen of om beter te leren spreken?", vraagt de Amerikadeskundige zich af.

Post noemt Nederlandse politici "amateurs". Hij legt uit: "Amerikanen zijn al maanden campagne aan het voeren. In Nederland zeggen ze deze week pas echt met de campagne te zijn begonnen. Een maand voor 22 november?!" Dat is overigens dezelfde dag dat Kennedy werd vermoord. "Dat is een beetje apart", vindt Post.


Ook de moeite waard
Meest gelezen
Korte WNL video's
Meer van WNL
Steun WNL

Word lid. Het telt.

Waardeert u onze programma's? Steun WNL dan met de jaarlijkse bijdrage van slechts €8,50, de wettelijk minimale verplichte bijdrage voor omroepen.

Hiermee helpt u ons journalistieke geluid te behouden en voorkomt u dat WNL zijn publieke status en zendtijd verliest.

€ 8,50 per jaar

Word lid van WNL
Goedemorgen Nederland Op Zondag Stand van Nederland Café Kockelmann In de kantine Sven op 1 Het Misdaad- bureau