Europarlementariër Assita Kanko: antisemitisme overal in Europa, politiek mag niet wegkijken
De Belgische Europarlementariër Assita Kanko maakt zich zorgen over toenemend antisemitisme in Europa. "Als ik bepaalde dingen zie, heb ik niet meer het idee dat ik in Europa ben. Het moet anders. We mogen niet meer wegkijken", zegt Kanko in Goedemorgen Nederland op NPO 1.
De Nationaal Coördinator Antisemitismebestrijding zegt tegen Trouw dat er vele malen meer incidenten zijn dan voor het uitbreken van de oorlog tussen Israël en terreurgroep Hamas. Joodse scholen in Amsterdam sloten al de deuren en verschillende herdenkingen worden afgelast of aangepast. Volgens Kanko (Nieuw-Vlaamse Alliantie) is toenemend antisemitisme een globaal probleem. "Het is overal."
Goedemorgen Nederland met Assita Kanko op NPO 1 gemist? Kijk deze aflevering nu hier terug via NPO Start.
"In België hebben we een vertienvoudiging gezien van de incidenten in de Joodse buurten. In Antwerpen alleen waren 182 incidenten. Een kennis uit de Joodse gemeenschap in Brussel vertelde dat er Joodse gezinnen zijn die uit voorzorg hun naam van de brievenbus hebben gehaald. We zien ontzettend veel antisemitisme en helaas wordt het vaak goedgepraat", zegt de Europarlementariër.
De angst binnen de Joodse gemeenschap in Europa is terecht, zegt Kanko. "Je ziet mensen op straat roepen 'dood aan Israël' en 'dood aan de Joden'. Ze schamen zich niet om dat te roepen, ze doen het openlijk. Dat baart mij enorm veel zorgen. Overal waar dit gebeurt, moeten we ons zorgen maken. Het is heel gevaarlijk."
Uitwas van 'gefaalde integratie'
Kanko legt een link tussen toenemend antisemitisme en integratie. "De politiek kijkt weg en blijft ook vandaag wegkijken. Dat legt iets bloot wat er altijd al was: de gefaalde integratie. Een groot deel van de politiek, namelijk het linkse deel, heeft daar baat bij. Als de integratie slaagt, winnen ze niks. Ze willen een vorm van win for life. Zolang mensen onderdrukt blijven, stemmen ze op basis van ideeën die niks te maken hebben met politiek. Het zijn eeuwige slachtoffers."
Mensen die de straten opgaan en oproepen tot Jodenhaat zijn alleen Europeaan op papier, maar niet in hun hart, zegt Kanko. "Ze kiezen niet voor ons. Op straat zeggen ze dingen die tegen Europa zijn, maar het wordt goedgekeurd door partijen die hun politieke carrière daarop bouwen. Dat vind ik gevaarlijk."
Volgens Kanko is het ook taboe om het beestje bij de naam te noemen. "Wie er iets over zegt, wordt bedreigd. Dat is de realiteit. Dat is gevaarlijk voor mensen die de moeite nemen om te integreren. Het moet anders. We moeten niet meer wegkijken."
'Haat tegen vrijheid'
Kanko beklemtoont dat de hele Europese gemeenschap zich het lot van Joden moet aantrekken. "In Frankrijk is een leraar vermoord door een islamist. De context van antisemitisme is gelinkt aan de haat tegen vrijheid. In allerlei hoofdsteden zie je radicale mensen die betogen en hun stem laten horen en een context van onveiligheid creëren. De wereld wordt ontzettend klein voor iedereen die vrij wil leven."
"In Brussel zijn onschuldige mensen vermoord. Dan is onveiligheid niet meer een gevoel, het is een realiteit en bedreiging van onze vrijheid", aldus de Europarlementariër.
Volgens directeur politieke zaken van HCSS Han ten Broeke hebben weinig mensen in Europa diepe kennis over het Israëlisch-Palestijns conflict. "Palestijnen zijn de ideale groep om je mee te solidariseren, omdat het de ultieme tweederangs burgers zijn. Ze hebben geen eigen staat. Iedereen die zich hier niet voldoende goed behandelt voelt, solidariseert makkelijk met de Palestijnen."
"Maar er komt iets anders bij: een diep anti-Joods gevoel, Jodenhaat, antisemitisme. Dat zie je nu op zo'n grote schaal", zegt Ten Broeke. "Het vermengt met elkaar en volgens mij heeft het niets meer met het conflict te maken en alles met een model van integratie dat niet geslaagd is."
'Joodse gemeenschap voelt zich zeer alleen'
VVD-Tweede Kamerlid Ulysse Ellian pleit in een motie voor een krachtige Europese verklaring tegen antisemitisme. "De Joodse gemeenschap voelt zich op dit moment zeer alleen en zeer in de steek gelaten. Onderschat niet de kracht van woorden en een signaal dat een verenigd Europa laat zien: wij staan zij aan zij met deze gemeenschap. Deze gemeenschap heeft al het meest ondenkbare meegemaakt, namelijk de Holocaust. Joden zien om zich heen dat ze worden aangevallen, hier en op andere plekken."
Hij benadrukt dat zijn motie gaat om de Joodse gemeenschap hier en niet zozeer over steun uitspreken voor Israël. "Het gaat er juist om dat je zegt: wij staan naast de Joodse gemeenschap hier. Wees niet bang, wij zijn er voor jullie."