Groene hoop is gevestigd op waterstof, maar de TU Eindhoven gelooft in ijzerpoeder: ‘Ik werd hierdoor gegrepen’
De energietransitie is één van de grootste uitdagingen van dit moment. Waar waterstof vaak wordt gezien als hét groene alternatief voor fossiele brandstof, gelooft hoogleraar aan de Technische Universiteit Eindhoven Philip de Goey in het verbranden van metalen om duurzame brandstof te leveren aan de industrie.
Bij de verbranding van fossiele brandstoffen komt CO2 vrij, en die CO2-uitstoot leidt tot de opwarming van de aarde. 40 procent van die uitstoot komt van de zware industrie. Juist voor hen is het moeilijk om te verduurzamen: het type en de hoeveelheid energie die zij nodig hebben, is moeilijk te winnen uit wind, zon en elektriciteit.
Op de TU Eindhoven zoeken ze naar alternatieven voor fossiele brandstof. Waterstof is één van de kanshebbers, maar De Goey heeft zijn hoop gevestigd op ijzerpoeder. “Als je kijkt naar de energietransitie, dan zijn we nu vooral bezig met wind en zon. Maar in de winter, als de zon niet schijnt, of als het niet waait, heb je toch energie nodig. Vooral op de momenten dat er geen duurzame energie direct voorhanden is, heb je een andere manier van energie opwekken nodig”, zegt de hoogleraar in Stand van Nederland: Koplopers op NPO 2.
In 2015 ontdekten wetenschappers, waaronder De Goey, in samenwerking met de European Space Agency dat als je metalen gericht verbrandt, ze gerecycled kunnen worden. “Toen we dat ontdekten, werd ik er door gegrepen. Ik heb alles losgelaten en mij hier volledig op gestort.”
Vuurwerk
De inspiratiebron van De Goey laat zich moeilijk raden, namelijk vuurwerk. Eén van de hoofdingrediënten van vuurwerk is ijzerpoeder. Dat heeft volgens De Goey veel meer potentie als brandstof voor de zware industrie dan waterstof. “Feitelijk kun je ijzerpoeder op dezelfde manier gebruiken als waterstof. Alleen het voordeel van ijzerpoeder is, is dat het een factor vijf tot tien compacter is. Je kan veel meer energie opslaan met een kleiner volume.”
Waterstof heeft zo zijn nadelen, vertelt De Goey. “Het heeft een groot volumen en ontsteekt nogal makkelijk. Als je er niet goed mee omgaat, is het best wel gevaarlijk. IJzerpoeder niet. Dat is een stof dat je in containers en dergelijke kan opslaan en lang kan bewaren, tot het moment dat je het nodig hebt.”
IJzer ‘heel leuk materiaal’
Even verderop op de campus, doet promovendus Jesse Hameete onderzoek naar ijzerpoeder als brandstof. “Bijna ieder materiaal kun je verbranden en daar komt energie bij vrij. Maar ijzer is heel leuk materiaal. Het is schoon – er komt geen co2 vrij bij de verbranding -, het is niet giftig en het is heel makkelijk op te slaan.”
IJzerpoeder verbrandt bij zevenhonderd graden Celsius. Door die verbranding loopt de temperatuur op tot 2000 graden. Er wordt dus 1300 graden Celsius gewonnen. “De energie die daarbij vrijkomt kun je gebruiken om huizen te verwarmen of om elektriciteit te maken”, zegt Hameete.
De Goey: “Het hele proces gaat zonder CO2-emissies, want in ijzer zit geen koolstof, dus kan er geen CO2 vrijkomen. Het is volledig duurzaam.”
‘We hebben onvoldoende duurzame energie’
En duurzame brandstoffen zijn broodnodig, zegt De Goey. “Als je kijkt naar Nederland, dan hebben we de komende twintig tot dertig jaar onvoldoende duurzame energie voorhanden. Simpelweg omdat we met veel mensen zijn en veel industrie hebben. Dat betekent dat we eigenlijk niet uitkomen met de energie die we lokaal produceren.”
“Dat betekent dat we eigenlijk niet uitkomen met de energie die we lokaal produceren. Meer dan de helft moeten we importeren. Dat kan niet met elektriciteit, een hele dikke kabel vanuit Afrika is onhandig. Waterstof kan je vervoeren met schepen, een waterstofnetwerk is er nog niet. Poeders kun je relatief makkelijk transporteren van Noord-Afrika of Spanje naar Rotterdam.”
Volgens De Goey loopt Nederland voorop met het omzetten van metalen naar energie. “De rest van de wereld volgt nu. Het feit dat we eerder zijn begonnen, betekent ook dat we een voorsprong hebben en kunnen exporteren.”
Raquel Schilder bezoekt vijf plekken waar revolutionaire uitvindingen worden gedaan om het klimaat te verbeteren. Deze uitzending van Stand van Nederland: Koplopers zie je vanavond om 22.10 uur op NPO 2. Eerdere afleveringen kijk je hier terug, via NPO Start.
Lees ook:
Vetzuren uit organisch afval kunnen palmolie vervangen: ‘Wij zijn veel duurzamer’
GRATIS: De WNL Nieuwsbrief!
"*" geeft vereiste velden aan
Door: Peter Visser
Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier
Nieuw bij WNL: Op de Barricade
In Op de Barricade bezoekt Fidan Ekiz plekken in Nederland waar burgers opstaan tegen bedreigingen van buitenaf. In de eerste aflevering reist ze naar Zandvoort, waar recreanten strijden voor het behoud van hun camping.
Kijk Op de Barricade nu terug via NPO Start.
Stand van Nederland: Generatie Next
Steeds meer hoogopgeleide stedelingen zoeken nieuwe manieren om hun mentale gezondheid te verbeteren, waaronder microdosing. Stand van Nederland: Generatie Next onderzoekt wat microdosing is en wat de kosten zijn van deze trend.
Kijk vrijdagavond om 23.10 uur naar Stand van Nederland: Generatie Next op NPO 2.
Amsterdam begint in januari met een proef om asielzoekers te ondersteunen bij het vinden van werk. In een half jaar hoopt de gemeente zo’n 115…
Lees meerDe EU-ministers van Buitenlandse Handel hebben donderdag gesproken over eventuele tegenmaatregelen, als Donald Trump de importheffingen tegen Europa doorzet. “We hebben natuurlijk een aantal scenario’s…
Lees meerDe subsidiepot voor de aanschaf van een nieuwe elektrische auto is leeg. Dat meldt de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO). In totaal was er 58…
Lees meerDe VVD heeft deze week een plan gepresenteerd om de NPO op de schop te gooien. Tjibbe Joustra, voorzitter van de Raad van Toezicht van…
Lees meerOud-commando Dai Carter bracht vorige week zijn eerste kinderboek uit. Met Missie Mentale Kracht wil hij ervoor zorgen dat jongeren beter leren voelen en zich uitspreken. “Ik…
Lees meerHet Openbaar Ministerie vervolgt Sywert van Lienden en twee zakenpartners van de Stichting Hulptroepen Alliantie (SHA) voor oplichting, verduistering, valsheid in geschrifte en witwassen. Het…
Lees meerDe terugkeer van NSC-leider Pieter Omtzigt in de Tweede Kamer is “geen gemakkelijke comeback”, denkt JA21-fractievoorzitter Joost Eerdmans. “Ik schat in dat veel fractieleden hebben…
Lees meerDe dagen worden korter en het is steeds langer donker. In veel Franse steden is het nog wat donkerder, doordat de straatlantaarns daar standaard uitgaan….
Lees meerJA21-fractievoorzitter Joost Eerdmans komt met een actieplan om geweld tegen hulpverleners te voorkomen. In zijn voorstel staan zeven maatregelen om het uniform te ‘herwaarderen’. Daarom…
Lees meerJA21-fractievoorzitter Joost Eerdmans hekelt de onophoudelijke conflicten in het kabinet en de coalitie. “Met de afspraken zit het wel goed, er staan goede dingen op…
Lees meerBegin deze week werd vogelgriep geconstateerd op een kippenboerderij in Putten, waarna Femke Wiersma (BBB), minister van Landbouw, Visserij, Voedselzekerheid en Natuur, woensdag een landelijke…
Lees meerParticuliere beleggers in Nederland bezaten in het derde kwartaal samen 190,4 miljard euro aan beleggingen. Dat is twee procent meer dan in het voorgaande kwartaal…
Lees meerDe politie roept slachtoffers van dating- en beleggingsfraude op om zich écht te melden. Er worden steeds grotere bedragen afgetroggeld en het fenomeen neemt in…
Lees meerDe NS verwacht dat het treinverkeer vrijdagochtend in het noorden en oosten van het land fors gehinderd zal worden als gevolg van een staking. Ook…
Lees meerHonderden dak- en thuisloze mensen hebben in de nacht van dinsdag op woensdag gebruikgemaakt van de winterkoudeopvang in Amsterdam, Rotterdam, Den Haag en Utrecht. De…
Lees meer