main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Stand van Nederland - 24 oktober 2023 — 10:40

Vetzuren uit organisch afval kunnen palmolie vervangen: ‘Wij zijn veel duurzamer’

Onze grote behoefte aan palmolie heeft verwoestende gevolgen voor de natuur. Jaarlijks worden miljoenen hectares regenwoud met de grond gelijk gemaakt om plaats te maken voor palmplantages. Tijd voor een alternatief, zoals vetzuren halen uit organisch afval.

Palmolie zit in meer dan de helft van onze supermarktproducten. Denk aan margarine, pindakaas, shampoo, dagcrème of make-up. Nederland is met 2 miljoen ton per jaar koploper in Europa als het gaat om de import en export van palmolie. En dat terwijl de palmolie-industrie is uitgegroeid tot een van de meest controversiële en vervuilende industrieën ter wereld.

Duurzaam alternatief

Biotech entrepreneur Kirsten Steinbusch bedacht per ongeluk een duurzaam alternatief voor palmolie, vertelt zij aan Stand van Nederland: Koplopers. Samen met Niels van Stralen begon zijn een bedrijf om dit proces verder te perfectioneren.

Wat eerst gebeurt is dat organische afvalstromen op een natuurlijke manier worden omgezet in korte vetzuren. De volgende stapt is in het lab, waar een proces op gang wordt gebracht waarbij de korte vetzuren worden omgezet in lange vetzuren. “Met deze stap maken wij het verschil. Qua waarde en qua duurzame impact. Deze vetzuren concurreren met vetzuren uit palmolie”, zegt ChainCraft-ceo Van Stralen.

Deze uitzending van Stand van Nederland: Koplopers zie je vanavond om 22.30 uur op NPO 2. Eerdere uitzendingen zie je hier terug op NPO Start.

Lees ook:

Bliksemwater moet hét alternatief worden voor kunstmest: ‘Wij zagen geen verschil’

Door: Vick ten Wolde

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Moordmythen ontrafeld: is de angst voor enge man in de bosjes en seriemoordenaar terecht?

Mythen over moord zullen altijd bestaan. Toch doen misdaadjournalist Gerlof Leistra en criminoloog Marieke Liem een poging er een aantal door te prikken in een nieuw boek.

Luister hier de podcast!

Is Zweden het beloofde land?

Het welvarende Zweden lijkt in alles een verzorgingsstaat pur sang. Maar geldt dat wel voor iedereen? Is Zweden het beloofde land voor alle Zweedse jongeren, ook als zij niet aan het ideaalplaatje voldoen?

Presentator Jill Bleiksloot gaat op onderzoek uit.

Donderdag 20.55 uur
Rechter spreekt UvA-demonstrant vrij van geweld tegen politie

De politierechter heeft een aangehouden UvA-demonstrant vrijgesproken van geweld tegen de politie. Volgens de rechter is er te veel twijfel dat hij de persoon was…

Lees meer

Yeşilgöz en Van der Plas: binnen paar dagen duidelijkheid over wie premier wordt

Vlak na de presentatie van het hoofdlijnenakkoord, schuiven VVD-partijleider Dilan Yeşilgöz en BBB-fractievoorzitter Caroline van der Plas aan bij het radioprogramma Sven op 1. Daarin…

Lees meer

PVV, VVD, NSC en BBB presenteren plannen: we schrijven geschiedenis, de zon gaat weer schijnen

De rechtse partijen “schrijven geschiedenis” met hun akkoord over een nieuw kabinet, zegt PVV-leider Geert Wilders in een toelichting op de plannen. “De zon gaat…

Lees meer