main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Foto: EPA.
Stand van Nederland - 23 oktober 2023 — 14:13

Nederlandse bierbrouwers bezorgd om plannen hogere bierbelasting

Nederlandse bierbrouwers zijn bezorgd over hun financiële situatie door de voorgestelde accijnsverhoging op bier. Drie op de tien brouwerijen verwachten dit jaar en volgend jaar verlies te maken, komt naar voren uit een peiling van marktonderzoeksbureau Ruigrok in opdracht van Nederlandse Brouwers, CRAFT en Stichting Erfgoed Nederlandse Biercultuur onder 143 brouwerijen.

Ook verwachten brouwerijen dat hun kosten volgend jaar met 20 procent stijgen en dat de consumentenprijs meestijgt. Brouwerijen denken bovendien dat bierdrinkers vaker hun bier gaan kopen in buurlanden België en Duitsland.

Hoelang kun je nog een biertje drinken in de bruine kroeg? Stand van Nederland: Generatie Next zocht uit hoe het komt dat ze met uitsterven worden bedreigd. Kijk de aflevering hier terug op NPO Start.

Bierbelasting per 1 januari 2024

Het kabinet kondigde op Prinsjesdag aan een extra verhoging op de bierbelasting te willen doorvoeren per 1 januari 2024. In reactie daarop riepen de brancheorganisaties een petitie tegen de extra bierbelasting in het leven, die bijna 90.000 keer werd ondertekend. De extra accijnsverhoging komt hard aan bij de brouwerijen. Zo zou een glas tripelbier op het terras door de optelsom van veranderingen zo’n 30 procent duurder kunnen worden, aldus directeur Meint Waterlander van Nederlandse Brouwers.

Zorgen in de biersector

Nederland telt volgens de bierbranche meer brouwerijen dan België en heeft per hoofd van de bevolking meer brouwerijen dan Duitsland. Maar Jan Ausems, voorzitter van Stichting Erfgoed Nederlandse Biercultuur, maakt zich zorgen over de ontwikkelingen in de biersector. “Tot nu toe hebben dit jaar al bijna veertig brouwerijen hun deuren gesloten. Gelukkig zijn er ook brouwers die het nog aandurven te beginnen, maar ik vrees dat het saldo aan het eind van het jaar negatief zal zijn en dat daarmee 2023 voor het eerst in ongeveer 25 jaar een jaar met een krimp gaat worden.”

Lees ook:

Deze alcoholvrije dranken moeten hét alternatief worden voor bier of wijn

Door: Redactie

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

De cocaïne-economie in Nederland

Voor veel millennials is het hedendaags een doodgewone zaak om tijdens een feestavond een lijntje te snuiven. De cocaïne business is booming en drugscriminelen harken gemakkelijk miljarden ermee binnen.

Houden wij deze illegale praktijk zelf in stand door zelf het witte goed tot ons te nemen? En hoe groot is de cocaïne-economie in Nederland? Stand van Nederland: Generatie Next ging op onderzoek uit.

Zaterdag 22.00 uur

Het Misdaadbureau: ‘Ze zochten naar lichaamsdelen van mijn zus in het ijskoude water’

Welke geheimen blijven verborgen onder het wateroppervlakte? Het Landelijk Team Onderwaterzoekingen van de politie speurt het water af naar weggegooide moordwapens, telefoons waar mogelijk cruciale informatie op staat en naar mensen die gemist worden door hun geliefden.

Presentator Maaike Timmerman gaat in gesprek met coördinator van het Landelijk Team Onderwaterzoekingen Jaap Nijgh en hondengeleider Lisenka Nicolai die haar speurhond Guusje meeneemt naar de studio. Onderzoeksjournalist Sandra van den Heuvel duikt in de cijfers en gaat mee op pad met het team.

Luister nu naar de podcast!

Twee jaar na The Voice neemt het aantal slachtoffer-dadergesprekken nog steeds toe

Steeds meer zedenslachtoffers willen in gesprek met de dader. Voor het tweede jaar op rij stijgt het aantal aanmeldingen voor dit soort gesprekken. Dat meldt…

Lees meer

Voorzitter klimaattop tevreden over eerste dag

De voorzitter van de internationale klimaattop in Dubai was donderdag erg tevreden over de eerste dag van COP28. “Het is opmerkelijk hoe enthousiast alle delegaties…

Lees meer

Ministerie: ‘escape’ voor LUMC na wegvallen kinderhartchirurgie

Demissionair minister Ernst Kuipers (Volksgezondheid) heeft een “escape” voor het LUMC om de status van academisch ziekenhuis te behouden als de kinderhartchirurgie daar verdwijnt. Het…

Lees meer

NVJ na staking kranten: heftigere acties als nieuw bod uitblijft

Zo’n duizend journalisten hebben donderdag een uur het werk neergelegd uit onvrede over de cao-onderhandelingen. Dat laat een woordvoerster van de NVJ weten. Verschillende kranten…

Lees meer

Omwonenden Uden naar rechter tegen noodopvang asielzoekers

Een groep van ruim dertig omwonenden in het Brabantse Uden heeft de gemeente Maashorst en het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) voor de rechter gesleept….

Lees meer

Streep door grote opvanglocatie in Purmerend voor Oekraïners

Het plan van de gemeente Purmerend om een opvanglocatie te realiseren voor tussen de 500 en 1500 Oekraïense vluchtelingen gaat niet door. De gemeente zegt…

Lees meer

Economen ING: groei economie bescheiden, koopkracht wel vooruit

De Nederlandse economie stagneert dit jaar en laat de komende jaren waarschijnlijk maar bescheiden groei zien, voorspellen economen van ING in een nieuw rapport. Voor…

Lees meer