Bliksemwater moet hét alternatief worden voor kunstmest: ‘Wij zagen geen verschil’
De wereld kan niet zonder kunstmest. Het is onder meer broodnodig om voedsel mee te produceren. Het proces om stikstof in kunstmest te verwerken is echter zeer chemisch en laat een enorme CO2-voetprint achter. De Europese Unie vraagt om een duurzaam alternatief.
Oprichter van VitalFluid Paul Leenders kreeg het voor elkaar om stikstof te binden in water. Ook wel bliksemwater genoemd. Uiteindelijk moet dat het alternatief worden voor kunstmest. Want de "huidige manier om stikstof te binden is een chemisch proces dat volledig gebaseerd is op fossiele brandstoffen", legt Leenders uit in Stand van Nederland: Koplopers.
Bliksemwater
Bij VitalFluid hebben ze een systeem bedacht waarmee bliksem wordt nagebootst. In een soort magnetron slaat bliksem in op water, waarna bliksemwater ontstaat. De energie die in de bliksem zit trekt de stikstof en zuurstof in de lucht uit elkaar. Daardoor krijg je vrije stoffen (radicalen) die, als zij in contact komen met water, plasmawater activeren. Water met stikstof dus.
Groentekweker Tijn Aarts testte het bliksemwater als alternatief voor kunstmest. "Wij zagen dat de producties nagenoeg gelijk bleven. Het is vergelijkbaar en werkte even goed. Voor de toekomst zie ik hier iets in zitten."
Deze uitzending van Stand van Nederland: Koplopers zie je vanavond om 22.10 uur op NPO 2.