Tekstgrootte
Artikel delen
  • Gekopieerd

Psychiater adviseert in gesprek te blijven over conflict in Israël en Gaza: polarisatie voorkomen

Redactie

De emoties lopen vaak hoog op in gesprekken over de oorlog in Israël en Gaza. Psychiater Esther van Fenema staat stil bij hoe we met elkaar om moeten gaan, want "als we zo doorgaan komen we lijnrecht tegenover elkaar te staan, dan polariseert de samenleving nog verder en ik denk dat dat niet is wat we willen", vertelt ze in Goedemorgen Nederland op NPO 1.

Volgens Van Fenema is het een complexe kwestie en hangt alles samen met geschiedenis, traditie, geloof en afkomst. "Het gaat over zo veel fundamentele zaken die ons ten diepste beroeren dat het heel moeilijk is om daar met afstand over te praten", vertelt ze.

Ze vindt het van belang dat we bewust nadenken over hoe we met de situatie omgaan en hierin een stukje persoonlijke verantwoordelijkheid nemen. "Wat draag ik bij aan de verbinding, in plaats van wat doe ik met de polarisatie om die nog sterker te maken." De psychiater stelt dat het nodig is met elkaar het gesprek te voeren. Daarnaast vindt ze dat mensen met invloed in ons land het goede voorbeeld moeten geven.

Emoties bij demonstraties

Mensen gaan de straat op voor zowel de Israëlische zaak, als de Palestijnse. Volgens Van Fenema komen daar veel emoties bij kijken. "Ik denk erkenning van pijn, het opstaan tegen onrecht, de woede die al jaren is opgebouwd en de dit-nooit-meer-angst bij Joodse mensen. Ik denk dat het een scala aan emoties is die heel heftig zijn."

Deze uitzending terugkijken? Klik hier en kijk Goedemorgen Nederland terug op NPO Start.

Hoe ga je om met je emoties?

Zelf heeft Van Fenema een Joodse achtergrond. Ze vindt dan ook dat je mag erkennen dat het je enorm raakt, "maar de vraag is wat je er vervolgens mee doet". Mensen gaan bijvoorbeeld tekeer op X, maar je kan ook rustig blijven en naar je emoties kijken, vertelt ze.

Rustig blijven is volgens Van Fenema niet hetzelfde als wegkijken. "Maar doorgaan, polariseren en de emoties steeds verder laten oplopen. Nog meer vlaggen, nog meer afvinken hoeveel baby's over en weer worden vermoord, ik denk niet dat dat de richting is die ons verder gaat brengen."

Ondanks dat erkent de psychiater dat we in Nederland het recht hebben om te demonsteren. Toch stelt ze dat het niet alleen gaat om wel of niet de straat op gaan. De kern ligt volgens haar bij het praten met elkaar. "Hoe voer je het gesprek met je buren, met anderen, op school, met kinderen? Welk voorbeeld wil je neerzetten?"

Iedereen zou moeten afwegen welke verantwoordelijkheid diegene bijdraagt aan de samenleving, "om te zorgen dat we de rust bewaren en met elkaar in gesprek blijven en de verbinding behouden", vertelt ze.

Verantwoordelijkheid van politici

VVD-Kamerlid Ruben Brekelmans denkt dat politici een grote verantwoordelijkheid hebben in dit verhaal. Volgens hem heeft de mening van politici "ook weer zijn weerslag in de samenleving", vertelt hij in de studio van Goedemorgen Nederland. "Ik probeer vanuit mijn eigen positie in debatten te kijken naar waar ik als politicus kan uitstralen: hier denken wij hetzelfde over."

Hij vertelt de aanval van Hamas in Israël breed en stevig te hebben veroordeeld, "want we moeten gezamenlijk opstaan tegen terreur". Toch ziet hij ook in dat er een breder conflict is, wat al decennia speelt. "Dat is ook zo complex. Dan vind ik ook dat je veel meer moet kijken naar de nuance en ook begrip en empathie moet hebben voor hoe beide kanten erin zitten", vertelt de VVD'er.

Psychiater Van Fenema heeft zo haar twijfels over de aankomende verkiezingen. "De verleiding is heel groot om deze enorm heftige kwestie te gebruiken." Ze hoopt dan ook dat de politiek verantwoordelijkheid neemt, ondanks dat is lastig is om daaruit te blijven "en in die zin wijs en verstandig mee om te gaan".


Ook de moeite waard
Meest gelezen
Korte WNL video's
Meer van WNL
Steun WNL

Word lid. Het telt.

Waardeert u onze programma's? Steun WNL dan met de jaarlijkse bijdrage van slechts €8,50, de wettelijk minimale verplichte bijdrage voor omroepen.

Hiermee helpt u ons journalistieke geluid te behouden en voorkomt u dat WNL zijn publieke status en zendtijd verliest.

€ 8,50 per jaar

Word lid van WNL
Goedemorgen Nederland Op Zondag Stand van Nederland Café Kockelmann In de kantine Sven op 1 Het Misdaad- bureau