main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Goedemorgen Nederland - 17 oktober 2023 — 11:43

Gezocht: penaltyspecialist voor het Nederlands elftal

Het Nederlands elftal is op zoek naar een strafschoppenspecialist. Spits Wout Weghorst schoot gisteren tijdens de EK-kwalificatiewedstrijd vanaf elf meter op de vuisten van de Griekse doelman Odysseas Vlachodimos. Het betekende de zoveelste gemiste penalty van Oranje in korte tijd.

Zoals een goede aanvoerder betaamt, stak Virgil van Dijk zijn vinger op toen het Nederlands elftal in de blessuretijd van het uitduel met Griekenland een tweede strafschop mocht nemen. Griekse fans schenen met groen laserlicht in zijn ogen, maar de centrale verdediger stuurde de keeper naar een hoek en schoot vervolgens koelbloedig raak: 0-1. Oranje kan het EK van volgend jaar in Duitsland alleen in theorie nog mislopen.

Hoewel Van Dijk het goede voorbeeld gaf, blijven de strafschoppen een punt van zorg voor bondscoach Ronald Koeman. “Eén ding wat Nederland absoluut mist, en dat zei bondscoach Koeman na afloop ook op de persconferentie, is een strafschoppenspecialist”, zegt sportverslaggever Rypke Bakker in Goedemorgen Nederland op NPO 1. “Deze wedstrijd zagen we Wout Weghorst aanleggen en dat ging hopeloos mis.”

Heb jij Goedemorgen Nederland gemist? Kijk deze aflevering nu hier terug, via NPO Start. 

Het is zeker niet de eerste keer dat een Oranjespeler faalt vanaf de penaltystip. “We zagen Memphis Depay al falen in deze kwalificatie en op het WK gingen we er na strafschoppen uit tegen Argentinië. Koeman zei: ‘We hebben een strafschoppenspecialist nodig. En als die er niet is, laat hem alsjeblieft geboren worden'”, vertelt Bakker.

Van Dijk stak zijn vinger niet op toen Oranje in de 28e minuut voor het eerst in de wedstrijd een strafschop mocht nemen nadat hij zelf naar de grond was getrokken. De verdediger van Liverpool is kennelijk nog niet vergeten hoe het op het WK tegen Argentinië vanaf elf meter misging.

‘Ik had er zelf minder moeite mee’

“Memphis Depay en Cody Gakpo waren er vandaag niet”, zei Koeman vlak na het laatste fluitsignaal tegen de aanwezige media. “Daarom neemt Weghorst die eerste penalty. Dat was volgens afspraak. De volgorde was nu eerst Wout, dan Xavi Simons en dan pas Van Dijk. Ik denk dat Joey Veerman ook een goede strafschop kan nemen. Maar hij wil niet. En Noa Lang en Steven Berghuis zijn er ook niet.”

Volgens Koeman gaan de penalty’s van Weghorst er op de training een stuk makkelijker in. Toch benutte de spits in zijn carrière slechts 59 procent van zijn kansen vanaf elf meter.

“Ik weet niet wat dat is, ik had er zelf minder moeite mee”, lacht de bondscoach als hem wordt gevraagd naar het penaltyprobleem. “We hebben niet echt een specialist met penalty’s, ook niet met vrije trappen, ook niet met corners. Please, laat één geboren worden die dat onderdeel beheerst. Want dat levert ook overwinningen op. We hebben heel veel kopkracht, dus goede hoekschoppen zijn welkom.”

Lees ook: 

Supportersgroep wil meer passie bij wedstrijden Nederlands Elftal: ‘Wij zijn geen hooligans’


GRATIS: De WNL Nieuwsbrief!

"*" geeft vereiste velden aan

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.


Door: Peter Visser

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Terugkijken: is vintage nog een koopje?

Kringloop- en tweedehandswinkels worden drukker bezocht dan ooit. Met name millennials zijn vaste klant, in de jacht op gewilde vintage items. Maar is het nog wel voordeliger?

Presentator Tanja Kok zoekt het uit in de wereld van de kringloop.

Podcast: defensieminister Ruben Brekelmans bij Rick Nieman

De zondag begint met Rick Nieman. Met nieuws, brandende kwesties en prominente gasten.
  • Minister van Defensie Ruben Brekelmans (VVD) over Nederlandse drones voor Oekraïne
  • Voormalig PvdA-politicus Rob Oudkerk maakt zich zorgen over fusiepartij GroenLinks/PvdA
  • NSC-Kamerlid Merlien Welzijn en Arno Visser van Bouwend Nederland over de wooncrisis
  • Amerika-correspondent Michiel Vos over de jonge jaren van Donald Trump

Luister nu de aflevering terug als podcast!

Lachgasgebruik onder volwassen afgenomen

Het gebruik van lachgas is het afgelopen jaar opnieuw gedaald, meldt het Trimbos-instituut op basis van de uitkomsten van de jaarlijkse gezondheidsenquête die het uitvoert…

Lees meer

Veldkamp: EU legt Iran extra sancties op

De EU-ministers van Buitenlandse Zaken zijn maandag akkoord gegaan met extra sancties voor Iran. Minister van Buitenlandse Zaken Caspar Veldkamp had de sancties al aangekondigd…

Lees meer

Gelderse coalitie wil nu tempo maken met doortrekken A15 naar A12

Nu de Raad van State na een jarenlange juridische procedure toestemming heeft gegeven, moet de snelweg A15 “zo snel mogelijk” worden doorgetrokken naar de A12….

Lees meer

Verdachte moord Gino: jongen gedood om hem tot zwijgen te brengen

Donny M., verdacht van het ontvoeren, misbruiken en doden van de 9-jarige Gino van der Straeten, heeft maandag bij de rechtbank in Maastricht verklaard dat…

Lees meer

BBB: kabinetsstandpunt NAVO-toetreding Oekraïne ‘veel te voorbarig’

Het is “niet oké” om vooruit te lopen op een NAVO-lidmaatschap van Oekraïne, zegt Henk Vermeer, buitenlandwoordvoerder van BBB, in het radioprogramma Sven op 1….

Lees meer

Steeds meer Nederlanders doen het, is sparen op een buitenlandse rekening voordeliger?

Deze week maakt de Europese Centrale Bank (ECB) naar alle verwachting bekend dat de rentestand daalt met 0,25 procent. Dat betekent dat mogelijk nog meer…

Lees meer

Kun je nog wel koopjes vinden bij de kringloop? ‘Prijzen zijn omhooggegaan’

De tijd dat tweedehands een stoffig imago had, is al lang voorbij. Twintigers en dertigers struinen kringloopwinkels, vintage markten en platenzaken massaal af in de…

Lees meer