main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Goedemorgen Nederland - 17 oktober 2023 — 10:21

Boswachters doen oproep aan politiek om natuur te redden: ‘Tijd van beterschap beloven is voorbij’

Boswachters van Natuurmonumenten stellen dat het niet goed gaat met de natuur. Zij roepen de politiek op in actie te komen. Boswachter Staatsbosbeheer Rien de Vries is het daarmee eens. “Klimaatverandering heeft grote impact op de natuur, net zoals de neerslag van stikstof”, zegt hij in Goedemorgen Nederland op NPO 1.

In hun oproep worden zeventien politieke leiders, waaronder Caroline van der Plas (BBB), Dilan Yeşilgöz (VVD), Pieter Omtzigt (NSC) en Frans Timmermans (GroenLinks-PvdA) persoonlijk geadresseerd. “Wij werken iedere dag keihard om de natuur gezond te maken en te houden. Maar wij zien dat de natuur verslechtert. Door klimaatverandering, stikstof, droogte en vervuiling van ons water. Veel planten en dieren zijn al verdwenen. En dat doet pijn”, zo is te lezen in het manifest.

De boswachters willen de natuur beschermen en zeggen dat niet alleen te kunnen. Zij vragen de politiek om hulp. “Wij hebben behoefte aan actie. Want de tijd van enkel beterschap beloven is voorbij.”

Boswachter Van Rien is het eens met de oproep van zijn collega-boswachters. “Wij zien in onze gebieden wat in de natuur gebeurt.” Klimaatverandering en de neerslag van stikstof hebben daar volgens Van Rien grote impact op. “Wij zien verandering en wij moeten met z’n allen ons best doen dat zo goed mogelijk op te vangen.”

Lange nazomer

De lange nazomer, waarbij de zon gemiddeld veel langer scheen dan normaal, heeft ook impact gehad op de natuur, weet de boswachter. “Maar de natuur kan zich goed aanpassen, ook als het in een keer zo’n temperatuurverschil is”, doelt hij op het kwik dat inmiddels ’s nachts tot onder het nulpunt daalt.

“Het was heel lang heel droog”, gaat Van Rien verder. Dat heeft impact gehad op bijvoorbeeld paddenstoelen. “Daar moesten wij heel lang op wachten, maar de afgelopen dagen heeft het geregend. Je ziet nu in een keer paddenstoelen uit het bos komen.”

Veel bladeren hangen nog aan de bomen, nog vol van kleur. “Dat heeft te maken met dat het langer warm was deze nazomer.”

Tekst gaat verder onder de X.

Oproep aan wandelaars

Om de natuur in stand te houden is ook een rol weggelegd voor burgers, met name de mensen die graag het bos induiken voor een ferme herfstwandeling. De boswachter roept hen op zich aan de regels te houden. Zoals dat het bos alleen toegankelijk is tussen zonsopgang en zonsondergang. “Zodat in de schemerperiode het rustig is in het bos en alle dieren in alle rust een plekje kunnen zoeken.”

De Vries ziet ook dat veel wandelaars van het wandelpad geraken. “Iemand ziet een paddenstoel en struint het bos in. Daar kunnen net hele bijzondere plantjes staan of vogels zijn daar aan het broeden. Dat kan schade geven.”

De loslopende hond is de boswachter tevens een doorn in het oog. “Die stoort echt wel. Stel een ree ligt hier in het bos en je hebt de hond los. Het gaat negen van de tien keer goed, maar die hond vliegt een keer het bos in, gaat achter een ree aan en voor je het weet staat een ree op de weg en krijg je daar gevaarlijke situaties.”

Lees ook:

46 veehouderijen stilgelegd om bestrijdingsmiddel tegen muizen

Door: Vick ten Wolde

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Wat is de toekomst van de cultuursector?

Presentator Martijn de Greve bespreekt het met Anne Breure, voorzitter van lobbyorganisatie Kunsten ’92, vertegenwoordiger van de uitgeversbranche Martijn David en politiek commentator van EW Magazine Victor Pak.

Luister de podcast terug in je favoriete podcast-app!

Podcast: Dwingende Ali B. accepteerde geen nee

Het doek is gevallen voor rapper Ali B. Hij moet 2 jaar de cel in voor onder meer verkrachting en poging tot verkrachting. Zijn advocaat liet al weten in hoger beroep te gaan.

Presentator Maaike Timmerman bespreekt de geruchtmakende zaak met advocaat Maartje Schaap die slachtoffers van zedenzaken bijstaat en met Rosa Jansen van Slachtofferhulp Nederland. Onderzoeksjournalist Noa van Oostrom was bij de rechtszaak aanwezig.

Beluister de podcast!

Landgoed bij Leusden moet deels dicht na incident met wolf

Het landgoed bij Leusden waar een wolvenpaar met welpen leeft, gaat de komende tijd dicht voor bezoekers. De provincie Utrecht en de gemeente Leusden hebben…

Lees meer

Minister van Defensie Brekelmans: F-16 kan Oekraïense grondtroepen nog niet ondersteunen

De F-16’s die Nederland naar Oekraïne heeft gestuurd worden voorlopig nog niet gebruikt om grondtroepen te ondersteunen, zegt defensieminister Ruben Brekelmans (VVD) in het radioprogramma…

Lees meer

Stads- en streekvervoer volgend jaar waarschijnlijk 3 procent duurder

Een rit in het stads- en streekvervoer wordt volgend jaar waarschijnlijk 3 procent duurder. Dat bevestigt directeur Jan van Selm van samenwerkingsverband DOVA na een…

Lees meer

Ursula von der Leyen blij met ‘veel grotere steun’ dan vorige keer

De herkozen voorzitter van de Europese Commissie, Ursula von der Leyen, is blij met de uitslag van de stemming in het Europees Parlement. Ze wijst…

Lees meer

Femke Halsema over ‘wijdverspreide’ homohaat in Amsterdam: ‘Jongeren staan onder invloed van Andrew Tate’

Burgemeester van Amsterdam Femke Halsema begint vandaag aan haar tweede termijn. Ze heeft niet getwijfeld om door te gaan, vertelt ze in het radioprogramma Sven…

Lees meer

Routes Nijmeegse Vierdaagse vrijdag ingekort om hitte

De routes van de Nijmeegse Vierdaagse van vrijdag worden met 10 kilometer per route ingekort om de warmte, meldt de organisatie. De wandelaars die normaal…

Lees meer

Meeste 10- tot 12-jarigen zijn helemaal gewend aan digitaal geld

De meeste kinderen van boven de tien jaar zijn al helemaal gewend aan digitaal geld. Meer dan de helft van de kinderen tussen 10 en…

Lees meer

Grote pensioenfondsen staan er opnieuw beter voor

De grote Nederlandse pensioenfondsen zijn er in het tweede kwartaal opnieuw beter voor komen te staan. Ambtenarenpensioenfonds ABP en zorgfonds PFZW, maar ook bpfBOUW en…

Lees meer