main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Goedemorgen Nederland - 17 oktober 2023 — 10:21

Boswachters doen oproep aan politiek om natuur te redden: ‘Tijd van beterschap beloven is voorbij’

Boswachters van Natuurmonumenten stellen dat het niet goed gaat met de natuur. Zij roepen de politiek op in actie te komen. Boswachter Staatsbosbeheer Rien de Vries is het daarmee eens. “Klimaatverandering heeft grote impact op de natuur, net zoals de neerslag van stikstof”, zegt hij in Goedemorgen Nederland op NPO 1.

In hun oproep worden zeventien politieke leiders, waaronder Caroline van der Plas (BBB), Dilan Yeşilgöz (VVD), Pieter Omtzigt (NSC) en Frans Timmermans (GroenLinks-PvdA) persoonlijk geadresseerd. “Wij werken iedere dag keihard om de natuur gezond te maken en te houden. Maar wij zien dat de natuur verslechtert. Door klimaatverandering, stikstof, droogte en vervuiling van ons water. Veel planten en dieren zijn al verdwenen. En dat doet pijn”, zo is te lezen in het manifest.

De boswachters willen de natuur beschermen en zeggen dat niet alleen te kunnen. Zij vragen de politiek om hulp. “Wij hebben behoefte aan actie. Want de tijd van enkel beterschap beloven is voorbij.”

Boswachter Van Rien is het eens met de oproep van zijn collega-boswachters. “Wij zien in onze gebieden wat in de natuur gebeurt.” Klimaatverandering en de neerslag van stikstof hebben daar volgens Van Rien grote impact op. “Wij zien verandering en wij moeten met z’n allen ons best doen dat zo goed mogelijk op te vangen.”

Lange nazomer

De lange nazomer, waarbij de zon gemiddeld veel langer scheen dan normaal, heeft ook impact gehad op de natuur, weet de boswachter. “Maar de natuur kan zich goed aanpassen, ook als het in een keer zo’n temperatuurverschil is”, doelt hij op het kwik dat inmiddels ’s nachts tot onder het nulpunt daalt.

“Het was heel lang heel droog”, gaat Van Rien verder. Dat heeft impact gehad op bijvoorbeeld paddenstoelen. “Daar moesten wij heel lang op wachten, maar de afgelopen dagen heeft het geregend. Je ziet nu in een keer paddenstoelen uit het bos komen.”

Veel bladeren hangen nog aan de bomen, nog vol van kleur. “Dat heeft te maken met dat het langer warm was deze nazomer.”

Tekst gaat verder onder de X.

Oproep aan wandelaars

Om de natuur in stand te houden is ook een rol weggelegd voor burgers, met name de mensen die graag het bos induiken voor een ferme herfstwandeling. De boswachter roept hen op zich aan de regels te houden. Zoals dat het bos alleen toegankelijk is tussen zonsopgang en zonsondergang. “Zodat in de schemerperiode het rustig is in het bos en alle dieren in alle rust een plekje kunnen zoeken.”

De Vries ziet ook dat veel wandelaars van het wandelpad geraken. “Iemand ziet een paddenstoel en struint het bos in. Daar kunnen net hele bijzondere plantjes staan of vogels zijn daar aan het broeden. Dat kan schade geven.”

De loslopende hond is de boswachter tevens een doorn in het oog. “Die stoort echt wel. Stel een ree ligt hier in het bos en je hebt de hond los. Het gaat negen van de tien keer goed, maar die hond vliegt een keer het bos in, gaat achter een ree aan en voor je het weet staat een ree op de weg en krijg je daar gevaarlijke situaties.”

Lees ook:

46 veehouderijen stilgelegd om bestrijdingsmiddel tegen muizen

Door: Vick ten Wolde

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Terugluisteren: WNL Haagse Lobby

Een mooie Mercedes kopen of een duur horloge, als het aan het kabinet ligt kan je bedragen hoger dan 3.000 euro niet langer contant betalen. Luister WNL Haagse Lobby met Michiel Zwinkels, hoofdofficier van het Functioneel Parket van het Openbaar Ministerie, oud-staatssecretaris van Cultuur en Media Medy van der Laan en Eddy van Hijum (NSC) nu terug!

Klik hier.

Den Haag: politie houdt verscherpt toezicht op dodenherdenking

De Haagse politie houdt volgende week “verscherpt toezicht” op de dodenherdenking en zal ingrijpen “indien daartoe onverhoopt aanleiding is”. Dat meldt de burgemeester van Den…

Lees meer

ASML wil graag in regio Eindhoven groeien, maar heeft een plan B

ASML wil op de lange termijn graag in Veldhoven en de regio Eindhoven uitbreiden, zei financieel directeur Roger Dassen op de aandeelhoudersvergadering van het bedrijf….

Lees meer

In de Franse ‘Diagonal du vide’ vind je nog amper een millennial terug: ‘Voor geen goud’

Dwars door Frankrijk loopt de Diagonale du vide, ofwel de Diagonaal van de leegte. Een groot gebied dat voornamelijk bestaat uit platteland, bos en velden…

Lees meer

FNV voorziet geen problemen om vakantiedrukte op Schiphol

Vakbond FNV verwacht geen grote problemen op Schiphol deze meivakantie. Volgens de bond is er veel werk gemaakt van het terugdringen van de personeelstekorten op…

Lees meer

Nederland mag asielzoeker niet buiten EU aanvraag laten doorlopen

Nederland mag asielzoekers niet naar een land buiten de Europese Unie sturen om daar de asielprocedure te doorlopen. Daarvoor moet de EU-wetgeving worden aangepast, zei…

Lees meer

ChristenUnie doet aangifte vanwege bekladding partijkantoor

De ChristenUnie gaat aangifte doen vanwege bekladding van het partijkantoor. Dat meldt partijleider Mirjam Bikker in het radioprogramma Sven op 1. “Dat zal het partijbureau…

Lees meer

Econoom waarschuwt voor grote gevolgen wetsvoorstel De Jonge voor goedkopere huur

De PVV gaat waarschijnlijk voor de wet van demissionair woonminister Hugo de Jonge stemmen, waardoor honderdduizenden woningen in de vrije huursector in de middenhuur zullen…

Lees meer