Tekstgrootte
Artikel delen
  • Gekopieerd

Geld om jongeren uit criminaliteit te halen vaak verkeerd besteed

Geld om jongeren uit de criminaliteit te houden wordt deels verkeerd besteed en dat gaat te koste van de jongeren zelf. Daar waarschuwt onderzoeker Jan Dirk de Jong voor in Trouw.

Het kabinet trekt behoorlijk de portemonnee om ervoor te zorgen dat jongeren niet in de criminaliteit belanden. Honderden miljoenen komen terecht bij gemeenten, die het geld op hun beurt kunnen uitbesteden aan projecten waar zij in geloven.

'Ze willen een stuk van de taart'

Mensen die een idee of plan hebben kloppen aan bij de gemeente en vragen voor hun project een budget, soms tot twee miljoen euro. Vaak wordt het geld toegekend, zelfs voor slecht onderbouwde projecten, tot teleurstelling van Jan Dirk de Jong, lector aanpak jeugdcriminaliteit van Hogeschool Leiden.

Hij denkt dat het geld dat het Rijk beschikbaar stelt ook cowboys aantrekt. "Deze partijen strijden tegen elkaar om een stuk van de taart. Inmiddels is er een wildgroei aan methodes ontstaan zonder goede onderbouwing, waarvan je je moet afvragen of het allemaal werkt", zegt hij tegen Trouw.

Silvan Schoonhoven, verslaggever terrorisme en defensie bij De Telegraaf, ziet dat dit probleem vaker opduikt "als een maatschappelijk probleem zich aandient", zo vertelt hij in Goedemorgen Nederland op NPO 1. Als voorbeeld noemt hij radicalisering van jongeren en hun uittocht naar Syrië. "Toen stonden allerlei zelfbenoemde de-radicaliseringsdeskundigen op. Een soort goeroes die met hun eigen methodiek een stuk van de taart wilden meepikken. Zonder dat er een goede onderbouwing lag van methodes die ze gebruikten."

Wat werkt wel?

De Jong pleit voor jeugdwerkers die met hun eigen netwerk jongeren helpen en daarbij ondersteuning krijgen van succesvolle lokale van ondernemers. Dat geeft jongeren volgens de lector vertrouwen en een goed inzicht waar hun talenten liggen.


Ook de moeite waard
Meest gelezen
Korte WNL video's
'Poetin denkt dat hij aan het winnen is, maar dat is niet zo'
1:19

'Poetin denkt dat hij aan het winnen is, maar dat is niet zo'

'Een partij' wilde bezit koran strafbaar maken
1:43

'Een partij' wilde bezit koran strafbaar maken

'Wij hebben gevraagd om gesprek met ministers en ambtenaren'
1:34

'Wij hebben gevraagd om gesprek met ministers en ambtenaren'

'Ik ken helemaal geen vooroordelen'
1:25

'Ik ken helemaal geen vooroordelen'

Team Bruh of Team Bro?
1:15

Team Bruh of Team Bro?

'Heel leuk om de stem van de NS te zijn'
1:28

'Heel leuk om de stem van de NS te zijn'

Meer van WNL
Steun WNL

Word lid. Het telt.

Waardeert u onze programma's? Steun WNL dan met de jaarlijkse bijdrage van slechts €8,50, de wettelijk minimale verplichte bijdrage voor omroepen.

Hiermee helpt u ons journalistieke geluid te behouden en voorkomt u dat WNL zijn publieke status en zendtijd verliest.

€ 8,50 per jaar

Word lid van WNL
Goedemorgen Nederland Op Zondag Stand van Nederland Café Kockelmann In de kantine Sven op 1 Het Misdaad- bureau