Donny Moonen werd onterecht neergezet als pedofiel en moordenaar van Gino (9)
De zaak rondom de ontvoering en moord op de negenjarige Gino in 2022 ging Donny Moonen niet in de koude kleren zitten. Online werd zijn foto massaal gedeeld als de mogelijk verdachte Donny M. Het bleek echter om een andere Donny M. te gaan. Hij deed aangifte tegen de plaatser, vertelt hij in Het Misdaadbureau op NPO Radio 1.
Luister de podcast:
Moonen werd online volledig door het slijk gehaald als mogelijke dader van het zware misdrijf. Dat terwijl hij volledig onschuldig was en er niets mee te maken heeft. Alleen zijn naam lijkt veel op die van de werkelijke dader en ze komen uit dezelfde buurt. “Het verhaal begon op een zaterdagmiddag”, vertelt hij. “Ik was het tuinhuisje dat mijn vader en ik net geplaatst hadden aan het verven. Op een gegeven moment werd ik gebeld door mijn directrice van de basisschool waar ik werk.”
Zijn leidinggevende zei dat ze meermaals was gebeld door verschillende media met vragen over Moonen. Diezelfde ochtend las hij al enige berichten in een appgroep met zijn voetbalvrienden. “Sommige voetbalmaatjes van mij wonen in de buurt van waar dat jongetje is gevonden. Toen werd er nog een beetje lacherig over gedaan”, zegt hij. “Maar ik had niet meteen de link gelegd met dat ik dat zou kunnen zijn.”
‘Je wordt neergezet als pedofiel’
Inmiddels bleek dat er ook een foto van hem rondging op het internet. Zelf heeft Moonen geen sociale media, maar de foto bleek van zijn spelerspas van de voetbalclub afkomstig te zijn. “Iemand heeft die foto gevonden en geplaatst”, zegt hij met een brok in zijn keel.
Moonen werd online neergezet als pedofiel. “Mensen schrijven: ‘dit zou ‘m kunnen zijn’ en ‘die jongen werkt met kinderen’. “Als je op dat moment op Google Donny M. intypte, of Donny M. Geleen, dan kwam je bij mij uit, want dat werd gelijk doorgelinkt naar de basisschool waar ik werk. Zodoende hadden mensen het idee dat ik het zou kunnen zijn.”
Steen door de ruit
Zelf bleef Moonen er nog vrij nuchter onder, maar dit kon ook anders aflopen, zegt Johan Hoeijmakers, teamchef generieke opsporing politie-eenheid Limburg. Hoeijmakers was destijds betrokken bij de zaak en stond Moonen bij met hulp. Hij zegt: “Wij zagen dat twitterbericht. Normaal doen wij iets minder via Twitter, maar nu hebben we gelijk een bericht eruit gegooid.” Online ging het om Donny M. uit Maastricht, maar de politie deelde vrij snel dat zij een Donny M. uit Sittard-Geleen hadden aangehouden.
De druk op de politie wordt opgevoerd wanneer mensen onschuldigen zwartmaken op sociale media. “Als er namen genoemd worden op sociale media, en daar wordt ’s avonds een ruit ingegooid omdat iemand denkt dat dat een pedofiel is en dat die te maken heeft met de verdwijning van of met de zaak, dan zullen wij veiligheidsmaatregelen moeten nemen”, zegt Hoeijmakers. “We zullen ook dreigingsinschattingen moeten maken. Wat betekent het als je op sociale media staat als verdachte van een zwaar misdrijf?”
‘Mensen belemmeren onderzoek’
Hoeijmakers benadrukt de kracht die sociale media heeft en hoe de politie hier dankbaar gebruik van maakt in gevallen van opsporing bij vermissingen. “We hebben zelf heel veel aan berichten rondom verdwijningen. Zeker bij vermissingen en vermissingen van minderjarigen hopen we dat er 17 miljoen Nederlanders met ons meekijken en meedenken.”
Toch zit er een keerzijde aan sociale media. “Mensen gaan conclusies trekken en zelf rechercheren via sociale media”, legt Hoeijmakers uit. In sommige zaken belemmeren mensen zelfs een onderzoek. Zo benadert de politie soms mensen die ze als getuigen willen horen, maar vervolgens geen zin meer hebben om met hen te praten omdat ze online in een kwaad daglicht zijn gezet. “Ik ben al geslachtofferd door het publiek”, hoort hij dan.
Aanspreken op gedrag
Met enige regelmaat spreekt de politie mensen aan op hun gedrag. Zo ook in het geval van Moonen. “Met name op Facebook zagen we naar onze mening te veel berichten voorbijkomen waar we van denken: dit gaat wel heel erg ver. Hier worden mensen beschadigd die vanuit onze optiek niks met de zaak te maken hebben. Ze worden beschuldigd van pedofilie en noem maar op”, vertelt Hoeijmakers.
Hij heeft met een aantal van deze mensen contact gezocht. Een aantal mensen zijn volgens hem voor rede vatbaar, zegt hij, maar sommigen niet. “Die zeggen: dit is een groot complot en de politie zal daar ook wel deel van uitmaken. Bij sommige mensen is het feit dat als de politie belt ze zeggen: zie je wel. De overheid heeft er ook mee te maken. Je komt dan in een complottheorie terecht en dat wordt alleen maar erger.”
Handelen uit empathie
Hoogleraar psychologie aan de VU Amsterdam Paul van Lange, vertelt dat het delen vaak begint vanuit een gevoel van boosheid. Dan ontstaat er een discussie en denken mensen soms een bijdrage te kunnen leveren. De risico’s hebben ze minder op de radar. Hij zegt dat mensen handelen uit empathie. “Wat mensen vaak doen is op basis van relatief kleine stukjes informatie een verhaal maken.”
Mensen krijgen volgens de hoogleraar onterecht vertrouwen in hun eigen verhaal. De gevolgen van hun actie, het creëren van een ander slachtoffer, kunnen ze dan vaak niet overzien. “Mensen zullen snel kiezen voor een klein beetje onzorgvuldigheid in het delen van informatie”, zegt Van Lange.
Aangifte
Moonen besloot uiteindelijk op advies van de politie aangifte te doen tegen de persoon die zijn foto onterecht online verspreidde. Met succes, want deze persoon heeft een geldboete gekregen en een voorwaardelijke celstraf, indien hij opnieuw in de fout zal gaan, aldus Moonen. “Ik ben zelf bij de uitspraak geweest, die persoon zelf niet. Hij gaf via zijn advocaat aan dat hij niet beducht was op het gevolg hiervan en dat dat nooit de bedoeling is geweest”, zegt Moonen. “Je krijgt geen antwoorden wat iemand als reden opgeeft. Ik had hem wel graag in de ogen willen kijken om te vragen: wat bezielt je om dit te doen?”
Moonen heeft er inmiddels gelukkig geen last meer van. Hij is blij dat hij aangifte heeft gedaan en dat de zaak is voorgekomen bij de rechter. “Voor mij was het heel belangrijk om te laten merken dat je er niet mee mag wegkomen als je zoiets over iemand zegt terwijl je er niks van weet.”
Lees ook:
GRATIS: De WNL Nieuwsbrief!
"*" geeft vereiste velden aan
Door: Matthijs Meulblok
Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier
Nieuw bij WNL: Op de Barricade
In Op de Barricade bezoekt Fidan Ekiz plekken in Nederland waar burgers opstaan tegen bedreigingen van buitenaf. In de eerste aflevering reist ze naar Zandvoort, waar recreanten strijden voor het behoud van hun camping.
Kijk Op de Barricade nu terug via NPO Start.
Stand van Nederland: Generatie Next
Steeds meer hoogopgeleide stedelingen zoeken nieuwe manieren om hun mentale gezondheid te verbeteren, waaronder microdosing. Stand van Nederland: Generatie Next onderzoekt wat microdosing is en wat de kosten zijn van deze trend.
Kijk vrijdagavond om 23.10 uur naar Stand van Nederland: Generatie Next op NPO 2.
Amsterdam begint in januari met een proef om asielzoekers te ondersteunen bij het vinden van werk. In een half jaar hoopt de gemeente zo’n 115…
Lees meerDe EU-ministers van Buitenlandse Handel hebben donderdag gesproken over eventuele tegenmaatregelen, als Donald Trump de importheffingen tegen Europa doorzet. “We hebben natuurlijk een aantal scenario’s…
Lees meerDe subsidiepot voor de aanschaf van een nieuwe elektrische auto is leeg. Dat meldt de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO). In totaal was er 58…
Lees meerDe VVD heeft deze week een plan gepresenteerd om de NPO op de schop te gooien. Tjibbe Joustra, voorzitter van de Raad van Toezicht van…
Lees meerOud-commando Dai Carter bracht vorige week zijn eerste kinderboek uit. Met Missie Mentale Kracht wil hij ervoor zorgen dat jongeren beter leren voelen en zich uitspreken. “Ik…
Lees meerHet Openbaar Ministerie vervolgt Sywert van Lienden en twee zakenpartners van de Stichting Hulptroepen Alliantie (SHA) voor oplichting, verduistering, valsheid in geschrifte en witwassen. Het…
Lees meerDe terugkeer van NSC-leider Pieter Omtzigt in de Tweede Kamer is “geen gemakkelijke comeback”, denkt JA21-fractievoorzitter Joost Eerdmans. “Ik schat in dat veel fractieleden hebben…
Lees meerDe dagen worden korter en het is steeds langer donker. In veel Franse steden is het nog wat donkerder, doordat de straatlantaarns daar standaard uitgaan….
Lees meerJA21-fractievoorzitter Joost Eerdmans komt met een actieplan om geweld tegen hulpverleners te voorkomen. In zijn voorstel staan zeven maatregelen om het uniform te ‘herwaarderen’. Daarom…
Lees meerJA21-fractievoorzitter Joost Eerdmans hekelt de onophoudelijke conflicten in het kabinet en de coalitie. “Met de afspraken zit het wel goed, er staan goede dingen op…
Lees meerBegin deze week werd vogelgriep geconstateerd op een kippenboerderij in Putten, waarna Femke Wiersma (BBB), minister van Landbouw, Visserij, Voedselzekerheid en Natuur, woensdag een landelijke…
Lees meerParticuliere beleggers in Nederland bezaten in het derde kwartaal samen 190,4 miljard euro aan beleggingen. Dat is twee procent meer dan in het voorgaande kwartaal…
Lees meerDe politie roept slachtoffers van dating- en beleggingsfraude op om zich écht te melden. Er worden steeds grotere bedragen afgetroggeld en het fenomeen neemt in…
Lees meerDe NS verwacht dat het treinverkeer vrijdagochtend in het noorden en oosten van het land fors gehinderd zal worden als gevolg van een staking. Ook…
Lees meerHonderden dak- en thuisloze mensen hebben in de nacht van dinsdag op woensdag gebruikgemaakt van de winterkoudeopvang in Amsterdam, Rotterdam, Den Haag en Utrecht. De…
Lees meer