Tekstgrootte
Artikel delen
  • Gekopieerd

Waarom is Nederland zo verdeeld in kamp Israël of kamp Palestina?

Redactie

De aanval van Hamas zorgt in Nederland voor veel discussies op sociale media. Opvallend is dat mensen óf de kant van Israël kiezen óf die van Palestina. Columnist van NRC Aylin Bilic bevestigt dat er twee verschillende kampen zijn en dat sommigen "ook anders denken over het bestaan van de staat Israël", vertelt ze in Goedemorgen Nederland op NPO 1.

Op sociale media is de nuance ver te zoeken en gaan de discussies van kwaad tot erger. Dat heeft volgens Bilic te maken met het erkennen van Israël in het moederland. Wereldwijd werd de staat in 1948 erkent, maar in Turkije gebeurde dat een jaar later en in Marokko zelfs nog niet zo lang geleden. Die twee landen "hebben gewoon compromisloos Hamas verafschuwd".

Tweedeling

Volgens Bilic heeft de tweedeling in ons land ook te maken met de manier waarop wordt gesproken over hoe de Hamas-troepen moeten worden genoemd. Zo wordt gesproken over strijders, terroristen tussen aanhalingstekens en militanten. Als het aan Bilic ligt wordt dat gewoon "terroristen. Er is een berg Palestijnen die helemaal niets met Hamas hebben", vertelt ze.

Bilic vertelt over een bijeenkomst die zwaar beveiligd was, maar ook gebouwen en synagogen die in de gaten worden gehouden. "Dat zegt toch wat over de onrust van de samenleving die echt losstaat van wat daar in Israël gebeurt."

Zelf groeide de columnist op in Rotterdam-Zuid, waar het volgens haar nu een stuk grimmiger is dan in de jaren 80. Zo sprak ze met een bevriende juf die tijdens een les topografie niet de naam Israël kon noemen, "want de helft van de klas vindt dat we het Palestina moeten noemen".

Ze vindt het verwerpelijk dat twee raadsleden in Rotterdam, de voorzitter van Dwars in Groningen en nog een aantal mensen bij DENK en Bij1 "impliciet terrorisme gewoon goedpraten".

Ook de moeite waard
Meest gelezen
Korte WNL video's
Meer van WNL
Steun WNL

Word lid. Het telt.

Waardeert u onze programma's? Steun WNL dan met de jaarlijkse bijdrage van slechts €8,50, de wettelijk minimale verplichte bijdrage voor omroepen.

Hiermee helpt u ons journalistieke geluid te behouden en voorkomt u dat WNL zijn publieke status en zendtijd verliest.

€ 8,50 per jaar

Word lid van WNL
Goedemorgen Nederland Op Zondag Stand van Nederland Café Kockelmann In de kantine Sven op 1 Het Misdaad- bureau