main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Demissionair premier Mark Rutte.
7 oktober 2023 — 10:34

Rutte: Israël heeft recht zich tegen Hamas-aanval te verdedigen

Israël heeft het “volle recht” om zich te verdedigen tegen de “ongekende aanval” door de Palestijnse groep Hamas, zegt demissionair premier Mark Rutte in een eerste reactie.

Rutte gruwelt van de beelden van “onschuldige burgers die worden aangevallen door terroristen”. “Dit geweld moet stoppen”, twittert de demissionaire minister-president.

Tekst gaat verder onder X. 

VS en EU

Ook de Verenigde Staten en de Europese Unie hebben het geweld tegen Israël van zaterdag veroordeeld. Het Palestijnse Hamas zegt duizenden raketten op Israël te hebben afgevuurd. Zeker een persoon kwam om het leven, maar in berichten wordt ook over meer doden en over tientallen gewonden gesproken.

Charles Michel, voorzitter van de raad van Europese regeringsleiders, schrijft op X dat hij meeleeft met de slachtoffers. “De EU is op dit gruwelijke moment solidair met het Israëlische volk.” De Amerikaanse zaakgelastigde in Israël zegt volledig achter “Israëls recht om zichzelf te verdedigen tegen dit soort terroristische daden” te staan. Ook Duitsland en Frankrijk spraken zich uit tegen het Palestijnse geweld.

Hamas

Hamas wil met de militaire operatie een einde maken aan de bezetting van de Westelijke Jordaanoever. De woede van de Palestijnen werd de afgelopen dagen extra gewekt door een bestorming van Israëlische kolonisten bij het terrein van de al-Aqsa-moskee. Dat gebied in Oost-Jeruzalem geldt als een van de meest heilige plekken voor moslims, maar het heeft ook een heilige status voor joden, die het de Tempelberg noemen. Rond de moskee vinden de laatste jaren geregeld gewelddadige confrontaties plaats.

Op sociale media gaan berichten rond over vuurgevechten in een aantal dorpen in de buurt van de Gazastrook, waar de aanval begon. Behalve de raketten, zegt het Israëlische leger dat er Palestijnse “terroristen” Israël zijn binnengedrongen. Die zijn via de grond, via de zee en met paragliders gekomen. Het gerucht gaat dat Hamas 35 Israëlische militairen heeft gevangengenomen, maar daar wilde het leger niet op reageren.

Paraatheid voor oorlog

Israël heeft de strijdkrachten in staat van paraatheid voor oorlog gebracht en heeft reservisten opgeroepen. Volgens de minister van Defensie heeft Hamas “een grote fout” gemaakt. Hij zegt dat Israël doelen in Gaza aanvalt als reactie.

Lees ook: 

Nederlandse politici veroordelen aanval Hamas op Israël

Door: Redactie

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Van online naar offline

Zodra we wakker worden, zijn we al online. Tegelijkertijd zijn er steeds meer initiatieven om offline te zijn, waardoor we ons afvragen wat voor invloed de smartphone heeft op onze productiviteit.

Presentator Tanja Kok gaat op onderzoek uit.

Vrijdag 23.10 uur

Alles over Prinsjesdag

WNL Haagse Lobby blikt vanuit de Nieuwspoort vooruit op Prinsjesdag. Presentator Martijn de Greve duikt met zijn gasten in de eerste begroting van kabinet Schoof. Hij ontvangt:

  • Hoofdeconoom van de Rabobank Ester Barendregt;
  • Voorzitter van Aedes (en oud-bewindspersoon) Martin van Rijn;
  • Chef politiek van het AD Hans van Soest.

Luister de podcast in je favoriete podcast-app.

De grootste gevolgen van een smartphoneverslaving én hoe je afkickt

Een leven zonder smartphone kunnen we ons niet meer voorstellen. Maar altijd bereikbaar zijn, heeft ook grote gevolgen. “Je hebt ongeveer zes minuten tot een…

Lees meer

Meer 65-jarigen hebben een vast contract: ‘Oudere mensen kiezen om door te werken’

Uit recente cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) blijkt dat bijna de helft van de 65-plussers weer of nog steeds aan het…

Lees meer

Schoof verdedigt schrappen laag btw-tarief: geen goed middel

Premier Dick Schoof blijft het afschaffen van het lage btw-tarief voor sportscholen, hotelovernachtingen en culturele uitstapjes verdedigen. Het is een van de voorgestelde maatregelen die…

Lees meer

Dodental ontploffende walkietalkies in Libanon stijgt verder

Het dodental door de ontploffing van talloze portofoons, woensdag in Libanon, is gestegen tot zeker 25. Dat heeft de minister van Volksgezondheid Firass Abiad bekendgemaakt….

Lees meer

Schoof wil niet weer Israëlische vlag hijsen jaar na Hamas-aanval

Het kabinet gaat niet oproepen om een jaar na de bloedige aanval van Hamas op Israël de Israëlische vlag te hijsen op overheidsgebouwen. Premier Dick…

Lees meer

Pieter Grinwis (CU) hekelt kabinet-Schoof dat asielnoodwet wil: ‘Geen veelbelovende start’

Tijdens de Algemene Politieke Beschouwingen discussieert de Tweede Kamer over de noodwetgeving, wat het kabinet als middel wil inzetten om de asielinstroom te beteugelen. ChristenUnie-Kamerlid…

Lees meer