main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Stand van Nederland - 5 oktober 2023 — 10:47

Aantal verkochte nieuwbouwwoningen afgelopen kwartaal met helft gedaald

Uit nieuwe cijfers van het CBS blijkt dat het aantal verkochte nieuwbouwwoningen het afgelopen kwartaal met de helft is gedaald. Dat terwijl het woningtekort wordt geschat op bijna 400.000 woningen. Waarom worden nieuwbouwhuizen zo lastig verkocht? Mirjam Bani, econoom woningmarkt bij ING, zegt in Goedemorgen Nederland op NPO 1 dat de gestegen bouwkosten voor ontwikkelaars grote invloed hebben op de vraagprijs.

De gemiddelde prijs van een nieuwbouwwoning is 496.000 euro. “Als je een ton overwaarde hebt van een bestaande woning, kan je wat zakken in je vraagprijs. Maar ontwikkelaars kunnen dat niet altijd en wachten tot de markt weer aantrekt”, zegt Bani. Daar bovenop zijn de prijzen van koopwoningen in het derde kwartaal van dit jaar voor het tweede kwartaal op rij gestegen, meldt de Nederlandse Vereniging van Makelaars (NVM) op basis van eigen cijfers. Gemiddeld gingen de huizenprijzen met 1,7 procent omhoog ten opzichte van het voorgaande kwartaal.

Vicieuze cirkel

Bani ziet in de huidige woningmarkt een vicieuze cirkel. “We hebben gezien dat de rentes afgelopen jaar hard omhoog zijn gegaan. Dat zorgt ervoor dat koopwoningen minder betaalbaar zijn.” Ze benadrukt dat de markt van de al bestaande woningen hier ook last van heeft. “Daar zie je dat het aantal verkopen zelfs weer iets toe lijkt te nemen. Op het moment dat het op de woningmarkt tegenzit, heeft de nieuwbouwmarkt daar meer last van dan de bestaande bouw.”

Wanneer doorstromers bang zijn dat de woningprijzen verder dalen, hebben ze veel meer haast om hun woning nu te verkopen, aldus Bani. “Ze gaan dan minder snel voor een nieuwbouwwoning. Want dan krijg je de sleutel pas over anderhalf of twee jaar. Zij richten zich dus meer op de bestaande markt. En omdat ze hun woningen sneller te koop zetten neemt het aanbod toe.”

Tekst gaat verder onder tweet.

Woningmarkt overgereguleerd?

Onno Hoes, voormalig voorzitter van de Nederlandse Coöperatieve Vereniging van Makelaars en ook te gast in de studio van Goedemorgen Nederland, zegt dat deze cyclus te voorspellen is en eens in de zoveel jaren voorkomt. “De stijgende bouwkosten zorgen ervoor dat de nieuwbouwmarkt in elkaar stort. Mensen willen toch veranderen van woning, zeker als je financiële positie beter wordt. Dan gaan de bestaande woningen ook in prijs stijgen omdat daar veel meer beweging komt. Om dat te doorbreken moet je veel meer bouwen, want die prijs moet naar beneden.”

Hoes pleit ervoor dat er meer regie moet gaan komen op de woningmarkt. “Nu wordt het overgereguleerd. Je moet iets meer marktruimte gaan geven.”

Oplossingen

Is de oplossing nu om goedkopere huizen te bouwen? “Een oplossing zou zijn om meer met fabrieksmatige bouw gaan doen”, zegt Bani, die ziet dat de bouweisen nu per gemeente kunnen verschillen. “Voor de industrialisatie van de bouw zou het helpen als we in het hele land dezelfde nieuwbouweisen stellen. Dat maakt het voor ontwikkelaars ook eenvoudiger om te investeren, waardoor de nieuwbouwkosten ook omlaag kunnen gaan.”

Volgens Bani kan je op de korte termijn niet veel aan de hogere rente doen. “Maar het is goed nieuws voor de nieuwbouwmarkt dat de lonen hard stijgen, omdat de woningvraag dan ook weer aantrekt. Als er meer vraag is, profiteert de nieuwbouw er ook van. Op korte termijn verwachten we dat het inzakken van de vraag naar nieuwbouwwoningen niet zo blijft.”

Lees ook:

Tochtstress op woningmarkt: onzuinige woning straks nóg minder waard

Door: Rick Hartkamp

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Nieuw bij WNL: Op de Barricade

In Op de Barricade bezoekt Fidan Ekiz plekken in Nederland waar burgers opstaan tegen bedreigingen van buitenaf. In de eerste aflevering reist ze naar Zandvoort, waar recreanten strijden voor het behoud van hun camping.

Kijk Op de Barricade nu terug via NPO Start.

Stand van Nederland: Generatie Next

Steeds meer hoogopgeleide stedelingen zoeken nieuwe manieren om hun mentale gezondheid te verbeteren, waaronder microdosing. Stand van Nederland: Generatie Next onderzoekt wat microdosing is en wat de kosten zijn van deze trend.

Kijk vrijdagavond om 23.10 uur naar Stand van Nederland: Generatie Next op NPO 2.

Chocoladeletter? Liever een goedkopere zak kruidnoten

Door de snel gestegen cacaoprijs beleeft de traditionele kruidnoot een opleving. De versies met chocolade hadden eerdere jaren nog de overhand in de verkopen van…

Lees meer

Omtzigt: kabinetsdeelname vraagt veel ‘spankracht’ van NSC

De verkiezingswinst van een jaar geleden en de daaropvolgende kabinetsdeelname van NSC hebben “veel spankracht” gevraagd van de nog jonge partij. Dat gaf partijleider Pieter…

Lees meer

Opnieuw pakketten drugs aangespoeld aan kust bij Scheveningen

Zaterdag zijn opnieuw enkele pakketten met daarin mogelijk drugs aangespoeld bij het zuidelijk havenhoofd bij Scheveningen, meldt de politie. Vrijdag werd, na een getuigenmelding, al…

Lees meer

Manifestatie met zwarte pieten in Rijswijk rustig verlopen

De manifestatie met zwarte pieten op het Piramideplein in Rijswijk is “zonder bijzonderheden” verlopen, meldt een gemeentewoordvoerder. De Zuid-Hollandse gemeente had op advies van de…

Lees meer

Het Misdaadbureau: Astrid Holleeder leeft al tien jaar in doodsangst: ‘Haar verhaal is slechte reclame voor getuigen’

Het verhaal van de zussen Holleeder is slechte reclame voor getuigen die naar voren willen komen. Dat stelt topadvocaat Peter Schouten, die zelf zwaar beveiligd…

Lees meer

25.000 tot 50.000 mensen geraakt door uitkeringsfouten UWV

Tussen de 25.000 en 50.000 mensen zijn getroffen door fouten die uitkeringsinstantie UWV heeft gemaakt met WIA-uitkeringen. “Een fors aantal”, zegt minister Eddy van Hijum…

Lees meer

Gemeenten houden vast aan plannen voor emissievrije zones

De veertien gemeenten die een zero-emissiezone willen invoeren waar alleen auto’s mogen komen die geen schadelijke stoffen uitstoten, houden vast aan hun plannen. Die worden…

Lees meer

Topman Shell blij met uitspraak gerechtshof in CO2-zaak: ‘Belangrijk voor Nederlandse bedrijfsleven’

Topman van Shell Nederland Frans Everts is blij met de uitspraak van het gerechtshof in het hoger beroep tussen Milieudefensie en Shell op 12 november….

Lees meer

Zorgen om ‘innerlijke reis’ met macrodosing: ‘Er is niemand die de kwaliteit handhaaft’

Naast microdosing is ook macrodosing een opkomend fenomeen. Gebruikers ervaren intense hallucinaties door de inname van 20 tot 35 gram truffels. Stand van Nederland: Generatie…

Lees meer