main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Goedemorgen Nederland - 4 oktober 2023 — 11:04

Grote zorgen bij demissionair minister Adema over blauwtong: ‘Schapenhouder kijkt machteloos toe’

Demissionair landbouwminister Piet Adema maakt zich grote zorgen over de uitbraak van blauwtong in Nederland. Het virus houdt huis onder schapen. “Gisteravond waren 600 bedrijven getroffen, ik denk dat we vandaag over de 700 gaan. Dit gaat richting de duizend getroffen bedrijven en misschien wel verder”, zegt Adema in Goedemorgen Nederland op NPO 1.

Blauwtong wordt verspreid door een klein vliegje, de zogeheten knut, en treft vooral schapen. Momenteel is er voor deze variant van blauwtong nog geen vaccin, en hoewel daar aan wordt gewerkt is het nog de vraag of vaccineren op afzienbare termijn lukt. Op dit moment overlijden zo’n duizend schapen per dag.

“Ik proef de machteloosheid bij schapenhouders en die voel ik zelf ook”, zegt Adema. “Een schapenhouder kan hier niets aan doen, het overkomt je.” Omdat het virus door de knut wordt verspreid en niet door schapen onderling wordt overgedragen, hebben ruimingen geen zin. “Een schapenhouder kijkt machteloos toe.”

Goedemorgen Nederland met Piet Adema gemist? Kijk deze of eerdere afleveringen nu hier terug, via NPO Start. 

Ook koeien krijgen de ziekte, maar gaan er minder vaak aan dood dan schapen. “Bij runderen gaat het nog. De melkproductie gaat naar beneden en je ziet dat de beesten zich niet goed voelen, maar ze komen er over het algemeen weer bovenop”, zegt Adema. “Voor schapen is het desastreus, vooral deze zware vorm van blauwtong. Tussen 2006 en 2008 was er ook een uitbraak, maar dat was een mildere vorm. Deze keer grijpt blauwtong echt om zich heen.”

Blauwtong zorgt niet alleen voor een blauwe tong bij de dieren, ze krijgen ook blaren in de mond, zegt Adema. “Het is niet om aan te zien. De dieren lijden verschrikkelijk.”

‘Voor de hele sector een enorme dreun’

Schapenfokker en bestuurslid van de LTO-vakgroep Schapenhouderij Erik van Norel vond deze ochtend een overleden schaap in zijn stal. “Ze heeft geen fijne tijd gehad. We waren al vijf, zes dagen met haar aan het dokteren. We hebben heel veel medicatie toegediend, van alles geprobeerd. Ze zat zwaar onder de pijnstillers, dus heel veel pijn heeft ze in die laatste fase niet gehad. Maar dit is heel droevig. Het was ook een schaap dat voor ons ook heel veel waarde had qua fokkerij.”

De schapenhouder vreest dat het overleden schaap niet het laatste slachtoffer is van blauwtong in zijn stal. “We gaan gewoon door met alle verzorging en medicatie, maar de kans dat andere schapen hetzelfde lot wacht is heel groot. Dat hebben we de afgelopen tijd wel gezien.”

Hoeveel Nederlandse schapen precies getroffen worden is nog onduidelijk, zegt demissionair minister Adema. “Ik was onlangs bij een schapenboer die 95 schapen had en 35 daarvan waren al gestorven, en nog een aantal schapen waren ziek. Ik denk dat je zomaar kan stellen dat dertig tot veertig procent van de schapen bij bedrijven overlijdt en misschien wordt het nog wel meer.”

De bewindsman spreekt van een “enorme dreun” voor de sector. “Daar komt bij: we zitten nu in het dekseizoen. Dat gebeurt nu ook niet. Dat betekent dat de schapenpopulatie volgend jaar nog veel lager zal zijn.” Op dit moment zijn er 850.000 schapen in Nederland.

Adema werkt aan komst vaccin

Ondertussen is er nog geen vaccin in Nederland. “De boer kan iets doen, dat is de dieren voor zonsondergang naar binnen brengen, want ’s avonds wordt de knut actiever, en ventilatoren ophangen in de stal, want de knut houdt niet van tocht. Maar dat is een pleister op de wond. Het is wachten op het vaccin”, erkent Adema. “Er wordt op dit moment door mijn ministerie met de farmaceuten heel hard gewerkt om tot een vaccin te komen.”

In Zuid-Afrika is een vaccin ontwikkeld dat goed zou werken tegen deze blauwtongvariant. Veeartsen en virologen roepen Adema op dat vaccin met een spoedprocedure in Nederland toe te laten. De demissionair minister is op de hoogte van het vaccin, reageert hij. “We zijn ermee bezig, maar het vaccin dat naar Nederland komt, moet veilig zijn. In de periode 2006 – 2008 hebben we een vaccin gehad, maar in dat vaccin zat een virusverwekker. Toen haalden we een nieuw type blauwtong in huis.”

Het ministerie van Adema onderzoekt nu of het vaccin uit Zuid-Afrika veilig genoeg is voor de Nederlandse markt. “Als dat zo is, kunnen we het vaccin via een versnelde procedure toelaten. We weten dat ook andere farmaceuten heel intensief bezig zijn om te werken aan een nieuw vaccin. Alles wordt op alles gezet.”

Compensatie

Getroffen schapenboeren krijgen geen compensatie voor hun dode dieren. Andere veeboeren, zoals pluimveehouders, hebben een solidariteitsfonds voor als vanwege vogelgriep bijvoorbeeld preventief moet worden geruimd. Maar in de schapensector bestaat zo’n fonds niet. “Deze sector heeft er bewust voor gekozen om geen dierengezondheidsfonds te bouwen, dus ze hebben ook min of meer het risico een beetje genomen”, zegt Adema.

“We gaan wel kijken met verzekeringsmaatschappijen als de brand over is, of we hier iets met verzekeringen kunnen doen”, zegt de demissionair landbouwminister. “Maar om nu te vragen om te verzekeren terwijl het huis in brand staat, werkt natuurlijk niet.”

Lees ook:

Ruim 500 boeren mochten uitbreiden van provincie, maar leven nu toch in grote onzekerheid

Door: Peter Visser

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Luister terug: buitenlandminister Veldkamp over de onrust in de wereld

Met een nieuw seizoen van WNL Op Zondag. Met nieuws, brandende kwesties en prominente gasten

– Minister van Buitenlandse Zaken Caspar Veldkamp over de onrust in de wereld
– Voorzitter Ingrid Thijssen van VNO-NCW over de kabinetsplannen
– Migratie-expert en wiskundige Jan van de Beek over de asielcrisis
– Oud-politicus en schrijver Peter Rehwinkel over de Nederlandse first lady’s

Luister nu terug als podcast

Alles over Prinsjesdag

WNL Haagse Lobby blikt vanuit de Nieuwspoort vooruit op Prinsjesdag. Presentator Martijn de Greve duikt met zijn gasten in de eerste begroting van kabinet Schoof. Hij ontvangt:

  • Hoofdeconoom van de Rabobank Ester Barendregt;
  • Voorzitter van Aedes (en oud-bewindspersoon) Martin van Rijn;
  • Chef politiek van het AD Hans van Soest.
Maandagavond 20.30 uur
Afvalbranche overweegt rechtszaak tegen kabinet om lachgasafval

Gemeentelijke afvalinzamelaars willen een rechtszaak tegen het kabinet beginnen om de overlast van lachgascilinders, als de Staat niet binnen twee weken met een “acceptabele reactie”…

Lees meer

Peter Gillis naar de rechter om vakantieparkbewoners weg te krijgen

De soap rondom vakantiepark Prinsenmeer in Noord-Brabant is nog altijd niet tot een einde gekomen. Eigenaar Peter Gillis krijgt de laatste bewoners niet weg en…

Lees meer

Provincie Utrecht mag voorlopig niet beginnen met zenderen wolf

De provincie Utrecht mag voorlopig niet beginnen met het vangen, verdoven en zenderen van wolf GW3237m die op de Utrechtse Heuvelrug leeft en bij een…

Lees meer

Vanavond in WNL Haagse Lobby: vooruitblikken op Prinsjesdag

WNL Haagse Lobby blikt vanuit de Nieuwspoort vooruit op Prinsjesdag. Presentator Martijn de Greve duikt met zijn gasten in de eerste begroting van kabinet Schoof….

Lees meer

FNV wil 7 procent loonsverhoging en vierdaagse werkweek

Vakbond FNV wil in cao-onderhandelingen komend jaar inzetten op 7 procent loonsverhoging, een minimumloon van 16 euro en een vierdaagse werkweek van 32 uur. Met…

Lees meer

Kees van der Staaij (Raad van State) kritisch over inzet noodwet: ‘Niet voor elke lastige kwestie is noodwet geschikt’

Staatsraad bij de Raad van State Kees van der Staaij vindt dat de noodwet in sommige situaties te snel wordt toegepast. “Niet voor elke lastige…

Lees meer

VVD-partijleider Yeşilgöz wil niet alleen ‘de grote jongens’ als kroongetuigen, critici twijfelen

Kleine vissen moeten grote vissen vangen. Dat is het devies van VVD-fractievoorzitter en voormalig minister van Justitie en Veiligheid Dilan Yeşilgöz. Nu het kabinet de…

Lees meer