main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Stand van Nederland - 4 oktober 2023 — 10:28

Bestaanszekerheid mkb’ers op de tocht: bedrijfsleven draait op voor politieke wensen

Draait het bedrijfsleven op voor de politieke wens om de koopkracht van Nederlanders te verbeteren? Voorzitter van MKB-Nederland Jacco Vonhof houdt zijn hart vast, zegt hij in Goedemorgen Nederland op NPO 1. “Wij denken zelf dat bestaanszekerheid ook voor mkb-ondernemers heel belangrijk is. Langzamerhand raken we daar wel aan de grenzen.”

Vandaag heeft het kabinet de mogelijkheid om de partijen in de Tweede Kamer te wijzen op de financiële consequenties van hun voorstellen tijdens de Algemene Politieke Beschouwingen. In de Kamer gaan geluiden op om de rekening bij bedrijven neer te leggen. Vonhof voorziet grote problemen. De grens is wat hem betreft wel bereikt. “Wij denken zelf dat bestaanszekerheid ook voor mkb-ondernemers heel belangrijk is.”

Vonhof wijst erop “dat een ondernemer die een bedrag van 150.000 euro verdient, tot 150.000 euro veel meer belasting betaalt, dan iemand die dat in loondienst doet. Dat is een raar fenomeen.” Ondernemers dragen veel meer risico en dat zou volgens hem juist moeten worden beloond. Werkgevers proberen immers hun bedrijf verder te brengen en dragen zorg voor zijn werknemers. “Dat hele risicoprofiel is hoog en toch betaal je al meer belasting.”

Deze aflevering van Goedemorgen Nederland gemist? Je kijkt ‘m hier terug op NPO Start.

Liever bezuinigen dan lastenverhoging

Zelf pleit MKB-Nederland voor bezuinigingen in plaats van lastenverhoging voor ondernemers. “Laten we in Nederland ons vooral focussen op eerlijk verdienen en daarna op eerlijk verdelen. En laten we mensen die willen werken en kunnen werken en dat met veel passie doen, ervoor zorgen dat zij overhouden als ze meer doen.”

Een van de mogelijke bezuinigingen kan ook voortkomen uit het versimpelen van wet- en regelgeving en het sociale stelsel, stelt Vonhof. “We zitten nu op een punt waar we zien dat de economie afremt en we zien dat ondernemers het lastig hebben. Terugkijkend roept iedereen: ja maar het gaat al jaren goed. Nee, het gaat om vooruitkijken en we zien dat het fout gaat.”

Coronaschulden moeten betaald

Vorige week werd bekend dat het aantal faillissementen in Nederland fors is toegenomen. Een van de oorzaken is het terugbetalen van de coronasteun. Vonhof vertelt dat veel bedrijven momenteel een deel van de winstgevendheid nodig hebben om coronaschulden af te betalen. “Daar zal het gaan knijpen”, zegt hij.

Bovendien gooien veel ondernemers het bijltje erbij neer, met als gevolg dat er minder mensen in loondienst kunnen werken. Vonhof zegt dat hij deze aantallen nooit terugziet in de cijfers. “Er beginnen wel veel ondernemers in hun eentje, maar bedrijven met mensen in dienst worden er steeds minder. Wat mij betreft voor de economie van de toekomst wordt dit aantal veel te groot.”

Verkiezingen

De voorzitter van MKB-Nederland hoopt dat de aankomende Kamerleden zich na de verkiezingen nog steeds houden aan de vele plannen die ze nu presenteren in de partijprogramma’s. “Over het algemeen begrijpen ze het aan het begin van zo’n verkiezing heel goed”, zegt Vonhof. “De programma’s staan vol met mooie plannen voor het mkb, maar wat je vervolgens ziet wat ze aan maatregelen voorstellen, daar ben ik nog niet gerust op. Dus ik hoop dat er veel Kamerleden komen die zeggen: wat we met de mond belijden, dat moeten we ook in acties doen.”

Lees ook:

Buurtkoelkast om armoede te bestrijden: ‘Schande dat het bestaat’


GRATIS: De WNL Nieuwsbrief!

"*" geeft vereiste velden aan

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.


 

Door: Matthijs Meulblok

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Deze week in WNL In de Kantine: volop aandacht voor Oekraïne en het Maritiem Museum Rotterdam

In WNL In de Kantine volop aandacht voor de oorlog in Oekraïne, die twee jaar bezig is. Fidan Ekiz en Wieger Hemmer ontvangen zaterdag de volgende gasten aan de stamtafel: 

  • De zus van de Oekraïense Kataryna Azarian vecht aan het front in Oekraïne;
  • VVD-fractievoorzitter Europees Parlement Malik Azmani vertelt over de steun aan Oekraïne;
  • Politiek fotograaf Martijn Beekman liep jarenlang rond op het Binnenhof;
  • Dit jaar bestaat het Maritiem Museum Rotterdam 150 jaar. Marja Tiemens-Idzinga schreef geschiedenis als eerste vrouwelijke student aan de Hogere Zeevaartschool.
  • Chef politiek van NRC Pim van den Doolen praat ons bij over de formatie
Luister zaterdag vanaf 17.00 uur

Stand van Nederland: Generatie Next

Doe je als single boodschappen, dan ben je sowieso tien procent duurder uit. En dan ben je er nog niet. Hoe houd je je als single financieel staande in deze maatschappij? Nejifi Ramirez zoekt het uit.

Zaterdag 22.00 uur
Staan jonge criminelen straks niet meer in Top600? ‘Naam is misleidend’

Het bekende Amsterdamse Top600-beleid – dat zich richt op de 600 meest criminele jongeren van de stad – is volgens D66 Amsterdam aan naamsverandering toe….

Lees meer

Informateur Putters: samenwerking vereist ‘gemeenschappelijke basis’

Welke partijen ook samen gaan regeren, zij zullen dat vanuit een “gemeenschappelijke basis” moeten gaan doen. Dat schrijft informateur Kim Putters in een brief aan…

Lees meer

EU-kopstukken beloven Oekraïne te steunen in derde oorlogsjaar

Oekraïne kan ook twee jaar na de Russische invasie rekenen op de “onwankelbare” steun van de Europese Unie, verzekeren de voorzitters van de belangrijkste Europese…

Lees meer

Dit weekend geen friet op tafel? Frietmaker Aviko kan door stakingen niet aan vraag voldoen

Aardappelverwerker Aviko kan dit weekend niet aan alle vraag naar verse friet voldoen, omdat medewerkers het werk in meerdere fabrieken hebben neergelegd. “De klanten die…

Lees meer

Meer dan 200 schadeclaims na storm Louis, zeggen verzekeraars

Meer dan tweehonderd mensen hebben een schadeclaim ingediend nadat storm Louis donderdag over Nederland raasde. Dat laten verzekeraars Interpolis, Univé en Nationale Nederlanden (NN) vrijdag…

Lees meer

Commandant der strijdkrachten: proberen nog in 2024 F-16’s naar Oekraïne te brengen

Nederland probeert nog in 2024 F-16’s direct te leveren aan Oekraïne. Dat zegt de Nederlandse Commandant der Strijdkrachten Onno Eichelsheim in het radioprogramma Sven op…

Lees meer